– Mitä suurempi määrä seksikumppaneita sinulla on, sitä suurempi on riski saada tartunta. Merkitystä ei ole sillä käytkö seksiklubeilla tai orgioissa tai tapaatko miehiä kotonasi, toteaa Ruotsin Venhälsanin ylilääkäri Finn Filèn Ruotsin QX:lle.

Tiedon karttuessa apinarokkoviruksesta on opittu lisää. Osa saa lievemmän, osa ikävämmän tartunnan, merkitsevä tekijä on sperma, eli tartuntatilanteessa saatu virusmäärä.

– Jos saat spermaa suuhun tai anukseen sellaiselta, jolla on taruntua, ovat oireesi kovemmat, pelkästään ihokontaktista saatu tartunta ei ole yhtä vaikea.

Apinarokkoon sairastuneen tulisi käyttää kondomia vähintään kolmen kuukauden ajan sen jälkeen kun hän on parantunut, koska virus voi säilyä spermassa pidempään kuin muualla kehossa. Filén ei ota kantaa siihen, voiko tartunnan saada myös suojaamattomasta suuseksistä kolmen kuukauden ajan, koska siitä ei vielä ole tutkimuksia.

Apinarokko rokotetta on tarjottu tähän asti ensisijaiselle riskiryhmälle, johon on luettu esimerkiksi Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Ruotsissa ja Tanskassa kuuluviksi miesten välistä seksiä harrastavista miehistä he, joilla on ”paljon seksikontakteja”, tämä on käytännössä määritelty tarkoittamaan heitä, joilla on  viimeisen puolen vuoden aikana ollut jokin sukupuolitautitartunta tai ovat PrEPillä tai hiv-lääkityksellä.

Suomessa asiaa selvitetään. Laajoille koko väestön rokotuksille ei meillä ole tarvetta, kertoi THL:n asiantuntijalääkäri Leif Lakoma QX:lle kaksi viikkoa sitten.