Italian Marco Mengoni käytti tilaisuutta hyväkseen ja teki julkisen kannanoton Euroviisujen finaalishown alkaessa. Alussa kun kunkin maan esiintyjät saapuvat sisään lavan kautta kukin oman maansa lippua kantaen, Mengonilla oli Italian lipun lisäksi progressiivinen pridelippu. Hän ei ole koskaan julkisesti vahvistanut seksuaalisuuttaan, mutta julkaisi nyt myös Twitterissä videon  tekstillä ”Due Vite, two flags”, joka tarkoittaa ”Kaksi elämää, kaksi lippua”.

Twitterissä häntä kehuttiin välittömästi teostaan ​​ja jo tunnin kuluttua hänen twiittiään oli jaettu 5500 kertaa ja tykätty yli 18 000 kertaa. Italialainen twiittaja kirjoitti ”Marco Mengoni astuu sisään sateenkaarilipun ja Italian lipun kanssa… meillä on jo voittaja” . Italialainen sivusto gay.it kirjoitti myös tuoreeltaan, että Mengoni lähetti viisuiltana tärkeän viestin koko hlbtq+ -yhteisölle, ”johon hän on ylpeä kuuluessaan”.

Näkyvästi tunteellinen Mengoni esitti sitten kilpailulaulunsa, jonka viimeisten sekuntien aikana hänen mikrofinin ympärille puristunut kätensä tärisi selvästi. Laulun loputtua hän putosi polvilleen hengittäen raskaasti.

Marco Mengoni
Marco Mengoni
Marco Mengoni

ILGA:n vuoden 2021 raportin mukaan Italia on yksi Länsi-Euroopan huonoimmista maista hlbtq+ ihmisille. Samaa sukupuolta olevien avioliitto ei ole sallittu, laivat eivät suojaa hlbtq+-ihmisiä syrjinnältä ja samaa sukupuolta olevat parit eivät saa adoptoida tai saa hedelmöityshoitoja. Italian vaaleissa viime syksynä useat puolueet ilmoittivat myös vastustavansa hlbtq+-uudistuksia.