Mitä yhteistä on julkisuuden henkilöillä Robbie Williams, Liberace ja Jason Donovan?

Heitä on lehdissä väitetty homoiksi. Ja he ovat kaikki haastaneet väitteet esittäneet lehdet oikeuteen.

Onko loukkaavaa virheellisesti väittää henkilön olevan homoseksuaali. Monen mielestä kyllä.

Robbie Williams oli vuosikausia tarkoituksellisesti antamissaan haastatteluissa saanut faninsa pohtimaan hänen seksuaalisuuttaan. Esimerkiksi joulukuussa 2o00, kun hän kertoi Guy Chambersista, jonka kanssa hän aiemmin kirjoitti lauluja: ”Minulla ja Guylla on ollut seksisuhde jo kolme vuotta”. Ja huhtikuussa 2001 hän kertoi Tops of the Pops -katsojille näin: ”Huomenna aion kertoa olevani homoseksuaali, joten tytöt niin kauan kuin voitte …”.

Mutta, kun The People -lehti elokuussa 2004 väitti, että Williamsilla oli ”seksitapaaminen” toisen miehen kanssa erään yökerhon käymälässä Manchesterissa, Williams veti lehden oikeuteen. Ja voitti. Lehti tuomittiin maksamaan lähes kahden sadan tuhannen euron sakot.

Robbie Williams ei ollut ensimmäinen, joka haastoi lehden oikeuteen homoväitteestä.

1959 Liberace haastoi The Daily Mirrorin oikeuteen, koska sen kolumnisti Cassandra oli kuvaillut häntä ”a deadly, winking, sniggering, chromium-plated, scent-impregnated, luminous, quivering, giggling, fruit-flavoured, mincing, ice-covered heap of mother love”. Liberace sai juryn vakuutettua siitä, että hän ei ollut homoseksuaali ja noin sadan tuhannen euron vahingonkorvaukset. Tuomio on kiinnostava, sillä Liberace eli tuolloin poikaystävänsä Scott Thorsonin kanssa.

Vuonna 1992 Stock/Aitken/Waterman-poppari, JasonDonovan haastoi The Face -lehden oukeuteen. Lehti oli artikkelissaan outannut julkkishomoja. Kyseinen artikkeli mainitsi, miten gay-huhut ja häntä outtaamaan pyrkivät ihmiset piinaavat Jason Donovania. Artikkelin kuvituksena oli kuva, jossa Donovanilla on yllään paita tekstillä Queer as fuck.

Donovan veti lehden oikeuteen vastaamaan teostaan. Ja voitti.