Tallinnassa työskentelevä Ruotsin moderaattien jäsen Anders Hedman innostui Viron sisäministerin Mart Helmen puheista, joissa tämä suositteli Viron homoja lähtemään Ruotsiin. Hedman sai apua Virossa työskenteleviltä kahdelta muulta liikemieheltä nimiltään Johnny ja Conny, jotka myös laittoivat käyntiin Happy Priden.

Miehet jakoivat lentolehtisiä Viron parlamentin edustalla Tallinnassa. Niissä luki näin:

In 1944 Sweden received boat refugees from Estonia

In 2020 Sweden is ready to receive gay refugees from Estonia.

In exchange, we encourage the Estonian Interior Minister, Mr Helme to invite homophobes from Sweden 😉

We believe that it would be a win-win case for Mr Helme and most Sweden.

Singerat Swedish Conservative Party, Tallinn Branch.

Lue lisää: Viron sisäministeri levittää homovastaisuutta

– En sekaannut Viron poliittisiin keskusteluihin, mutta koska herra Helme puhui Ruotsista katsoin, että nyt voin ottaa osaa, sanoo Hedman QX:lle.

Hedman kertoo, että reaktiot olivat enimmäkseen myönteisiä. Useat kansanedustajat tulivat ottamaan lehtisen.

Viron media pisti tempauksen merkille. Muun muassa Delfi.ee kertoi Hedmanin perustelleen ehdotustaan sillä, että ”Viro ei aivan tyhjenisi ihmisistä” ja selvittäneen edelleen, että Ruotsi kyllä ottaisi Viron homoseksuaalit vastaan lämpimästi.

– Tässä on lisänä se, että minut tunnetaan Viron poliittisissa piireissä heteroseksuaalina ja konservatiivisena, näin he eivät voi sanoa, että tämä olisi ”vasemmiston hömpötystä”, Hedman kertoo QX:lle.

Viron konservatiivinen kansanpuolue EKRE on yksi Euroopan aktiivisimmista homovastaisista populistipuolueista. Sisäministeri Mart Helme kutsui 2017 Tallinan Pride kulkuetta ”perverssien paratiiksi”.