Miksi uskontoa käytetään seksuaalivähemmistöjä vastaan poliittisessa retoriikassa nykypäivänä yhä enemmän myös meillä Suomessa? Tätä kysymystä ei voi välttää, niin usein oikealta laidalta syytettään prideliikettä ja drag queeneja lasten seksualisoinnista tai suoremmin pedofiliasta. Äänenpainoja kuullaan etenkin uskonnollisen oikeiston piiristä.

Kysyimme tutkijalta.

– Vastaus lienee yksinkertaisesti, että konservatiiviset kristityt ovat äänekkäitä näissä asioissa. Uskonnon perusteella syrjintä on myös harkittu strategia konservatiivi- ja äärioikeiston parissa, etenkin Yhdysvalloista, josta kasvava määrä anti-LGBT+ retoriikasta tulee.

– Tällä tavalla voidaan vedota uskonnonvapauteen silloinkin, kun kyseessä on tunnistettava vihapuhe. Tästähän on kyse esim. Päivi Räsäsen tapauksessa, toteaa QX:lle uskontotieteilijä professori Titus Hjelm Helsingin Yliopistolta. Hän johtaa parhaillaan meneillään olevaa Suomen akatemian rahoittamaa nelivuotista tutkimusta Politiikan uskonnollinen legitimaatio ja uskonnon poliittinen legitimaatio Suomessa.

Hjelm selvittää tarkemmin miten tämä strategia on juuri Yhdysvalloissa tällaiseksi muodostunut.

– Strategia tulee juuri siitä, että siinä asetetaan kaksi oikeutta vastakkain. Silloin kummallakin puolella on mahdollisuus vedota oikeuksiinsa.

– Tämä tulee amerikkalaisesta kulttuurista, joka on hyvin ”oikeudellistunut”, eli siellä erimielisyyksiä ratkaistaan oikeudessa huomattavasti enemmän eurooppalaiseen tai suomalaiseen oikeuskulttuuriin verrattuna.

– Pohjalla ovat arvot ja uskonto valjastetaan oikeuttamaan näitä arvoja.

– Uskonto sinänsä ei ole ongelma—maailmassa on vaikka kuinka paljon esim. LGBT-kristittyjä ja –muslimeita—vaan se miten uskontoa käytetään perustelemaan arvovalintoja.