Uusi ja tuntematon virus eteni Los Angelesin homoyhteisössä 1981. Miesten sairastumisia tuli vain lisää ja lisää ja pian homorutto oli lööpeissä meilläkin. Loppuvuodesta 1982 tauti nimettiin AIDSiksi. 1983 sen havaittiin leviävän myös heteroseksissä, mutta homomiehet oli jo leimattu. 1986 AIDSin aiheuttama virus nimettiin hiv-virukseksi. Uskottiin, että rokote saataisiin valmiiksi parissa vuodessa. Sitä ei ole vielä 2021.

Eikä sitä ollut 1992, kun suomalainen gaypari Timppa ja Jokke tulivat julkisuuteen omalla tarinallaan. Heillä molemmilla oli hiv. Meikänainen kustantamo julkaisi kirjan  Aidsin kasvot : Timpan ja Joken tarina. Se on Aids-tukikeskuksen julkaisuja.

Jokke kertoi, että hän oli nähnyt lehdissä juttuja uudesta viruksesta, mutta ei pitänyt vaaraa itselleen todellisena. Hän vietti railakasta elämää. Hän sai tietää hiv-tartunnastaan ensimmäisten joukossa 1986. Viruksen paljastava testi oli tullut käyttöön vasta edellisenä vuonna. Tieto tartunnasta romutti elämän ja urahaaveet ja aiheutti kuolemanpelkoa.

Kolmisen vuotta myöhemmin Jokke alkoi seurustella Timpan kanssa. Timpalla ei ollut hiviä suhteen alkaessa, mutta varovaisuudesta huolimatta hän sai tartunnan, joka todettiin melko pian 1990.

1991 Yhdysvalloissa oli otettu käyttöön punainen nauha, kun sitä piti rinnassaan kertoi välittämisestään ja hyväksynnästään hiv-tartunnan saaneita kohtaan. Timppa ja Jokke päättivät astua esiin ja kertoa elämästään. He kertoivat elämästä hiv-positiivisena punainen nauha rinnassaan. Tarkoitus oli hälventää pelkoa silloin maailman pelätyimmän taudin ympäriltä ja lisätä tietoa.

Tarkoitus oli hälventää pelkoa maailman pelätyimmän taudin ympäriltä

Ennen kirjan ilmestymistä Jokke ja Timppa kertoivat elämästään medioille. Viesti oli kirjassakin sama: Tartunnasta huolimatta elämä jatkuu.

Syksyllä 1991 Jokella todettiin AIDS, hiv-viruksen aiheuttamat oireet: iho-oireita, keuhkokuumetta. Miehet pystyivät kuitenkin elämään melko lailla normaalia elämää.

Timppa ja Jokke Ylen Elävän arkiston haastattelussa. Haastattelija kysyy syyllistävästi Timpalta, että ”sinä itse tieten tahtoen tartunnan hankit”. Mielenkiintoisessa haastatelussa kysytään, miltä miesten tuntuu elää kuoleman ollessa koko ajan läsnä suhteessa – kaikkinensa haastattelu on aikansa karu kuva. Haastattelu myös resonoi tähän aikaan; puhutaan taudinpelosta ja tartunnanjäljityksestä.

Ravintola-alalla työskennellyt Timppa jäi sairaseläkkeelle 1991. Jokke kuoli 1993.

Toimiva lääkitys hiv-tartunnan saaneille saatiin kehitettyä 1997.

Timppa kuoli 2010.

Hiv-lääkkeistä muokattu PreP-hoito estää hivin tarttumisen ja se on nyt Suomessakin saatavilla maksutta julkisen terveydenhuollon kautta.

Lue lisää: HS: Homojen esittäminen uhreina saattaa aiheuttaa torjuntaa

Lue lisää: Arvio: It’s a Sin – ”He kaikki kuolivat sinun takiasi”

Lue lisää: QX:n Gay-koulu jakso 4: Tämä kaapista tulo muutti AIDS-keskustelun 1985

Lue lisää: Hiv-estolääkityksen voi saada viikossa, katso suositellaanko sitä sinulle

Lue lisää: Peli seis: PrEP suojaa vain käyttäjäänsä, eikä se suojaa lainkaan muilta seksitaudeilta