Pandemia on mullistanut ihmisten elämän ja joukkotapahtumat ovat nyt viimeinen asia, joita missään kaivataan. Joukko Pride-tapahtumia on jo peruttu tai siirretty, mutta yksikään Pride-tapahtuma ei ole tällä hetkellä varma.

Monet Pridet on jo peruttu – Helsinki Pride siirtyy

Kirjoitimme aiemmin mitkä Pridet ovat jo peruuntuneet. Helsinki Priden piti olla juhannuksen jälkeen. Helsinki Pride yhteisö ilmoitti 16.4., että Helsingin Pride -viikko siirretään syyskuulle.

San Franciscossa piti tänä vuonna juhlia Priden 50-vuotisjuhlaa, mutta tällä viikolla järjestäjät ilmoittivat, että tapahtuma on tältä vuodelta peruttu kokonaan, ei enää siirretty. Viime vuonna tuli kuluneeksi 50-vuotta Stonewallin mellakoista. Pride-tapahtumien perinne alkoi seuraavana vuonna 1970, joten monet Pride-tapahtumat ympäri maailman olisivat juhlistaneet sitä tänä vuonna.

Maailmanlaajuinen Pride online 27. kesäkuuta

InterPride ja Euroopan Pride-järjestäjien yhdistys työskentelevät tällä hetkellä yhdessä kansallisten Pride-organisaatioiden kanssa tuodakseen kaikki yhteisöt yhteen Gloobaliin Prideen. Mukana ovat kansalliset Pride-organisaatiot Kanadasta, Saksasta, Ruotsista, Briteistä ja USA:sta sekä alueelliset verkostot eteläisestä Afrikasta, Aasiasta, Oceaniasta ja Latinalaisesta Amerikasta.

Global Pride on 24 tunnin livelähetys, jossa ovat mukana Pride-organsiaatioita ympäri maailman, puheita ihmisoikeusaktivisteilta ja muusiikkiesityksiä.

– COVID-19 tuomat ennen näkemättömät haasteeet ovat tehneet sen, että useimmat Pridet eivät 2020 toteudu kuten oli suunniteltu, mutta olemme päättäneet, että tämä ei estä meitä olemasta yhdessä yhtenä kiinteänä, vahvana LGBTQIA+ yhteisönä ja juhlistaa sitä, mitä olemme ja mitä me edustamme, sanoo Kristine Garina, European Pride Organizers Associationin ja Baltic Pride in Latvian puheenjohtaja LGBTQNationille.

– Miljoonille ihmisille ympäri maailman Pride on ainoa mahdollisuus kerran vuodessa kokoontua yhteen ja tuntea yhteisöllisyyttä, tuntea olevansa rakastettu ja tietää, että ei ole yksin. On tärkeää, että me Priden järjestäjinä tänä vuonna varmistamme, että on yhä olemassa mahdollisuus olla yhdessä, vaikkakin omista kodeistamme käsin, Garina jatkoi.

STM:n strategiajohtaja totesi tänään aamulla hallituksen tiedotustilaisuudessa, että epidemian huippu on Suomessa vasta tulossa ja mahdollisesti vasta niinkin myöhään kuin kesäkuussa. Ennusteissa tosin on viikkojen verran epätarkkuuksia tälläkin hetkellä. Rajoituksia purkamisessa tullaan kuitenkin noudattamaan varovaisuutta ja EU onkin antanut siitä jo ohjeistuksen. Kaikkien rajoitusten purkamiseen menee kuukausia ja massatapahtumat tulevat olemaan listalla viimeisten joukossa ellei viimeisenä.

Helsinki Pride -viikon kulkue, puistojuhla ja pääjuhla olisivat juurikin 27. kesäkuuta. Nyt nämä massatapahtumat ovat 12. syyskuuta. Toivotaan, että COVID-2019 tilanne ei vaadi muuttamaan ajankohtaa uudelleen.

 

 

(Päivitetty tiedolla Helsinki Priden siirtymisestä.)