Aamulla luin Mubin, laatuelokuvien striimauspalvelu, postituslistalta tulleen sähköpostin, jossa kerrottiin uudesta tarjonnasta: ”Moderni queer klassikko” God’s Own Country (2017) olisi nyt katsottavissa palvelussa. ”Intiimi queer-rakkaustarina”. Jokainen elokuvan nähnyt tietää, että se ei ole tippakaan queer.

Mitä ja kuka on queer?

Määrittely sanakirjassa

Queer on englannin kielen sana, joka tarkoittaa outoa ja tavallisuudesta poikkeavaa, erikoista ja epätyypillistä, epäilyttävääkin.

Queer merkitsi ”tavallista” homomiestä

Queer-sanan merkitys on muuttunut historian saatossa.

Queer yleistyi tarkoittamaan seksuaalista suuntautumista 1900-luvun alussa, tarkemmin homoseksuaalisuutta – miesten ja naisten. Termi yleistyi identiteetin määrittelyn vuoksi. Homomiehistä puhuttiin yleisesti käyttäen sanaa fairy, mikä liittyi homomiesten naisellisten piirteiden ja käyttäytymisen korostamiseen. Ne miehet, jotka kokivat olevansa kiinnostuneita miehistä miehinä ilman tarvetta käyttää naisellisia keinoja, kokivat queerin itselleen sopivampanaa terminä. Kyse oli siis homomiesten välisestä määrittelystä, identiteetistä. Silloin queer ei vielä ollut haukkumasana, joka siitä myöhemmin tuli – ennen sen nykyistä yhteiskunnallisesti latautunutta merkitystä. Queer-identiteetin muodostumista 1900-luvun alussa kuvailee George Chauncey teoksessaan Gay New York (1995/2019).

Chauncey kirjoittaa, että 1910-1920 lukujen New Yorkissa katukuvassa näkyivät fairyt (naisellisesti käyttäytyvät ja pukeutuvat homomiehet) queereja enemmän, mutta enemmistö homomiehistä oli queereja. Kuitenkin taas Saksasta Amerikkaan tulleet kokivat termin homoseksuaali luontevampana. Aktivismi oli Saksassa alkanut jo 1800-luvun loppupuolella ja terminologia oli siellä eri. Queer sanan uskotaan tulleen tarkoittamaan homomiehiä Oscar Wilden oikeudenkäynnin yhteydessä 1895, joka lehtijutun myötä siirtyi kansan suuhun. Queer

Queerit eivät halunneet tehdä selvää pesäeroa vain enemmän sukupuoli-identiteettiä haastavampaan fairyyn, vaan myös heteromiehiin, etenkin sellaisiin heteromiehiin, joilla oli myös seksiä miesten kanssa, heille oli oma termi, trade.

Queerista tuli toisen maailmansodan jälkeen halventava ja haukkumasana ja sen tilalle tuli gay tai homoseksuaali, homo.

Määrittely ihmisoikeusympäristössä

Setan sateenkaarisanastossa queer määritellään nykyään ei-binääriksi sukupuoli-identiteetiksi. Kotimaiset queer-tutkijat ovat käyttäneet queer-sanan suomennoksena ”pervo”. Queer-tutkimus on pervotutkimusta.

Queer on myös muuta kuin seksuaali- tai sukupuoli-identiteetti. Queer on kyseenalaistava ajattelumalli ja poliittinen sellainen sijottuen enemmälti vasemmistolaiseen ja akateemiseen ajatteluun.

Tämän uuden merkityksensä queer on saanut 1980-luvulta alkavassa kehityskaaressa.

Yhdysvalloissa aktivistiryhmät kuten Act up! ottivat queer-sanan takaisin ja sen merkitys haukkumasanana alkoi vähitellen hälvetä. Vuosituhannen vaihdetta kohden queer oli jo siivoutunut siinä määrin, että se kelpasi vielä hiukan kärkevänä mainstriimiin markkinakoneiston käyttöön.*

Queer 1999 vs. queer 2022

Juuri ennen kuin vuosisata jälleen vaihtui queer aateloitiin televisiossa: Queer as Folk (1999), Queer Eye (2003). Voisi väittää, että näitä hyvin tavanomaisia – ei tippaakaan pervoja – ohjelmia ei nyt enää nimettäisi näin, queer on tullut merkitsemään valtavirrasta poikkeavaa, kriittistä. QaF-sarjasta tuleekin 3. versio kesällä ja trailerin perusteella sen hahmot ovat queer enemmän sillä tavalla, kuin tänä päivänä sen ymmärrämme.

QX on lyhenne sanoista Queer Xtra. Kun QX perustettiin queer oli vielä merkitykseltään yleisempi, kuten gay.

Queer tarkoittaa siis tänä päivänä osittain sitä, mitä sen käyttöön 1910-1920 ottaneet homomiehet halusivat välttää, se ei enää viittaa selvästi miessukupuoleen ja samalla se on liukunut fairy-termin alueelle, ainakin mitä käyttäytymisen tai ulkonäön perusteella voi käsittää. Queer haastaa ja kyseenalaistaa sukupuolijaottelun.

Usein on puhuttu myös queer-kansasta tms. tarkoittaen koko hlbtqi-yhteisöä, mutta ehkäpä queer on jo sen verran spesifi, että siitä ei ole yleiskäsitteeksi,  se on aktivismia aktivismin sisällä, joka haluaa poistaa valkoisen keski-luokkaisen miehen keskiöstä. Tämä taas on seikka, joka väistämättä tuo ristiriitoja hlbtqi-yhteisöihin, onhan enemmistö suomalaisistakin homomiehistä valkoisia ja keskiluokkaa tai sen tuntumassa.

*Lisätty kappale 9.6.2022.