Ravintolat saavat taas ottaa asiakkaita sisään kesäkuun 1. päivä alkaen. Mutta mikään ei ole kuten ennen.

Ravitsemisliikkeet voivat olla auki kello 6-23 välisenä aikana. Alkoholijuomien anniskelu on sallittu kello 9-22. Jos asiakas on ostanut alkoholijuomansa ennen kello 22, juoman nauttiminen on sallittua kello 23 eli sulkemisaikaan saakka.

Lailla säädettyjen rajoitusten perusteena on edelleen estää koronaviruksen leviäminen ja väestön sairastuminen. Vaara on yhä täällä, perustelee hallitus ratkaisuaan.

Helsingissä pääsee homobaariin heti maanantaina, mutta yökerhot pysyvät kiinni

Helsingin homobaarit avataan maanantaina ja lasillisen ääreen pääsee heti kun laki sen sallii eli aamulla kello 9.

Mann’s Street avataan

Mann’s Street avataan maanantaina, mutta ei ehkä heti aamusta, kertoo Erkki Koski QX:lle remontin lomasta.

– Manssilla on 130 asiakaspaikkaa. Täytyy tsekata monelle saadaan istumapaikat järkevästi, mutta maksimissaan se 65 tulee.

– Ei olla päätetty vielä, että avataanko vähän aikaisemmin, mutta tuskin ennen puoltapäivää. Jotenkin tulee negatiivinen fiilis ennen iltapäivää baariin menosta. Kai se joskus passaa itse kunkin kokea, muttei haluta semmoista leimaa ja meininkiä – mitenkään tuomitsematta.

Manssila alkaa myös karaoke – turvallisesti.

– Karaoke on kello 17-23. Mikit desinfioidaan jokaisen laulajan jälkeen, sanoo Erkki.

Room Bulevard avataan heti kun laki sallii

Room Bulevard avataan maanantaina heti kello 9 kerrotaan baarin Facebook-sivulla. Roomin terassille tulleekin tungosta sillä sääennusteet povaavat helteitä.

– Tilaa on rajoitettu poistamalla tuoleja sekä sulkemalla puolet ravintolasta. Terassit on katettu sekä etu- että takapihalle, kertoo Markku Valtanen Roomista QX:lle.

Kuten uusi laki velvoittaa, Roomissa koronaohjeet ovat nähtävillä heti sisään tullessa. Käsidesiä on saatavilla baaritiskiltä.

– Henkilökuntamme ohjeistaa asiakkaita turvaväleistä ja pidämme huolta, että korkeintaan sallittu määrä on aina kerrallaan sisällä, jatkaa Markku.

– Henkilökunta pitää vieläkin parempaa huolta pöydistä ja kalusteista pyyhkien niitä ja siivousfirma tehostaa ovienkahvojen yms. siivoamista.

Room Bulevardia pannaan avauskuntoon.

Bear Park Cafe ”13” avataan keskiviikkona

Myös Karhupuiston kahvila Bear Park Cafe ”13” avataan, mutta yksityistilaisuuksien takia vasta keskiviikkona 3. kesäkuuta.

DTM pysyy kiinni

DTM:stä kommentoidaan QX:lle, että päätöstä avaamisesta ei olla vielä tehty. Tämän hetken rajoitukset ovat yökerhoille haasteelliset. DTM ei ole myöskään ollut auki päivisin, mikä voi muodostaa omat haasteensa löytää asiakaskuntaa päiväsaikaa – etenkin kun ulkona aurinko paistaa.

Hercules pysyy kiinni

Herculeksesta Erkki Koski kommentoi QX:lle, että yökerhoa eikä terassiakaan avata vielä. Tätä kirjotettaessa Erkki vielä pohti terassin avaamista maanantaina, mutta päätti kuitenkin, että toistaiseksi Herkun terassia ei avata.

– Seurataan miten tilanne kehittyy ravintoloiden uudelleen aukaisun myötä ja tehdään ratkaisu muutaman viikon päästä Herculeksen osalta.

Hercules on suljettuna ollessa muutettu tv-studioksi, josta on striimattu jo useita viihdetuotantoja. Striimaukset tulevat jatkumaan myös kun Hercules jossain vaiheessa avataan.

Samojen omistajien baari Mann’s Street sen sijaan avataan jo nyt.

Tampereella Mixei aukeaa keskiviikkona

– Juuri löimme lukkoon tulevat aukioloajat ja olemme auki keskiviikosta 3.6 alkaen, vastasi Mixeistä Väinö QX:n kyselyyn.

Mixei on auki keskiviikot ja perjantait kello 16.00 – 23.00 ja  lauantaisin kello 18.00-23.00. Valomerkki annetaan aina kello 22.00, jotta ulko-ovelle ei tulisi ruuhkaa.

– Nämähän eroaa täysin meidän entisistä aukioloajoista ja tanssilattia ei tule käyttöön, mutta haluamme tarjota tilamme Tampereen seudun edelleen ainoana sateenkaarikansalle suunnattuna baarina, kertoo Väinö.

Alustavasti Mixeissä on käytössä vain yläkerran tilat. Asiakaspaikkojen määrä on vahvasti rajattu.

– Pystymme takaamaan väljät ja valvotut tilat 40:lle asiakkaalle, aluksi yläkerrassa. Avaamme lisätiloja käyttöön, jos näyttää että tarvetta on, Väinö toteaa ja jatkaa:

– Väkisinkin baarikokemus tulee olemaan erilainen kuin ennen, valitettavasti.

Mixeissä on tehty sen suljettuna ollessa pientä pintaremonttia, kuten kuvasta näkyy.

Mixei odottaa jälleen asiakkaitaan, pientä pintaremonttia on tehty

Turussa Suxes avataan

Turun Suxesin Ilari Makkonen kertoo mesessä, että ravintola avataan keskiviikkona 3.6. kello 16.

– Aukioloajat ovat kello 16-23 ke-su, ma-ti suljettu.

– Sallittu asiakasmäärä tuon uuden lain mukaan on 44. Pöydät levitetään siten, että vaadittavat turvavälit täyttyy, eli todennäköisesti tanssilattia joudutaan varaamaan pöydille, Ilari tarkentaa.

Suxesiin karaoke ei heti jatku.

– Karaoke aloitetaan vasta sitten kun saamme kunnollisia mikrofonisuojia.

Pidetään turvallisuus mielessä!

Hallitus edellyttää ravintoloita noudattamaan tiukkoja sääntöjä ja huolehtimaan siitä, että sisällä olevat asiakkaat voivat olla riittävän etäällä toisistaan, jotta koronatartuntariskiä ei olisi – tai, että se ainakin olisi mahdollisimman pieni.

Koronatartuntojen määrä on Suomessa laskenut jo jonkin aikaa, eikä tällä hetkellä näytä olevan syytä huoleen. Asiantuntijatahot kuitenkin varoittavat koronaepidemian toisen aallon olevan todennäköinen, mutta mitään varmaa on mahdoton sanoa.

Kaikkea koronasta ei vieläkään tiedetä, mutta se tiedetään, että se tarttuu lähinnä pisaratartuntana. Siten puhuminen, huutaminen, laulaminen, pussailu ja suulla tehtävät seksijutut ovat ne, mistä sen voi toiselta saada tai toiseen tartuttaa, nauraminen – siis kaikki missä pisaroita suustasti voi lentää. Sen yskimisen lisäksi. Joten jos sinulla on oireita, älä liiku ihmisten ilmoilla.

Ulkona koronatartunta on helpompi välttää kuin sisätiloissa, mutta kyllä se ulkonakin leviää. Juuri perjantaina tuli tiedot useista tartutantapauksista, jotka nuoret olivat saaneet Koffin puistossa Helsingissä hengaillessaan liian huolettomasti.

On ikävää pelotella liikaa, mutta vaikka koronatartunta olisikin sinulle lievä, ei ole kiva viettää kahta viikkoa kotikaranteenissa, jos tartunnan saa. Se on merkittävä pätkä Suomen lyhyttä kesää, joka menisi sinulta hukkaan. Tiedostetaan siis riskit ja käyttäydytään vastuullisesti jokainen.

 

(1.6. Päivitys Room Bulevardin tietojen osalta.)