Apinarokkoa vastaan on käytössä yksi ja sama rokote, jota käytetään ympäri maailman. Se on alunperin kehitetty isorokkoa vastaan, joten ei ole ollut selvää, miten hyvin se tehoaa apinarokkoon. Virukset ovat kuitenkin läheisiä toisilleen.

Tuoreen yhdysvaltalaisen tutkimuksen perusteella rokottamattomalla henkilöllä on 14 kertaa suurempi todennäköisyys saada tartunta, kuin rokotetulla, kertoo CNN. Yhdysvaltojen terveysviranomaiset suhtautuvat tutkimuksen tulokseen varovaisen optimisesti. Terveysviranomaisen edustaja totesi CNN:lle, että epidemia maassa tultaneen saamaan hallintaan tarjoamalla rokote korkeimman riskin ryhmille ja kannustamalla seksikäyttäytymisen muutoksiin.

Tutkimuksen heikkoja kohtia on se, että siitä ei ilmene miten rokotteen saaneiden seksikäyttäytymisen muutokset ovat saattaneet vaikuttaa tuloksiin rokotteen oletetusta tehosta. Auki on myös rokotesuojan kesto.

Apinarokon riskiryhmään lasketaan esimerkiksi Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Ruotsissa ja Tanskassa kuuluviksi miesten välistä seksiä harrastavista miehistä he, joilla on ”paljon seksikontakteja”, tämä on käytännössä määritelty tarkoittamaan heitä, joilla on  viimeisen puolen vuoden aikana ollut jokin sukupuolitautitartunta tai ovat PrEPillä tai hiv-lääkityksellä.

– Suomessa todettujen apinarokkotapausten lähikontaktien rokottaminen on aloitettu ja heihin ollaan yhteydessä terveydenhuollon toimesta. Rokotuspäätös perustuu aina tapauskohtaiseen harkintaan. Korkeassa riskissä olevia rokotetaan jo joissain maissa ja Suomessa asiaa selvitetään. Laajoille koko väestön rokotuksille ei ole tarvetta, kertoi THL:n asiantuntijalääkäri Leif Lakoma QX:lle kaksi viikkoa sitten.