The Boys in the Band on Mart Crowleyn kirjoittama näytelmä. Se sai ensi-iltansa Theater Four Off-Broadwayssa New Yorkissa 1968. 50-vuotisjuhlan kunniaksi se sai uusinta ensi-illan Broadwaylla 31. toukokuuta 2018, areenana oli tällä kertaa Booth Theater.

The Boys in the Band kertoo yhdeksästä gaymiehestä, jotka New Yorkissa kokoontuvat viettämään syntymäpäivää. Tapahtumat sijoittuvat Manhattanin Upper East Sidella sijaitsevaan huoneistoon. Henkilöhahmojen luonteet ja taustat paljastuvat pikkutunneille venyvän juhlinnan aikana. Gayt humaltuvat enemmän ja enemmän ja juhlien tunnelma muuttuu kovemmaksi, keskustelu muuttuu karskimmaksi ja vaihtuu narttuilusta ilkeilyksi.

Näytelmän kulminoituu peliin, missä jokaisen on otettava puheli jollekin, jota hän on rakastanut ja kerrottava se hänelle

Näytelmä oli aikanaan [vuosi ennen Stonewallin mellakkaa] rajoja rikkova, se oli suorasukainen kuvaus gayelämästä ja sen dialogi oli nokkelaa ja sensuroimatonta.

Crwoley on sanonut kirjoittaneensa näytelmän puhtaasti vihoissaan ja että se ”liittyi osin minuun itseeni ja uraani, mutta myös yhteiskunnallisiin asenteisiin minua ympäröivillä ihmisillä ja tuon ajan lakeikin”. Hän ei ole koskaan salaillut sitä, että tietyillä näytelmän henkilöillä oli vastineensa todellisuudessa ja hänen elämässään.

Näytelmän nimi The Boys in the Band  tulee elokuvasta A Star Is Born (1954), jossa  James Mason sanoo hermostuneelle Judy Garlandille: ”You’re singing for yourself and for the boys in the band”.

Kun näytelmä sai ensi-iltansa 1968 oli osa sen näyttelijöistä, kuten myös sen ohjaaja Robert Moore, gaymiehiä, mutta kaapissa. Näytelmän uusintaensi-illassa 2018 kaikki oli toisin, kaikki näyttelijät ja ohjaaja, Joseph Mantello, olivat avoimesti gay.

Netflixin The Boys in The Band 2020.

1970 näytelmästä valmistui elokuva. 2020 siitä tehtiin toinen elokuvaversio. Tässä Netflixin elokuvassa nähdään osa uusintaensillan näyttelijöistä, sen ohjasi Ryan Murphy, gay hänkin.

Mart Crowley kuoli 84-vuotiaana maaliskuussa 2020.