Eilen selvisi, että Venäjän Vladimir Putin jatkaa neljännelle kaudelle ja on presidenttinä vielä seuraavat kuusi vuotta.

QX katsoo taaksepäin ja tarkastelee mitä Putin on sanonut hbtq-ihmisistä ja miten hänen politiikkansa on seksuaalivähemmistöihin vaikuttanut tähän mennessä.

Vuonna 2013 Putin vahvisti niin kutsutun anti-gay propagandalain. Venäjän hallituksen mukaan lain tarkoitus on suojella lapsia aineistolta, joka esittelee homoseksuaalisuutta yhteiskunnassa. Tämä katsottiin tarpeelliseksi, jotta Venäjällä suosittuja perinteisiä perhearvoja ei uhattaisi. Lain myötä viharikokset seksuaalivähemmistöjä kohtaan Venäjällä ovat lisääntyneet merkittävästi.

Putin on haastattelussaan Showtimelle sanonut, että hän henkilökohtaisesti haluaa estää homoseksuaalien avioliitot. Presidentin mukaan kyse on siitä, että ”homoparit eivät pysty lisääntymään”.

Kesällä 2013 päätettiin, että samaa sukupuolta olevat parit eivät saa adoptoida. Viime vuoden helmikuussa raportit kertoivat, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvia henkilöitä katosi kodeistaan ja työpaikoiltaan. Kyseessä oli Tšetšenian poliisin järjestämät kidnappaukset. Riippumaton venäläislehti Novaya Gazeta uutisoi todistajanlausunnoista kidutuksista ja keskitysleirimäisistä olosuhteista.

Internetissä  alkoi levitä pridetyylinen klownikarikatyyri Putinista vastalauseena homopropagandalaielle. Putin kielsi kuvan Venäjällä ja kutsui sitä ”äärimmäiseksi aktivismiksi”, koska se vihajsi että presidentillä olisi ”epänormaali seksuaalinen taipumus”.