Brittiläinen jalkapallolegenda David Beckham teki 180 miljoonan euron diilin Qatarin kanssa ja hänestä tuli jalkapallon 2022 MM-kisojen lähettiläs. Hänet onkin nähty useissa mainoskampanjoissa houkuttelemassa turisteja maahan, jossa homoseksuaalisuudesta voidaan tuomita kuolemaan.

Syyskuussa julkaistiin puolen tunnin mainosvideo, missä Beckham on veneen kyydissä taustallaan Dohan silhuetti, maistelee paikallisia herkkuja ja julistaa, että Qatar on ”fantastinen maa”.

Kritiikki Beckhamin ja Qatarin yhteistyöstä on ollut kovaa, mutta hän ei ole sitä kommentoinut. Päinvastoin, hän jopa blokkasi Instagrammissa ”maailman ainoan avoimesti gayn qatarin” tämän pyydettyä Beckhamilta apua.

Nyt jalkapallotähti on kommentoinut yhteistyötä edustajansa välityksellä queer-koomikko Joe Lycettin tv-ohjelmassa julkaisemalla tiedotteella. Lycett on painokkaasti kritisoinut Beckhamin Qatar-sopimusta ja jopa repinyt protestina 10 000 puntaa ja kiistänyt Beckhamin statuksen gayikonina. Tiedotteessa Beckham sanoo, että on hyvä että Qatarin kisat ovat ”kiihdyttäneet keskustelua”.

”David on ollut mukana lukuisissa maailmanmestaruuskisoissa ja muissa kansainvälisissä kilpailuissa, niin pelaajana kuin lähettiläänäkin ja on aina pitänyt urheilua vahvana voimana, joka voi tehdä maailmassa hyvää. Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji ja sillä on kyky saattaa ihmiset yhteen ja vaikuttaa myönteisesti yhteiskuntaan”.

”Ymmärrämme, että sitoumuksestamme Lähi-Idässä on erilaisia ja vahvoja näkemyksiä, mutta näemme hyvänä sen, että keskustelu tärkeistä asioista on virinnyt näiden alueen ensimmäisten maailmanmestaruuskisojen myötä. Toivomme, että tämä keskustelu johtaa suurempaan ymmärrykseen ja empatiaan ihmisten välillä ja että kehitystä tapahtuu”.