Kruununprinsessa vierailu RFSL:n uusissa tiloissa Tukholmassa oli iso asia. Ennen kruununprinsessan saapumista ilmassa oli aistittavissa suurta odotusta ja jännitystä. Mutta kun he astuivat ovista sisään tunnelma muuttui melkein heti kodikkaaksi ja rennoksi.

Ensin kruununprinsessa sai kierroksen toimiston tiloissa ja hänelle esiteltiin eri alueiden vastaavat henkilöt. Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel vaikuttivat todella kiinnostuneilta ja esittivät paljon kysymyksiä ja etenkin prinssi oli utelias kuulemaan miten RFSL työskentelee monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden hyväksi urheilun parissa.

RFSL:n puheenjohtaja Deirdre Palacios kertoi järjestön historiasta ja tämän päivän painotuksista perheisiin, turvapaikanhakijoihin, transihmisiin ja vanhuksiin.

– Miettikää, jos ne 36 henkilöä, jotka 1950 perustivat RFSL:n eräässä huoneistossa Solnassa olisivat tienneet tästä, aloitti Palacios.

Kun kahvit kera sateenkaarenväristen macaronsien oli nautittu oli vierailu ohi. Kaikki osallistuneet vaikuttivat oikein tyytyväisiltä. QX riensi esittämään kruununprinsessalle muutaman kysymyksen heidän matkallaan ulos.

Kuina vierailu teistä sujui?

Kruununprinsessa Victoria: Olemme molemmat hyvin iloisia tästä vierailuista ja mielestämme tämä oli oikein hyvä esittely. Historiallinen katsaus, missä kerrattiin tärkeät merkkipaalut, mutta myös RFSL:n laaja toiminta. Se on paljon laajempaa kuin luulinkaan. Tuntuu todella merkitykselliseltä olla täällä.

Kuulitteko tänään jotain yllättävää?

Prinssi Daniel: Siinä mielessä, että myös vanhuksiin kiinitetään huomiota. Sukupolvi, joka eli aikana jolloin toisenlainen seksuaalinen suuntautuminen oli sairaus ja se oli kiellettyä, ja nyt yhteiskunnassa on tapahtunut valtava muutos ja tietyllä tapaa on saatu hyvitys.

Kruununprinsessa Victoria: Juuri se, että tähän asiaan panostetaan ja siihen yksinäisyyteen mitä vanhuus usein valitettavasti tuo tullessaan. Mutta oli mielenkiintoista myös kuulla turvapaikanhakijoihin ja maahanmuuttajiin liittyvistä kysymyksistä, jotka ovat myös ovat todella tärkeitä. Saimme tietää myös RFSL:n kansainvälisestä työstä ja heidän varsin moneen maahan ulottuvasta verkostostaan. Ruotsi on päässyt melko pitkälle ja on esikuva ja tuntuu tärkeältä, että voimme olla mukana ja tukea muita maita, jotka eivät vielä ole yhtä pitkällä.

Prinssi Daniel: Mutta vaikka olemmekin päässeet pitkällä kansainvälisesti verrattuna, emme voi jäädä lepäämään aloillamme. Meidän pitää viedä asioita eteenpäin, jakaa tietoa ja muuttaa normeja jopa täällä. Ruotsissa on yhä ihmisiä, joita kohdellaan loukkaavalla ja epäoikeudenmukaisella tavalla.

Aloite vierailuun tuli teiltä – miksi lhbtq-asiat ovat teille niin tärkeitä?

Kruununprinsessa Victoria: Pohjimmiltaan kyseessä ovat ihmisoikeudet. Meistä tuntui, että halusimme oppia lisää osoittaa tukemme. Joten sen vuoksi tuntuu todella hyvältä, että saimme tulla tänne.