Viime vuonna Suomessa todettiin kuppa- ja tippuritartuntoja lähes kaksinkertainen määrä aikeisempaan. Vuosiin 2o12-2015 verrattuna tippuritartunnat ovat kolminkertaistuneet, ilmenee THL:n tilastoista.

Helsingin sukupuolitautien polin erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back kommentoi tilannetta Ylelle aiemmin tällä viikolla. Tartuntojen määrä alkoi nousta kesän alkaessa.

Tippuri ja kuppa tarttuvat enimmäkseen miesten välisessä seksissä.’

Eija pitää tartuntojen nousua huolestuttavina ja kehitystä pelottavana.

Etenkin kuppatartuntojen raju nousu on tuttua maista, joissa hivin estolääkitys on tullut yleisesti saataville. Suomessa PrEP tuli saatavaksi julkisen terveydenhuollon kautta pari kesää sitten. Ruotsissa se tuli muutama vuosi aiemmin ja siellä onkin nähty kuppatartuntojen viisinkertaistuminen. Yhdysvalloissa PrEP on ollut yleinen gay-bi -miehillä pidempään ja siellä kuppatartuntoja on todettu enemmän kuin koskaan.

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC julkaisi 2019 kesällä raportin, jossa todettiin kupan yleistyneen Euroopassa peräti 70 prosenttia vuodesta 2010.

Seksitautien yleistyminen gay-bi -miehillä liittyy PrEPin käyttöön siten, että on muodostunut yleiseksi käytännöksi harrastaan seksiä ilman kondomia myös tuntemattomien kumppanien kanssa. Olemme tilanteessa, jossa deittiappeista on vaikeampi saada seksiseuraa, jos haluaa käyttää kondomia.

Kondomien hylkääminen satunnaisessa seksissä altistaa erilaisille epidemiolle, gay-bi -miesten keskuudessa onkin nähty hepatiitti-B ja apinarokko-epidemiat.

Tippuria eniten nuorilla gay-bi -miehillä

2021 todettiin 510 tippuritartuntaa, joista 74% oli miehillä ja 67% alle 35-vuotiailla. Suurin osa tartunnoista oli saatu Suomessa, 86%. Seksikontaktin sukupuoli raportoitiin 62 %:ssa miesten tartuntoja. Näistä tapauksista 72 %:ssa oli tartuntatavaksi raportoitu miesten välinen seksi, kerrotaan THL:n sivulla.

2022 tippuria todettiin 963 tartuntaa ja kuppaa 384 tartuntaa. Miehillä kuppatartuntoja oli 234.

Kasvussa ovat myös PrEP-lääkityksen haluavien määrä. Helsingissä jono on noin vuoden. Tukholmassa jono jo ehdittiin sulkea, koska resursseja ei ollut riittävästi.