Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel, 48, on saanut koronatartunnan ja on nyt sairaalassa. Bettelin tartunta todettiin viime viikolla 27. kesäkuuta,  vain kaksi päivää EU-huippukokouksen jälkeen. Hän piti kokouksessa väkevän ja avoimen puheen gay-oikeuksista vastalauseena Unkarin tuoreelle homovastaiselle lainsäädännölle.

Lue lisää: Luxemburgin pääministeri EU-huippukokouksessa: ”Minusta ei tullut gay – se ei ole valinta”

Bettel on avoimesti gay pääministeri, yksi Euroopan kolmesta. Hän on aktiivinen lhbti-oikeuksien puolustaja.

Lääkärin ohjasivat Bettelin sairaalaan koronatartunnan perusteella varmuuden vuoksi 24 tunnin ajaksi, häntä on tarkoitus pitää tarkkailussa ja ottaa lisää kokeita. Bettelin kerrotaan kärsineen lievistä oireista kuten kovasta kuumeesta ja päänsärystä, kirjottaa Guardian paikalliseen mediaan viitaten. Bettel on saanut ensimmäisen annoksen AstraZenecan rokotetta toukokuun 6. päivä. AstraZenecan rokotteen teho 1. annoksen jälkeen on arvioitu noin 70 prosenttiseksi, mikä on selvästi heikompi kuin Suomessa yleisesesti käytetyn PfizerBionTechin rokotteen. Luexemburgin koronatilanne on heikentynyt selvästi viime viikkoina.

Sanna Marin osallistui muiden EU-johtajien tavoin samaan kokoukseen, mutta tartuntavaaraa ei katsota olevan, koska kaikilla oli maskit ja turvaväleistä huolehdittiin.