New York Timesin toimittajan mukaan Qatarin kuninkaallinen perhe ja valtio painostivat Fifaa kieltämään maajoukkuiden kapteeneilta pridetunnusteiset käsivarsinauhat.

– Sehän oli lopulta heidän MM-kilpailunsa ja Fifa oli täysin heidän kontrollissaan niiden aikana, sanoi toimittaja Tariq Panja SVT Sportille.

Panja toteaa haastattelussa, että moni maa ilmoitti Fifalle hyvissä ajoin ennen MM-kisoja peleihin valitsemastaan prideväritetystä kapteeninanauhasta, sitä ei vastustettu. Sitten 48 tuntia ennen ensimmäistä peliä Fifan edustaja määrää uhkaillen, että One Love -kapteeninauhaa ei saa käyttää.

Panja on vakuuttunut siitä, että One Love -kapteeninnauhan kielto tuli Qatarin huipulta.

– Olen täysin varma siitä. Nämä olivat ainutlaatuiset MM-kisat, joiden järjestäjä on diktatuuri ja missä kaikki päätökset tehdään huipulla. Heillä oli 13 vuotta aikaa kieltää alkoholin anniskelu areenoilla, mutta he odottivat viimeiseen avajaisia edeltävään viikkoon.

– Koska se on yksinvaltainen monarkia. Jos korkein johtaja sanoo ”ei olutta”, niin tapahtuu. Heillä oli täysi kontrolli Fifasta kisojen ajan.

One Love-kampanjassa ovat mukana Hollanti, Norja, Ruotsi, Tanska, Englanti, Wales, Belgia, Ranska, Saksa ja Sveitsi.

FIFA on sittemmin halunnut käytettäväksi vain tavallista kapteeninnauhaa ja voi kieltää käyttämästä sateenkaariväritettyä kapteeninnauhaa Australiassa ja Uudessa-Seelannissa kesällä käytävissä naisten MM-kilpailuissa.

Fifan jalkapallon seurajoukkueiden maailmanmestaruuskilpailut pidetään Saudi-Arabiassa marras-joulukuussa 2023.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tunnetun tunnisteen käytön kieltäminen muslimivaltiossa on saanut myös ymmärrystä tyyliin ”maassa maan tavalla”. Ranskan maajoukkuekapteeni totesi kisojen alla jo ennen kieltoa, että ei pidä sateenkaarisydän käsivarsinauhaa Qatarissa, koska halusi osoittaa kunnioitusta kisojen isäntämaata kohtaan.

Kieltoa on kuitenkin yleisemmin pidetty länsimaissa ihmisoikeuksien vastaisena.