49 kuoli ja yli 50 haavoittui 12.6.2016 kun sunnuntaiaamuna Suomen aikaan yksi aseistautunut mies hyökkäsi Pulse gayklubille Orlandossa Floridassa. Äärijärjestö Isis ilmoittautui tuoreeltaan iskun tekijäksi. Pian teon motiiveiksi katsotiin ampujan homoviha. Tämä USA:n sisäpoliittisiin tarkoituksiin luotu ja mediassa vahvistettu narratiivi osoittautui kuitenkin sittemmin vääräksi.

Lue lisää: 49 kuollut hyökkäyksessä homoklubille

Kyseessä ei ollut viharikos

Ampuja kuoli itse poliisin paikalle tekemässä rynnäkössä, joten hänen motiivejaan ei ole voitu häneltä itseltään kuulustelemalla selvittää.

Tapahtunutta seuranneissa selvityksissä ja ampujan vaimon oikeudenkäynnissä esiin tulleet seikat ovat osoittaneet, että ampujan motiivi ei ollut tappaa ja vahingoittaa juuri lhbt-ihmisiä, vaan kostaa USA:n toimet Lähi-Idässä. Ampujan alkuperäinen kohde oli  suuri kauppa- ja viihdekeskus, jonka turvajärjestelyt olivat kuitenkin ampujalle liikaa. Ampuja ei edes tiennyt Pulsen olleen gayklubi. Tästä ovat muutama vuosi verilöylyn jälkeen kirjoittaneen esimerkiksi NBC news,  Vox ja Advocate.

Pulsen verilöylyn kääntäminen homofobiseksi viharikokseksi on vain yksi esimerkki siitä, miten median avulla muokataan todellisuuden narratiivia ja vaikutetaan ihmisten tietoisuuteen.

Mutta olivat ampujan motiivit mitä tahansa, 49 murhattiin kammottavalla tavalla. 50 kuollut oli ampuja itse.

Pulse gayklubilla ammuttujen nimilista