Jos olet Grindr-deittiapin tai vastaavien käyttäjä, olet saattanut huomata, että jotkut ovat valinneet profiilinsa tuttujen ja vakiintuneiden top/bottom/versatile sijaan merkinnän ”side”.

Mikä ihmeen puoli? Etu- vai taka?

Pikainenkin vilkaisu webin puolelle kertoo, että kyseessä on, ainakin osalle, kauan kaivattu uusi termi.

Side on siis termi, joka kuvaa seksuaalista mieltymystä. Mutta siinä, missä versatile, sekä ottaa että antaa, top vain antaa ja bottom vain ottaa, mitä side sitten tekee?

”Kun top/btm/vers ei ole mikään tuntunut omalta roolilta, on ollut todella vaikea löytää ketään, ei ole ollut omaa kategoriaa”, kommentoi Grindrin toukokuun päivitystä Guardianille 38-vuotias Jeremiah Kaliforniasta. Häntä komppasi kaukaa Atlantin toiselta puolen 51-vuotias Shai Tel Avivista: ”Kun katsoin profiilin vaihtoehtoja, ajattelin etten ole mitään noista ja koin, että minussa on jotain vikaa”.

Onko todella niin, että jopa gay-paratiiseiksi mielletyissä paikoissa kuin Kalifornia ja Tel Aviv yhden profiilimerkinnän vaikutus seuranhaussa on näin valtava?

Sidet kertovat kohdanneensa väärinymmärrystä ja torjuntaa muilta gaymiehiltä, heitä on pidetty kypsymättöminä, laiskoina, jopa aseksuaaleina. Heidät on pakotettu tuntemaan, että he olisivat vähemmän gay.

Gaymaailmaa ja sen kuvastoa hallitsee penetraatio, alistuvan osapuolen, bottomin, ja topin arvostukset ovat etäällä toisistaan. Bottomshaming on tunnettu ilmiö.

”En tuntenut mitään muuta kuin kipua perseessä. Kun oli minun vuoroni olla päällä, se oli yhtä tylsää”, kirjoittaa eräs mies PinkNewsille. ”Hän sanoi minulle, että en minä en ole gay”.

Side on 2013 päivänvalon nähnyt termi, jonka kehitti seksuaaliterapeutti ja kirjailija Joe Kort. Se on kuitenkin alkanut levitä vasta viimeisen vuoden aikana. Varsinainen leviäminen lie vauhdittunut Kortin luotua Facebook-ryhmän Side Guys. Se on yksityinen ryhmä, jonka slogan on: ”Vaikka et harrasta yhdyntää, se on silti seksiä”. Ryhmällä on tätä kirjoitettaessa vajaat kahdeksan tuhatta jäsentä.

Lyhyesti määriteltynä side on gay-mies, joka ei harrasta penetratiivista seksiä, eli ei harrasta anaaliseksiä eikä ole siitä kiinnostunutkaan. Tarkemmin sidet pitävät muun muassa suuseksistä, suutelemisesta, frottagesta, hieronnasta ja yhteisestä masturboinnista – siis kaikesta siitä, mitä yleensä ymmärretään varsinaisen seksin lämmittelynä, esileikkinä.

”Moni gaymies ei nauti anaaliseksistä tai pitävät sen suunnittelemista ja siihen valmistautumista liian suurena vaivana”, kirjoittaa Bobby Box.

Mutta miksi uusi termi? Aiemmin sama on ilmaistu yhdistelmillä ”oral top”, ”oral bottom”, ”oral only”. Kyse on identiteettipolitiikan ajasta, missä oma lokero voi tuntua voimaannuttavalta.

Kort kertookin itsekin olevansa side ja kokeneensa sen vuoksi häpeää. Siden on katsottu myös kärsivän sisäistetystä homofobiasta eli heteroseksismistä, onhan miesten välinen anaaliseksi tabu, johon yhä liitetään paljon häpeää. Kort ei tähän usko. Hän katsoo, että gaymiehet voivat side-roolin myötä haastaa seksin heteronormatiiviset rakenteet. Hänestä top-bottom -jaottelu on vain patriarkaalisen ”skeidan” matkimista. Kaikki seksuaalinen toiminta on seksiä.

On kovin arvolatautunutta väittää anaaliseksiä heteronormatiivin jäljittelemiseksi, moni nauttii anaaliseksistä, eikä heitä pidä syyllistää queer-teoriaa hyväksikäyttämällä.

Annetaan jokaisen valita seksuaalisen toiminnan muodot omien mieltymystensä mukaisesti, syyllistämättä. Tosiasia sen sijaan on, että side, siinä missä myös top tai bottom voi välttää anaaliseksiä sisäistetyn homofobian vuoksi, ilmiö on psykologisesti monimutkainen: miesten välisellä anaaliseksillä on vahva stigma, joka luo häpeää. Top voi esimerkiksi sanoa, että ”hänen anuksensa ei ole panemista varten” tai bottom voi kokea panemisen manifestoivan jotain mitä hän ei halua olla. Samoista syistä joku voi valita olla side. Tasapainoisen seksielämän kannalta olisi tietenkin jokaisen aina hyvä tiedostaa vaikutteet omien valintojensa takana, aina se ei ole niin selvää.

Side roolina voi olla helpotus erektiohäiriöistä kärsiville tai penetraation kivuliaisuudesta kärsiville, myös naisille. Silloin kyse ei ole niinkään identiteetistä, vaan käytännön sanelema.

Side-rooli ei ole niinkään ongelma lyhyissä kertaluontoisissa tapaamisissa, vaan se voi olla sitä pidemmille suhteille*. Mutta niinhän ovat myös versatile/bottom/top -roolit, suhde kun perustuu yhteensopivuuteen. Nopeaa seksuaalista toimintaa haettaessa kriteerit ovat erilaiset – ja vähintäänkin joustavammat.

Russel T Davies (Queer as a Folk, It’s A Sin) on luonut tv-sarjan Cucumber, jonka päähenkilö on side.

 

*16.7.2023 18:13: Korjattu virkkeen muotoilua.