Miss Suomi -kisoissa tavoittelee kruunua ensimmäistä kertaa transsukupuolinen. Tamperelainen Rimi Riutta, 25, on kesän aikana näkynyt paljon mediassa kisojen yhteydessä ja muutenkin.

Riutta on kertonut esimerkiksi Iltalehdelle, että hänen 19-vuotiaana aloittamansa sukupuolenkorjausprosessi pelasti hänen elämänsä.

Missikisojen yhteydessä hän on kertonut itselleen tärkeinä asioina oikeudenmukaisuuden, kuntotosalin, hyvän ruoan, ystävät, perheen ja kulttuurin.

Rimi Riutta

Osallistuessaan Aleksi Valavuoren keskusteluohjelmaan Valavuori Live Riutta otti kantaa transnaisten ammattiurheiluun.

– En voi antaa sille siunaustani, että biologiset miehet kilpailee siellä biologisia naisia vastaan, Riutta totesi Iltalehden mukaan.

Hän kertoi käyneensä läpi sukupuolenkorjaushoidot ja tietävänsä niiden vaikutuksen kehoon, hänen lihaksissaan, luustossaan tai keuhkoissaan ei niistä huolimatta ole muutoksia.

– On tosi alistavaa, että naiset joutuvat kilpailemaan miehiä vastaan. Se ei ole millään tapaa sellaista, mitä haluaisin Suomeen, Riutta kärjisti toivoen, että nuoret naiset eivät hylkää haaveita urheilu-urasta.

Kansainvälinen yleisuhreiluliitto päätti keväällä, että transnaiset eivät saa osallistua kansainvälisissä kilpailuissa naisten sarjoihin. Transnaisten osallistumisesta päättäminen on kansainvälisen olympiakomitean ratkaisun jälkeen lajiliittojen käsissä. Aiheesta käydään hyvinkin kiivasta keskustelua.

Riutta totesi aiemmin Ylen haastattelussa, että välttää somekommenttien lukemista. Hän mietti paljon julkisuutta ja kisaan osallistumista, mutta päätti toteuttaa unelmansa ja ottaa riskin yksityisyydelleen asian historiallisuuden vuoksi

Rimi Riutta Koskisydämen yökuvauksissa

Miss Suomi valitaan tulevana lauantaina 9. syyskuuta.