Politiikan tutkija Johanna Vuorelma totesi Twitterissä Helsinki Pride yhteisön hallituksen ratkaisun edistäneen vastakkainasettelua, mutta olevan vielä epäselvää, miten se hyödyttää hlbt-ihmisten asemaa.

Pekka Mattila, Aalto yliopiston professori, kirjoitti Instagrammissa Helsinki Priden saavuttaneen lakipisteensä ja noudattavansa nyt ”stalinismin ja fasismin yhdenmukaisuusperiaatetta”.

Mattilan päivityksellä on reilut sata tykkäystä. Esimerkiksi Helsingin Sanomien Helsinki Priden ratkaisusta kertovien juttujen kommenteissa reilu puolet vaikuttaisi tukevan Helsinki Priden ratkaisua, tosin kommentit valitaan, eikä kaikkia julkaista, joten bias voi syntyä toimituksen valinnalla, eikä siitä voi ulkopuolelta luotettavasti päätellä mitään.

Kokoomuksen ja keskustan riveistä Helsinki Priden ratkaisu on otettu tyrmistyneenä vastaan, sillä kummassakin puolueessa on ollut hlbt-oikeuksien kannattajia myös merkittävästi. Sdp:n Matias Mäkynen tuki Helsinki Priden ratkaisua omista arvoista kiinni pitämiseksi, mihin Vuorelma sivalsi, että sitten sdp:n olisi tullut kieltäytyä hallitusyhteistyöstä keskustan kanssa, koska sen tiedettiin vastustavan translakia.

Professori Anu Koivunen haluaa huomauttaa, että kyseessä on Helsinki Priden brändin rakentaminen, ketään ei suljeta pois tapahtumasta, vaan vain valitaan kumppanit, hän totesi Helsingin Sanomille. ”Tämä on aika iso viestinnällinen epäonnistuminen Helsinki Pridelta organisaationa, että he eivät kykene kertomaan, millaisen kokonaislinjauksen he ovat tehneet.”

Kokoomuksen puheenjohtaja ja hallitustunnustelija Petteri Orpo kommentoi Helsinki Priden ratkaisun loukkaavan monia ihmisiä. Hän piti kommenteissaan Helsingin Sanomille ratkaisua erikoisena ja korosti kuitenkin kokoomuksen enemmistön äänestäneen translain puolesta.

Kokoomuksesta ja keskustasta molemmista todettiin, että niiden puoluekokoukset ovat sitoutuneet hlbt-oikeuksiin.

Helsinki Priden Twitterissä julkaistiin toistakymmentä twiittiä, mikä kertonee ennalta-arvaamattomasta paniikista ratkaisusta nousseeseen kohuun. Helsinki Pride kiisti, että se tekisi politiikkaa kumppanuuksilla ja että kyse olisi oikeisto-vasemmisto jaosta. Se myös lupasi, että ensi vuonna kokoomus ja keskusta voisivat jälleen olla kumppaneita. Epäselväksi jää, miten se olisi mahdollista.

Politiikan tutkija Vuorelma totesi Helsingin Sanomille, ettei pidä todennäköisenä puolueiden linjan selkiytymistä johtuen niiden sisäisestä dynamiikasta, muutos ei siis olisi Priden käsissä.

Mtv3:n aamussa Helsinki Pride yhteisön hallituksen puheenjohtaja Senni Moilanen sanoi, että tavoitteena on saada puolueet ehdoitta kannattamaan ihmisoikeuksia ja lopettamaan hlbt-fobisen puheen, mitä nyt eduskunnassa kuultiin.

Kokoomuksen entinen kansanedustaja ja ministeri ja pääministeri Alexander Stubb totesi Twitteriin olleensa koko elämänsä hlbt-oikeuksien puolella ja ettei pois sulkeminen edistä mitään.

Vastapuolen kanssa kommentointia ja mielipiteen kunniottamista korostaa Twitterissä itseään esimerkkinä käyttäen vihreiden Oras Tynkkynen.

Kansallinen sateenkaariryhmä Kasary on osallistunut Helsinki Prideen kokoomuksen joukoissa. Se toteaa lausumassaan Helsinki Priden ratkaisun erittäin ongelmalliseksi, sillä kokoomus on puolueena kannattanut translain muutosta.

Oikeusvaltiokeskuksen johtaja Tuija Brax toivoo vihreiden tuomitsevan Helsinki Priden ratkaisun, koska translaki ei olisi mennyt läpi ilman kokoomuksen tukea. Vihreät taas oli hallituksessa, joka salli keskustan sooloilun.

Helsinki Pride yhteisön puheenjohtaja Senni Moilanen ei ole vastannut QX:n kommenttipyyntöön.