HBO:lla alkoi vajaa kuukausi sitten uusi dokumenttisarja Sex Diaries. Se kertoo kahdeksan newyorkilaisen tarinan deittailusta, parisuhteista ja seksuaalisesta halusta.

Sarja esittää myös gaytarinoita.

Kolmannessa jaksossa nähdään 25-vuotias queermies Reece, joka määrittelee olevansa addiktoitunut kasuaaliin seksiin. Hän kuitenkin löytää jotain pysyvämpää, vaikka epäilee että New Yorkista on kyllä helppo saada seksiä, kunhan ei käytä kondomia, mutta todellisia intiimejä kohtaamisia on vaikeampi löytää.

Reece pelkäsi nuorempana saaneensa hivin ja alkoi PrEPin käyttäjäksi. Kuten niin moni muu, Yhdysvalloista alkanut PrEP-villitys levisi toden teolla Suomeenkin, kun se pari vuotta sitten otettiin osaksi julkista terveydenhuoltoa. Jonot PrEPille pääsemiseksi ovat Helsingissä pitkät. PrEPin yhteydessä puhutaan julkisesti vastuullisuudesta, mutta Reece puhuu suoraan.

”Se edistää suojaamatonta seksiä. Sitä ihmiset tekevät nykyään käyttäessään PrEpiä”, toteaa Reece.

”Kondomit ovat todellinen este satunnaiselle seksille nykyään”.

Kun kondomit jäävät pois, seksitaudit pääsevät leviämään, vaikka PrEP hivin tehokkaasti estääkin. Siitä kertoo taannoinen gay-bi -miesten hepatiitti B-epidemia ja apinarokkoepidemia, jonka takia New Yorkin kaupunki julisti terveryshätätilan. Seuraava epidemia lienee gay-bi -miesten kuppatartunnat, jotka ovat Ydysvalloissa kaikkkien aikojen huipussa ja PrEPin ennen Helsinkiä jakeluun ottaneessa Tukholmassakin 500 prosentin nousussa. Kaikki vältettävissä kondomin käytöllä.

Sarja taitaa olla hyvin osuva kuvaus mistä tahansa suuremmasta kaupungista tänä päivänä. Reece toteaa nimittäin Grindrin olevan myös ”mulkkujen villi länsi”, kuten on Suomessakin jo ääneen sanottu, mutta hän myös osaa käyttää sitä ja tarvittaessa tietää miten toimia.

Sex Diariesin henkilökuvaukset on kerrottu videopäiväkirjojen kera, joissa nähdään henkilökohtainen näkökulma paremmin. Mukana raportoimassa on New York Magazinen ”Sex Diaries” kolumnin toimittaja Alyssa Shelasky kokoamassa tunnelmat.

Sex Diaries on katsottavissa HBOMaxilla.