Latvialainen avustuspalvelu NMOD:n päivystyksessä työskennellyt Normunds Kindzulis, joutui viime viikolla töistä kotiin palatessaan naapurinsa väkivaltaisen hyökkkäyksen kohteeksi ja on nyt menehtynyt siitä saamiinsa vammoihin.

Lue lisää: Homofobinen hyökkäys Latviassa – naapuri yritti polttaa gaymiehen

Naapuri ruiskutti rappukäytävässä Kindzulisin päälleen syttyvää nestettä ja sytytti hänet palamaan. Hänen kumppaninsa Artis Jaunkļaviņš kuuli puolisonsa huutavan ja riensi sammuttamaan tulen.

Molemmat miehet vietiin palovammojen takia sairaalaan Riikaan, kumppani sai palovammoja pelastaessaan miestään. Kindzulis oli pahasti palanut, palovammojen osuus oli 85 prosenttia.

Paikallislehti ntz.lv mukaan miehet olivat viime marraskuussa tehneet rikosilmoituksen naapurin uhkailujen takia, mutta poliisi oli päättänyt lopettaa tutkinnan. Miehet olivat saaneet useita tappouhkauksia ja kohdanneet väkivaltaa. Latvialainen lhbtq-järjestö Mozaika vaatiikiin asian selvittämistä perin pohjin.

Poliisi vihjaa, että tapahtunutta ei tutkittaisikaan rikoksena vaan itsemurhana

– Miehet olivat aikaisemmin tehneet ilmoituksen paikalliselle Tukumin poliisille, joka jätti asian tutkimatta, kertoo lhbtq-aktivisti Linda Freimane. Asiasta on nyt aloitettu selvitys. Poliisi on vaitonainen Normundin tapauksesta. He ovat sanoneet, että ”tekevät kaikkensa” selvittääkseen tapauksen, mutta ovat samanaikaisesti vihjanneet, että ”kyseessä ei välttämättä olisi rikos”, eli epäsuorasti siis todenneeet kyseessä olevan itsemurhan.

Freimanen mukaan Kindzulisin omaiset tai ystävät eivät usko itsemurhateoriaan.

– Olisi aivan naurettavaa väittää, että kyseessä on itsemurha, sanoo Freimane. Hänellä ei ollut mitään itsemurha-taipumuksia, häntä kuvaillaan iloisena ja avuliaana. Sitä paitsi hänellä ei ollut tulitikkuja eikä sytytintä, joten miten se olisi voinut edes tapahtua?

Kindzulisin kumppani, joka sai myös palovammoja miestään auttaessaan, on hyökkäyksen jälkeen kertonut parin kokemasta uhasta.

– Naapurusto kehotti miehiä lähtemään ”menkää matkoihinne, emme halua homoja kaupunkiimme”, Freimane kertoo edelleen ja jatkaa:

– Tapahtumien seurauksena presidentti, pääministeri ja muut johtavat poliitikot ovat puhuneet viharikoksesta ja homofobiasta ja ilmaisseet olevansa niitä vastaan, parlamentissa on aloitettu lainmuutostyö, minkä myötä viharikosten rangaistusta korotetaan ja toivottavasti myös uhrin seksuaalinen suuntautuminen huomioidaan mahdollisena motiivina.