PrEP (pre-exposure prophylaxis) tarkoittaa ennen mahdollista altistumista hi-virukselle otettavaa ennaltaehkäisevää lääkitystä, jonka tarkoituksena on estää hivin tarttuminen. Lääkehoito toteutetaan ottamalla yksi pilleri joka päivä.

PrEPin käytön harkitsemista on suositeltu heille, joilla on huomattava riski saada hiv-tartunta: pääasiassa siis miehille, joilla on hiv-positiivinen kumppani, anaaliyhdyntää ilman kondomia tai todettu jokin seksitautitartunta viimeisen kuuden kuukauden aikana.

PrEP-lääkityksellä oleva tarvitsee hiv-testin kolmen kuukauden välein. Mikäli PrEP-lääkityksestä huolimatta saa hiv-tartunnan, pelkän PrEpin syömisestä voi olla haittaa. Ilman toista viruslääkettä virus saattaa tulla sille vastustuskykyiseksi.

Myös kondomin käyttö suojaa hyvin hiv-tartunnalta. PrEP-lääkitys ei suojaa muilta seksitaudeilta.

Prepin käyttö on yleistynyt myös Suomessa seksuaalisesti aktiivisten ja korkeassa hiv-riskissä olevien keskuudessa, kerrotaan Hivpointin tiedotteessa.

PrEP on ollut Suomessa saatavilla kesästä 2019 alkaen.

HUSin alueella jono puoli vuotta – yksityiseltä saa lähes heti

Tällä hetkellä HUSin alueella PrEP:n saamiseksi tarvittavaan prosesiin joutuu jonottamaan. ”Sukupuolitautien poliklinikalla PrEP-jono on tällä hetkellä noin 5-6 kuukautta, kertoo QX:lle Eija Hiltunen-Back, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri ja dosentti.

PrEPin voi hankkia myös yksityisen terveydenhoidon puolelta, jolloin sen voi saada lähes heti tarvittavien verikokeiden jälkeen, jos rahasta ei ole kiinni.

Lue lisää: Hiv-estolääkityksen voi saada viikossa, katso suositellaanko sitä sinulle

PrEP-lääkitys muuttuu maksuttomaksi 1.7.2021 alkaen, koska uusi vuoden lopussa vahvistettu asiakasmaksulaki tulee silloin voimaan. Maksuttomuus koskee itse lääkettä, ei lääkityksen hankkimiseksi tarvittavia tutkimuksia ja seurantaa, jos ne teettää yksityisessä terveydenhuollossa. Julkisen terveydenhuollon kautta koko prosessi on ilmainen, mutta lääkityksen saanti voi kestää pidempään jonojen takia.