Juuri ennen keskiyötä viime lauantaina Coloradossa 22-vuotias, poikkeuksellisen ongelmallisen taustan omaava, Anderson Lee Aldrich astui sisään paikkakunnan legendaariselle gay-klubille kädessään pistooli ja rynnäkkökivääri ja avasi tulen kesken dragshown. Luoteja osui kolmeenkymmeneen ihmiseen, ennen kuin paikalla ollut Irakin ja Afghanistanin sotien veteraari Richard Fierro salamannopeasti toimien sai Aldrichin maahan ja muiden paikalla olleiden avulla sai tämän neutralisoitua.

Viisi kuoli. Heistä vain yksi oli gay, Derrick Rump. Kaksi oli trans, Kelly Loving ja Daniel Aston. Kaksi oli heteroita, Ashley Paugh ja Raymond Green Vance.

Aldrich on puolustuasianajajiensa kautta ilmoittanut olevansa nonbinääri ja vaativansa them/they persoonapronominien käyttöä.

Yökerho, jossa ammunta tapahtui, Club Q, on paikallinen legenda, perustettu 2o vuotta sitten, 2002, pysyväksi turvapaikaksi Colorado Springsin hlbtq-ihmisille. Lähes 500 000 asukkaan kaupungissa on vain kaksi gayklubia. Kaupungissa näkyy konservatiivisuus ja siellä on jopa hbtq-vastaisen Focus on the Family ryhmän päämaja. Paikallinen hlbt-yhteisö pitää ampumista itsestäänselvästi viharikoksena. Rikoksen motiivia ei kuitenkaan päätä yleisö, sosiaalinen media eikä edes media, vaan poliisi ja tuomioistuin. Motiivin perusta on se, mitä ampuja haki. Gay-klubi Pulsen hyökkäys ei ilmeisesti ollut viharikos, vaikka se sellaiseksi leimattiin. Ampuja oli ensin aikonut mennä muualle, mutta joutui vaihtamaan kohdetta. Motiivia ei kuitenkaan voitu varmentaa, sillä ampuja menehtyi itsekin.

Club Q:n hyökkäys on monessa mielessä merkki tästä ajasta.

Gay-klubilla käy muitakin kuin hlbt-ihmisiä.

Ampuja on, tai ainakin väittää olevansa, itsekin hlbtqi+-henkilö. Jos hän ei ole, kyseessä voi olla äärioikeiston masinoima peli, osa Yhdysvaltoja piinavaa kulttuurisotaa. Ainakin sosiaalisessa mediassa ampujan identiteetillä riemuitaan.

Aldrich oli saanut aseet, vaikka hänen ei olisi niitä vallitsevien käytäntöjen mukaan saada. Hän oli mm. uhkaillut äitiään pommilla viime vuonna, mutta ei saanut syytettä on epäselvää miksi ei.

Vihainen puhe johtaa vihapuheeseen ja vihapuhe tekoihin. Taustalla vaikuttaneen ampujan omien ongelmien ohella kuplautuminen tai viitekehyksen pienuus sekä mahdollisesti koronasulkujen psyykkinen painolasti. Koska mikä on toisin kuin 2019?

Tämä vuosi on ollut synkkä, gaybaareihin on tehty useita aseellisia hyökkäyksiä; Oslo, Bratislava, Kiel, Colorado Springs. Hyvää on se, että kaikkia hyökkäyksiä on seurannut massiivinen myötätunnon vyöry ja meidän vähemmistöjemme turvallisuus on selvästi tärkeä asia. Täysin turvallista maailmasta ei saada koskaan, mutta työtä on jatkettava. Sen on olemme kaikki uhreille velkaa.