PrEP on hiv-viruksen tarttumisen estävä lääkitys, josta on tullut hitti gay-miesten keskuudessa. Vielä vuosikymmen sitten se oli vain yksi Amerikan ihmeistä, mutta nyt kun Grindriä selaa, näyttää siltä, että vähintään joka toinen mies on PrEP:llä.

Grindrissä on profiileissa oma valikko, josta voi merkata näkyviin onko PrEP:n käyttäjiä. Hyvin usein henkilö samalla merkkaa jonkin suojaamatonta seksiä tarkoittavan merkinnän; bb (bareback) tai pisara-emojin, esimerkiksi.

Vallitseva käytäntö on, että PrEP:n käyttäjät eivät kondomia halua käyttää. Halutaan olla ”intiimisti”, ”mällätä” tai ”lastit sisään”, kuten terminologia kuuluu. Paljaalla panemisesta on tullut trendi. Fire Islandelokuvassa ”lainattiin” kaverilta PrEP-pilleri ennen bailaamaan lähtemistä.

Grindr puffasi Fire Island -elokuvaa mainostamalla sovelluksessa. On selvää, että ”vilkas” seksikäyttäytyminen ja sen edistäminen on oleellinen osa Grindrin ansaintalogiikkaa. Kuten muutkaan deittiappsit, ei Grindrkään ole olemassa pysyvän suhteen muodostamista varten. Päinvastoin, mitä enemmän kalaa meressä liikkuu ja mitä useammin koho nykiin, sitä paremmin Grindrillä menee.

Suojaamattoman seksin on havaittu yleistyneen myös valtaväestössä, vaikka siellä ei PrEP olekaan samalla tapaa käytössä, lähinnä seksityöntekijöillä voi olla. Homoilla PrEP sen sijaan on yleisesti käytössä. Vai onko sittenkään?

Reseptejä on reilut tuhat

 

Grindriä selailellassa näyttää siltä, että todella moni on PrEP:llä ja kun vielä siitä puhutaan melko paljon ja kun sen käyttö televisiossa ja elokuvissakin on jo normalisoitu osaksi modernin gay-miehen arkea. Eipä siis ihme, jos on syntynyt käsitys, että PrEP on todella yleinen ja se on hankittava, jos ei halua elää seksitöntä elämää.

Kyseessä on todellisuusharha. Nykyajan todellisuuskuplien aiheuttama yleinen ilmiö.

PrEP:n käyttäjiä on todellisuudessa todella vähän, murto-osa gay- ja bi -miehistä.

Lääkäri Eija Hiltunen-Back kertoo QX:lle, että HUS:n sukupuolitautien poliknikallta on kirjoitettu reilut tuhat PrEP-reseptiä. Lisää halukkaita on tosin jonossa koko ajan. Suosion laajuus ja sen kesto on ollut yllätys. Tällä hetkellä jonoa on noin puoli vuotta. Jono on lyhentynyt puoleen vuoden takaisesta. PrEP:n voi lisäksi saada myös yksityisiltä terveysasemilta, jos on valmis maksamaan. HUS:n kautta PrEP:n on voinut saada kesästä 2021 alkaen.

Tarkempaa tietoa määristä HUS:lta ei ole saatavilla, sillä tietoja resepteistä ei ole saatavissa sähköisestä rekisteristä.

Tukholmassa PrEP tuli vastaavaan jakeluun aiemmin kuin Helsingissä 2018. Siellä PrEP-rumbasta on vastannut Venhälsan, joka on kirjoittanut tähän mennessä kaksi ja puoli tuhatta PrEP-reseptiä, joiden saajista kaksi tuhatta on akviitivisina asiakkana eli käy seksitautikontrolleissa neljä kertaa vuodessa. Kysyntä on Tukholmassakin ollut resursseihin nähden suurta ja PrEP-jono oli pakko jossain vaiheessa sulkea, koska uusia henkilöitä ei olisi kiertoon ollut mahdollista ottaa. Nyt PrEP-prosessi laajenee muille julkisille toimijoille, Karolinskan sairaalaan. Toukokuun lopulla Tukholman alueella PrEP:ä jonotti saatavaksi 600 henkilöä.

Hiltunen-Back kertoo, että jos PrEP:n kysyntä jatkuu näin kovana, nykyinen systeemi pettää, koska polin muut tehtävät kärsivät liikaa.

Hiltunen-Back toteaa, että ei ole heidän käsissään tehdä muutosta PrEP:n myöntämiseen ja sen vaatimaan tautikontrolliin, vaan se on tehtävä hyvinvointialueella. Hän kuitenkin muistuttaa terveydenhuollon resurssipulasta ja pitkistä jonoista, eikä usko että PrEP-rumban pyörittäminen siksi toimisi esimerkiksi terveysasemilla.

HUS-alueen väkiluku on noin 1,7 miljoonaa. Siitä laskettuna homomiehiä alueella on (850 000×0,10) noin 85 000, jos oletetaan, että homoja on pääkaupunkiseudulla eri teorioiden mukainen korkein lukema 10% väestöstä. Työikäisen väestön osuus on 60 prosenttia. Tästä joukosta reilu tuhat on kolme prosenttia. Vaikka gay-bi -miehiä olisi vain puolet edellä oletetusta PrEP:n käyttäjien prosentuaalinen määrä jää viiteen prosenttiin.*

Tietenkin, PrEP:n saadakseen on jonotettava useita kuukausia, ellei ole varaa maksaa yksityisen puolen taksoja, jos kaikki halukkaat voisivat saada PrEP:n käyttäjien määrä olisi korkeampi. Mutta kuinka paljon korkeampi?

Yhdysvalloissa PrEP hyväksyttiin käyttöön hivin ehkäisyyn 2012. Kymmenessä vuodessa sen käyttö on siis kasvanut kattamaan 11-20 prosenttia gay-miehistä, riippuen mitä oletusta homojen määrästä populaatiosta käytetään.

Yhdysvalloissa on maan virallisten lukujen mukaan reilut 380 000 PrEP:n käyttäjää, jotka ovat gay-bi -miehiä. Se on noin 11 prosenttia koko maan gay-miesten määrästä, jos koko väestö huomioiden homojen osuus lasketaan olettaen, että kaksi prosenttia väestöstä on homoja. Tiettävästi isoiss kaupungeissa on homomiehiä suhteellisesti enemmän, koska moni muuttaa niihin paremman sosiaalisen elämän toivossa, siksi HUS-alueen laskelmassa käytin suurempaa kerrointa, kuin USA:n koko maata koskevan luvun kohdalla.

New York City on yksi maailman gay-metropoleista. Sen PrEP-data kertoo, että eniten reseptejä on kirjoitettu ikäryhmälle 30-39 vuotiaat (yli 13 000), sitä edeltävälle ja seuraavalle ikäluokalle (25-29 ja 40-49) reseptejä on huomattavasti vähemmän, molemmissa ikäluokissa vain noin 5 000 henkilöllä. 20-24 vuotiailla reseptejä on vähiten, vain noin 2 000 henkilöllä. 31 000 reseptin saaneesta suurin osa, noin 29 000 on miehiä. Luvut ovat vuodelta 2021. Preppaajien määrä nousi edellisestä vuodesta 2020 12 prosenttia koko osavaltion tasolla.

NYC:ssa asuu väestötilaston mukaan noin neljä miljoonaa miestä. Ikäluokkien 20-49 osuus on 43 prosenttia väestöstä. Tästä laskettuna, jos gay-miehiä olisi 10 prosenttia, heitä olisi reilut 170 000 miestä. Se tarkoittaisi sitä, että PrEPiä käyttää 17 prosenttia 20-49 vuotiaista gay-miehistä.

Sellaista määrää PrEP:n käyttäjiä siihen kuuluvine tautitestauksineen neljästi vuodessa ei HUS:n nykyinen systeemi kestä.

Toisaalta Tukholman alueella PrEP:n käyttäjämäärä on suhteessa lähes samaa luokkaa kuin HUS:n alueella, vaikka se on ollut yli kaksi vuotta kauemmin saatavilla.

Hollannissa, väkiluku yli 17 miljoonaa, on reilut 5 000 PreP-reseptin saanutta.

PrEP-trendi muuttaa sosiaalisia normeja

PrEP eli hivin estolääkitys on muuttanut sosiaalisia normeja, se on lisännyt riskikäyttäytymistä eli seksiä ilman kondomia. Se on näkynyt miesten välisestä seksistä saatujen seksitautien määrän merkittävänä nousuna kaikkialla, missä PrEP on tullut julkisen terveydenhuollon kautta saatavaksi lähes maksutta.

Kun kondomit jäävät pois, seksitaudit pääsevät leviämään, vaikka PrEP hivin tehokkaasti estääkin. Siitä kertoo taannoinen gay-bi -miesten hepatiitti B-epidemia ja apinarokkoepidemia, jonka takia New Yorkin kaupunki julisti terveryshätätilan. Seuraava epidemia lienee gay-bi -miesten kuppatartunnat, jotka ovat Ydysvalloissa kaikkkien aikojen huipussa ja PrEPin ennen Helsinkiä jakeluun ottaneessa Tukholmassakin 500 prosentin nousussa. Kaikki vältettävissä kondomin käytöllä.

Pakkauselosteen mukaan pelkkä PrEP [Truvada-valmiste] ei välttämättä estä hiv-tartuntaa ja siinä kehotetaan käyttämään aina kondomia välttämään siemennesteen ja veren. PrEP:llä kuten kaikilla lääkkeillä on myös sivuvaikutuksia

Eija Hiltunen-Back kertoo QX:lle, että HUS:n sukupuolitautien poliknikalla PrEP-kontrollissa käyviltä miehiltä löytyy usein tartuntoja. Vuodesta 2021 vuoteen 2022 tippuritartunnat kaksinkertaistuivat ja trendi on jatkunut nousevana myös tänä vuonna. Suurin osa tartunnoista on miesten välisestä seksistä. Sama koskee kuppaa. Lontoosta tuttua supertippuria ei ole HUS:n alueella vielä tavattu, mutta sitä lääkäri pelkää.

Tärkeintä on tiedostaa tekemänsä valinnat ja niiden riskit. Kenenkään ei ole pakko harrastaa suojaamatonta seksiä, eikä sitä saa keneltäkään vaatia.

 

*27.6.2023 muokattu virkkeen muotoilua.