Bimiehiin suhtaudutaan yhä epäluuloisesti. Useimmat uskovat, että bimihehet ovat enemmän kiinnostuneita miehistä kuin naisista, kertoo European Journal for Social Psychology toukokuussa julkaisema tutkimus. Ero tulee selväksi, kun verrataan suhtautumista binaisiin – binaisten uskotaan kiinnostuvan yhtä lailla miehistä ja naisista.

Tutkimuksen tarkoitus oli tutkia seksuaaliseen suuntautumiseen liittyviä sukupuolitettuja ajatuksia. 787 koehenkilölle kuitenkin kerrottiin, että tarkoitus on tutkia online deittailua. Kokeessa tutkittavaille näytettiin biseksuaaliksi kerrotun miehen ja naisen deittiprofiilia ja kysyttiin kiinnostuisiko profiili ennemmin miehistä vai naisista. Väitetyn biseksuaalin miehen katsottiin useimmin olevan enemmän kiinnostunut miehistä kuin naisista.

Tutkittavilta kysyttiin myös kantaa väittämiin seksuaalisesta suuntautumisesta, kuten ”biseksuaalit miehet eivät vain ole vielä tulleet kaapista”.

Tutkittavista lähes kolmannes, 27 %, kertoi olevansa mies- tai naispuolinen homoseksuaali.

Homot ja heterot olivat kaikki samalla lailla sitä mieltä, että biseksuaaleja miehiä kiinnostavat enemmän miehet.

Tutkijat päättelivätkin, että naisten biseksuaalisuuteen liittyy lievempi stigma tai ei lainkaan stigmaa, naisten biseksuaalisuus on hyväksytympää. Tutkijat eivät osaa selittä, miksi miesten biseksuaalisuutta ei voida edelleenkään samalla tapaa hyväksyä.

Bimies on säilynyt kummajaisena muiden seksuaalivähemmistöjen saavuttaessa yhä laajempaa hyväksyntää. Bimiesten gay-yhteisössä kohtaamat syrjintä ei ole uutinen. Bimiesten syrjintä tai oikeastaan poispyyhintä (erasure) ilmenee koko ajan erinäisillä tavoilla. Myös tutkimusasetteluissa. Muutama vuosi sitten tehtiin tutkimus, jolla pyrittiin osoittamaan, että miesten biseksuaalisuus on ihan totta.

Lue lisää: ”Bi-miehet ovat miehekkäämpiä, koska he makaavat myös naisten kanssa” – väärin!

Lue lisää: Tutkimus todistaa miesten biseksuaalisuuden olevan totta

Myös elokuvissa ja televisiossa bi-mies on näkymätön verrattuna mies- ja naispuolisiin homoseksuaaleihin tai transsukupuolisiin. Amerikkalaisen GLAAD-järjestön vuosittain katsaus kertoi viime vuonna käsikirjoitetussa viihteessä vakituisten lhbtq-hahmojen osuuden nousseen ennätyskorkeaksi, ollen kaudella 2019-2020 jopa 10,2% . Raportti kattaa tilanteen Yhdysvalloissa. Etenkin transhahmojen määrä oli kokenut kovan nousun. Bimiesten näkyvyys taas oli edelleen ongelmallinen ja vähäisempää kuin homomiesten, lesbojen tai binaisten näkyvyy. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät juuri näy kotimaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa.

Bimiesten kohtaamasta halveksunnasta käytiin QX:ssä taannoin tällainen keskustelu:

Lue lisää: Rakas bi-mies – meidän pitää puhua

Lue lisää: Anonyymi bi-mies: ”On rankkaa olla yhtä aikaa näkymätön ja halveksittu”