”Sain vain pelkät verikokeet”

Nelikymppinen Jari* ei huomannut heinäkuussa Oma olossa seksitautiepäilystä ilmoittaessaan, että oli saanut lähetteen laboratorioon pelkkään verikokeeseen. Hän oli käynyt virtsa- ja verikokeissa viimeksi alkuvuodesta eli yli puoli vuotta sitten. Oma olossa ilmoitettaessa kysytään erikseen muiden muassa onko mahdollinen tartunta tullut miesten välisestä seksistä tai suojaamattomasta seksistä tai anaaliseksistä.

– Luulen, että hoitaja on ollu laittamatta jostain syystä tikutuksen kun olin tammikuussa testeissä. Silloin kondomi jäi sisään ja oli ”mällileikkiä”, joten nyt hän laittoi vain hiv-kontrollin.

Jari varasi heti perään uudet ajat virtsakokeisiin ja anaalinäytteeseen, koska hänellä on ollut useita seksikumppaneita tammikuun ja heinäkuun välillä, siitä huolimatta että hän käyttää kondomia myös suuseksissä. Häntä harmittaa, että samalla laboratoriokäynnillä olisi voinut hoitaa kaikki. Testit olivat puhtaat.

Klamydia oli vain anuksessa – muut testit olivat negatiivisia

Villi sinkkumies parikymppinen Ville* sai seksitautiepäilystä terveysasemalla kertoessaan lähetteen vain virtsakokeeseen.

– Lääkäri varmaan kuvitteli, että olen hetero.

Klamydian ja tippurin voi saada peniksen lisäksi anukseen ja nieluun ja se voi olla pelkästään niissä. Anuksessa oleva tartunta ei näy virtsakokeessa, jos peräaukko on ollut ainoa tartuntareitti. Jos otetaan vain pelkkä virtsakoe, voi tartunta jäädä huomiomatta ja hoitamatta. Virtsakokeessa ei näkynyt tartuntaa, mutta Ville alkoi miettiä tilannettaan uudelleen, hän halusi myös hiv-testin.

– Muutaman viikon päästä pyysin testit uudelleen joka puolelta. Peräaukosta löytyikin sitten klamydia ihan yllätyksenä.

Ville kertoo käyttävänsä kondomia anaaliyhdynnässä ”enimmäkseen”.

Ei ole helppoa etenkään kasvotusten alkaa perustella lääkärille tai hoitajalle, miksi tarvitsee testit myös peräaukosta ja nielusta. Nettilomakkeella tai chätissä se on helpompaa. Peräaukkonäytteen ottaminen toki voi sekin tuntua ensimmäisellä kerralla ahdistavalta tai nololta, etenkin jos näytettä ottava hoitaja on kokematon aiheessa ja näyttää sen.

”Lääkäri kummasteli, että onko sinne ihan siemennestettä mennyt”

– Olin siinä kyljellään, lääkäri levitti peräaukon auki ja poltteli sellaisella metallijutulla syylät pois suolesta. Siinä meni joitakin minuutteja ja sitten polteltiin palleista ja peniksestä, kertoo nelikymppinen Mika*, jolla hoidettiin kondylooma vajaa vuosi sitten.

– Ei se sattunut oikeastaan yhtään.

– Jonotus sukupuolitautien poliklinikalla oli ankeaa, mutta ainahan se on. Henkilökunta oli erittäin asiallista ja ystävällistä, sanoivat kannustavasti, että ei kannata miettiä mistä sen sain.

– Mutta työterveydessä, missä kondylooma todettiin, tilanne oli todella nolo. Nuorehko mieslääkäri katsoi suoleen, kun kerroin, että olin siellä havainnut sinnikkäitä näppylöitä. Lääkäri kummasteli, että miten niin syvältä olen sormella tuntenut ja että onko sinne ihan siemennestettä mennyt. Se oli todella piinallista, vaikka lääkäri muuten olikin ystävällinen, mutta tämä tuntui hänelle olevan uusi asia.

Mika on vieläkin vuoden jälkeen silminnähden tuohtunut lääkärin kummastelusta. Tämä kuitenkin myös lohdutteli Mikaa ja vakuutti kondylooman olevan vaaraton sekä kehotti häntä ottamaan yhteyttä Sukupuolitautien poliklinikalle, missä syylät voitaisiin poistaa helpossa toimenpiteessä.

Mika sai polilla toimenpiteen jälkeen kontrolliajan parin viikon päähän, missä toimenpide toistettiin, sillä syyliä oli tullut muutama lisää suoleen ja kiveksiin, mutta sen jälkeen niitä ei ole enää näkynyt.

Kondyloman aiheuttaa papilloaamavirus (HPV), siihen ei ole tehoavaa hoitoa, vaan hoito on syylien poisto. HPV on hyvin yleinen, mutta oireita eivät saa kaikki, oireetonkin voi kuitenkin tartuttaa. Immuniteettia virusta kohtaan ei tule, joten sen voi saada uudestaan. Tartunta tapahtuu pääasiassa seksissä iho- ja limakalvokontaktissa, kondomi ei täysin suojaa HPV-tartunnalta, sillä ihokontakti esimerkiksi kiveksistä riittää. Syylät eivät myöskään ilmene välttämättä siellä minne tartunta on tullut. Kondylooma paranee myös itsestään, mutta Mika ei halunnut jäädä odottamaan sitä.

– Niitä syyliä oli peräaukon ympärillä ja palleissa ja ne ahdistivat. En olisi kehdannut harrastaa seksiä ennen kuin ne olisivat poistuneet, sen odottaminen olisi sinkulle mahdotonta. Pyllistä siinä sitten näppyläpeppua, todella houkuttelavaa.

Mika kuitenkin löysi sittemmin itsensä tilanteesta, jossa satunnaisella seksikumppanilla oli tutun näköisiä näppylöitä peräaukon ympärillä.

– Ymmärsin heti, että tällä kaverillahan on kondylooma. Hän oli tuskin sitä itse huomannut, enkä todellakaan maininnut siitä, en vain sitten sitä peppua nuollut, enkä kyllä pannutkaan.

Mikalla on viesti seksuaalisesti aktiivisille sinkuille.

– Kannattaa säännöllisesti vilkaista sinne peräpäähän, vaikka ihan ottaa kännykällä videokuvaa ja katsoa siitä, ei niitä näppylöitä muuten itse näe ellei ole akrobaatti.

On yksilöllistä miten paljon syyliä HPV-tartunta tekee, joillekin niitä voi tulla vain vähän, toisille runsaastikin. Kondylooman tartunta-ajankohtaa on vaikea määrittää sillä itämisaika  on pitkä 1-8 kuukautta. Kondylooman saa elämänsä aikana yli 80% ihmisistä.

Mika kertoo, että hänellä on lisäksi ollut neljä klamydiatartuntaa kolmen vuoden aikana. Se on enemmän kuin koko aiemman elämän aikana, vaikka hän on ollut nuorempana villimpikin sinkku. Kaksi tartunnoista tuli suuseksistä.

– Selvästi pöpöä on enemmän liikkeellä. Ennen vuotta 2019 minulla on ollut vain kaksi kertaa tartunta koko elämäni aikana.

– Viimeksi selvisin pelkällä säikähdyksellä, kun pano laittoi alle viikon kuluttua Grindrissä viestin, että hänellä on tartunta, mutta se ei onneksi tarttunut minuun.

Mika hakeutuu testeihin useimmiten työterveyden kautta, mutta ei kehtaa käyttää sitä liian usein. Koska hän haluaa käydä testeissä useamman kerran vuodessa, hän kertoo välillä hakeutuvansa testeihin myös Oma olon kautta.

– Yhdessä vaiheessa kävin myös yksityisellä välillä. Pelkät testit saa melko halvalla, mutta kun tartunta osuu, se maksaa jo yhteensä sitten muutaman satasen.

– Kerran työterveyden labrassa ei ollut tikkuja, joilla anaalinäytteen olisi voinut ottaa. Eivät taida niitä kovin usein tehdä. Sekin oli outo tilanne.

”Ensimmäinen antibioottikuuri ei tehonnut”

Kolmikymppinen Niklas* on PrEPillä, jonka myötä hän käy testeissä kolmen kuukauden välein. Tartunta ei kuitenkaan aika kysy ja voi tulla myös normaaliseurantojen välillä.  Juuri niin kävi keväällä, kun Niklas huomasi kirvelyä virtsatessaan, virtsakokeessa näkyi klamydiatartunta. Hän myöntää, että ei seksissä käytä kondomia uusienkaan kumppaneiden kanssa, sillä ”ne vievät fiiliksen”. Hänellä on vahva epäily siitä, keneltä tartunnan sai, mutta varmuutta siihen hän ei saanut.

Klamydian itämisaika on 1-3 viikkoa, vaikka se voi olla myös oireeton. Hoitona on kerta-annoksena otettava antiobiootti, joka usemmiten myös tehoaa. Uusi virtsakoe otetaan neljän viikon kuluttua, jolla varmistetaan että tartunta on hoidettu. Niklaksella kontrolli oli positiivinen, klamydiatartunta ei ollut lähtenyt. Hän kertoo, että hänellä ei ollut seksiä lainkaan ennen kontrollia.

– Teen paljon töitä ja minulla oli stressiä ja väsymystä ja varmaan veriarvotkin pielessä tai mikä lie, mutta ensimmäinen kuuri ei tehonnut, Niklas kertoo. Hän sai uuden, nyt seitsemän päivän antibioottikuurin. Sen jälkeen neljän viikon päästä otetussa virtsakokeessa klamydiaa ei enää näkynyt, se oli parantunut.

*Haastateltujen nimet on vaihdettu asian arkaluonteisuuden vuoksi.