Ajankohtainen aihe

Keskustapuolueessa tyytymättömyyttä puolueen pride-panostukseen

Keskustapuolueessa nousi pridekuukauden päätyttyä kiistaa puolueen suhtautumisesta prideen ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.

Helsinki Priden kulkue 2022.

Helsingin keskustan puheenjohtaja Harriet Lonka totesi Suomenmaan julkaisemassa mielipidekirjoituksessaan, puolueensa olevan pride-koomassa: ”Keskustan nimissä ei Pride-viikon aiheista sisällöllisesti viestitty eikä annettu minkäänlaista kannanottoa”.

”Milloin keskustasta on sukeutunut tällainen sulkeutunut, änkyrämäinen, äärikonservatiivinen puolue? Mihin on unohtunut sivistys, ihmisyysaate, perustuslain kunnioittaminen ja ihmisoikeudet”, kysyi Lonka, joka kirjoitti kannanottonsa pridekuukauden vaihduttua heinäkuuksi.

Keskusta oli kuitenkin sivustonsa mukaan Helsinki Priden virallinen yhteistyökumppani tänäkin vuonna.

Kritiikkiä tuli muiltakin, keskustaopiskelijoiden ja keskustanuorten suunnalta. Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja päivitteli sitä, että keskusta muistaa virallisella sometilillään kansallisen korvapuustipäivän, mutta ei pridea.

Soraäänten raikuessa keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen saapui kiistämään väitteet. Hän totesi Helsingin Sanomille puolueen puheenjohtajan Annika Saarikon ja myös itse tehneensä pride-päivityksensä ja olleensa itse mukana kulkueessa todeten:

– Se, että olisimme valinneet olla hiljaa, ei pidä paikkaansa.

Pirkkalainen jatkoi toteamalla, että viestintä tehtiin henkilöiden kautta, eikä puolueen sometileillä.

Aivan perusteetonta kritiikki ei kuitenkaan ole, puolueen sisällä on erimielisyyttä pridenäkyvyydestä.

Keskustalaisen kansanedustajan Pekka Aitokummun mukaan, puolueen ei tule antaa tukeaan pridelle, joka hän mieltää

lähinnä vasemmistolaiseksi ideologiaksi, jossa intersektionaalisen feminismin pohjalta arvotetaan ihmisiä ja vaaditaan esimerkiksi sukupuolten vaihdoksia mahdollisiksi nuorille”.

Kun Lapualla räjäytettiin prideviikon aikana kotitekoinen pommi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki päätti osallistua pridekulkueeseen.

SDP uudelleentwiittasi mm. Sanna Marinin twiitin.

Vasemmistoliitto uudelleentwiittasi mm. puheenjohtajansa twiitin.

Vihreät twiittasi.

RKP:llä twiittejä oli useita.

Kokoomus twiittasi.

Perussuomalaisilta ei tullut pridetwiittiä prideviikolla.

Julkaistu 2022-07-14
Päivitetty 2022-09-02