Joulun vyöryessä päälle heti täyden työviikon perään aloin miettiä, kenen joulua sitä ihminen viettää. En ole lainkaan jouluihminen, rakkauden viestin keskittäminen yhteen juhlapyhään on ankea ajatus, joka johtaa vain tekopyhiin tekoihin. Mieleen tuli kaksikin seikkaa, slogan ”gay as christmas” ja yksinasuvien yhä kasvava määrä ja siitä johtuva pohdinta omasta viiteryhmästä.

Aina raflaava urbaani sanakirja määrittelee edellä mainitun sloganin tarkoittavan mieshenkilöä, joka duracellpupun lailla ikuista iloa säteillen kiitää miehestä toiseen, näin luovasti kääntäen.

Kun yksinasuvia oli Suomessa 1960 noin 16 prosenttia, nykyään meitä on jo lähes puolet kotitalouksista. Yksinasuvat ovat hyvinvointivaltion väliinputoajia. Kun sähkön ja ruuan hinta nousevat palkkoja enemmän, yksiasuva kärsii muita enemmän, koska hän vastaa kaikista taloutensa kuluista. Yksiansuvia ei mikään puolue huomioi, olemme kuin biseksuaalit hlbtqia+ -yhteisössä, suuri näkymätön.

Yksinasuminen ei automaattisesti tarkoita sitä, että ihminen kokee yksinäisyyttä. Elämä voi olla rikasta myös ilman asuinkumppania. Vaikka yksinäisyyden terveysvaikutukset on osoitettu, osa on luonteeltaan enemmän erakoita. Toisilla elämää rikastaa lemmikki, läheiset ihmiset tai ehkä vain eri osoitteessa asuva kumppani. Elämä on tilastojen takana.

Olen usein kirjoittanut hlbtq-yhteisön ristiriidoista. Moni yrittää tehdä bisnestä ns. pinkin rahan piiristä, useinkaan siinä onnistumatta. Kun katsoo Helsinkiä, huomaa että mistään yhteisöllisyydestä ei kannata puhua, meille ei ole mitään merkittävää, vaihtuvaa, dynaamista, houkuttelevaa viihde- tai kulttuuritarjontaa. Jos olisi yhteisö, kai sitä olisi?

Onko seksuaalinen identiteetti tai sukupuoli-identiteetti sen enempää yhdistävä tekijä kuin kansalaisuus tai kotimaa?

Minulla on enemmän yhteistä yksinasuvien kuin muun hlbtqia+ -yhteisön kanssa. Toki yksinasuvan gayn kanssa sitä yhteistä on enemmän kuin yksinasuvan heteron kanssa. Paitsi, jos yksinasuva hetero harrastaa aktiivisesti liikuntaa, mutta gay ei. Mikä on sinun yhteisösi? Jos puoluetta äänestäessässi voisit valita sen, joka ajaa hlbtqia+ asioita vai sen joka ajaa yksinasuvien asioita, kumman valitsisit?

Puhuttaako artikkeli sinua? Anna äänesi kuulua. Julkaisemme perusteltuja ja asiallisia puheenvuoroja QX Debateissa. Ota yhteyttä toimitukseen.