Vuodesta 219 alkaen amerikkalainen lääkevalmistaja Janssen Pharmaceuticals, osa Johnson & Johnson suuryritystä,  on testannut hiv-rokotetta viimeisessä kolmannessa kehitysvaiheessa, joka tehdään ennen kuin rokote tai lääke hyväksytään ja saatetaan markkinoille.

Kyseistä hiv-rokotetta, nimeltään Mosaik, testattiin 3 900 henkilöllä, jotka olivat cis-miehiä ja transhenkilötä, joilla on seksiä cis-miesten ja transhenkilöiden kanssa. Tutkimukseen osallistuneet asuivat eri puolilla maailmaa kaikkiaan 50 eri maassa Pohjois-Amerikassa, Etelä-Amerikassa ja Euroopassa. Osa tutkimukseen osallistuneista sai placebo-rokotetta ja muut Mosaik-rokotetta. Kun tutkimustulokset saatiin, oli todettava että lupaavana pidetty rokote oli käytössä vaaraton, mutta myös tehoton.

– Tämä on pettymys, sanoo Anthony Fauci, immunologi ja Yhdysvaltojen presidentin entinen pääterveysneuvonantaja The Timesille, mutta korostaa että Mosaik-rokotteen vaarattomuus on kuitenkin tosiasia, joka antaa toivoa tutkimuksen jatkamiselle.

– Lopullinen ehkäisykeino kaikille tartunnoille, etenkin virustartunnoille, on turvallinen ja tehokas rokote. Siksi tutkimus jatkuu kaikilla mahdollisilla tavoin.

Lääkevalmistaja Modernan mRNA-tekniikalla toteutettu hiv-rokote on testausvaiheessa, kertoivat uutiset viime kesänä. Kehitteillä on myös täysin uuden tyyppinen rokote.