Kansainvälinen yleisurheiluliitto (WA) pohtii kevään aikana testosteronitasoja, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Urheiluliittojen on ratkaistava, miten ne suhtautuvat transnaisten osallistumiseen. Taustalla ovat kansainvälisen olympiakomitean ratkaisu jättää lajikohtaisille liitoille vastuu ja aiemmin naisten sarjoissa rajana pidetty testosteroniarvo 5 nanomoolia/verilitra. Akuisilla miehillä testosteronin normaaliarvot ovat 10-38 nmol/l ja naisilla 0,4-2 nmol/l.

WA:n suomalainen hallitusjäsen Antti Pihlakoski toteaa HS:lle pitävänsä nykyistä viiden nanomoolin rajaa korkeana. Testosteronirajan merkitys on noussut esiin kun kyseessä on naisurheilija, joka on käynyt läpi miehen pubertiteetin, mistä hänelle katsotaan uusien tutkimusten perusteella jääneen kilpailuetua muihin naisiin verrattuna.

Pihlakoski toteaa WA:n korostavan sukupuolista tasa-arvoa ja haluavan suojella naisten urheilua ”kaikilla toimillaan”.

– Motivaation kannalta ei ole hyväksi, että naisten sarjoissa kilpailisi urheilijoita, joilla on miehen ja naisen sukuelimet. Kivekset tuottavat kestävyyttä, voimaa ja nopeutta lisäävää testosteronia”, Pihlakoski sanoo HS:lle.

Pihlakoski pohtii, että jos yleisurheiluun perutettaisiin miesten ja naisten sarjojen rinnalle kolmas sarja, sen asema pitäisi päättää; ovatko kisat, lajit ja palkinnot suuruudeltaan samat kaikissa sarjoissa. Hän ei itse kannata kolmatta sarjaa.

Pihlakoski toteaa HS:lle, että asia on koettu ongelmaksi naisurheilijoiden keskuudessa.

– Samalla se tietysti syrjii miehiä, jotka haluavat urheilla naisina. Minusta se on pienempi paha kuin heikentää naisten motivaatiota osallistua urheiluun.

Kansainvälinen uimaliitto Fina päätti viime kesänä, että koettu maskuliinen murrosikä estää transnaisten osallistumisen naisten sarjaan. Se merkitsee sitä, että transsukupuoliset uimarit jäävät pois naistensarjasta ja heille tulee oma sarja.

– Erillisen luokan luominen transurheilijoille on jälleen osoitus siitä, että transnaisia ei pidetä naisina, totesi Setan nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija Lotte Telakivi Ylelle tuolloin.