Viime viikonloppu oli sen verran vilkas Pride-tapahtumien osalta, että on kyseenalaista puhua valtakunnallisesti vain yhdestä Pride-viikosta Helsinki Priden ajankohdan perusteella. Viime viikolla Pridet nähtiin Oulussa, Kotkassa ja Utsojoella.

Oulussa nähtiin vaikuttava kulkue. Tapahtumaviikko otti kantaa etenkin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kokemaan koulukiusaamiseen: lähes neljännes lhbtqi-lapsista kokee koulukiusaamista viikoittain, muista nuorista vain kuusi prosenttia. Asia näkyi kouluterveyskyselyssä.

Lue lisää: Valtaosaa sateenkaarinuorista huolettaa oma mieliala

Oulussa nähtiin myös konkreettista vastarintaa Pridea kohtaan, kun kaupungintalolla liehuneet kaksi sateenkaarilippua ja yksi translippu varastettiin tapahtumaviikon alkaessa tiistaina. Oulu Pride -yhdistys ja Oulun kaupunki tuomitsivat vihateon julkisesti, asia on poliisilla.

Pride-lippuja on poistettu luvatta saloista ja hävitetty Suomessa muun muassa Helsingissä ja Kokkolassa.

Kotkassa Pride ensimmäistä kertaa

Kotka liittyi Pride-paikkakuntien joukkoon. 50 000 asukkaan rannikkokaupunki juhli ensi-Prideaan sateessa, mutta siitä huolimatta kävijämäärä yllätti järjestäjät, kerrotaan tapahtuman Facebook-sivulla, missä luvataankin tapahtumalle jatkoa.

Saamelaisyhteisön Pride oli tänä vuonna Suomen puolella

Saamelaisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oma Sápmi Pride -tapahtuma kiertää alkuperäiskansan asuinalueella eri valtioiden alueella. Tänä vuonna tapahtuma oli Utsjoella. Tämä tuo tietenkin pandemian aikana omat rajoitteensa tapahtumalle, kun tavallisesti niin helposti ylitettävät maiden rajat ovatkin este.

Yle kertoo, että Sápmi Pridessa puhutti etenkin saamenpukujen ja kielen sukupuolittuneisuus.

Sápmi Pride 2021. Utsjoella nähtiin myös kulkue.