Rikoslain 20. luku uudistuu vuoden vaihtuessa. Kyseessä on seksuaalirikosten kokonaisuudistus. Uudistus on ollut paljon mediassa ja nykyään piinallisen yleisen kärjistämisen vuoksi lakimuutoksen kommentointi ja mielikuvat ovat olleet ainakin osittain sivuraiteilla. Ei-toivottujen peniskuvien lähettämisestä on kirjoitettu paljon ja uusi laki sen kriminalisoi, tarkemmin ottaen se kriminalisoi myös ei-toivotut ”reikäkuvat” ja epäasiallisen seksuaalisen viestinnän, jotka gay-bi -puolella ovat aivan yhtä ei-toivottuja. Lakiteksti ei siten puhu genitaalisidoinnaisesti.

”Seksuaalisen itsemääräämisoikeuden suojaamisen kannalta ei ole merkitystä sillä, millaista seksuaalista suuntautuneisuutta loukkaava teko osoittaa tai kumpaa sukupuolta loukkaaja tai loukattu on”, todetaan hallituksen esityksessä.

Kun 1971 rikoslain seksuaalirikoksia koskevaa 20 lukua uudistettiin lähtökohtana oli moraalikäsityksistä riippumaton yksilönsuoja. Silloin luovuttiin ajatuksesta, että lain avulla rankaisemalla pystyttäisiin ohjaamaan sukupuolista käyttäytymistä, rikoslakia ei pidetty tarkoituksenmukaisena keinona sukupuolimoraalin ylläpitämiseksi. 1971 rikoslainuudistuksesa luovuttiin homoseksuaalisten tekojen määrittelemisestä rangaistaviksi. Jo edellinen 20. luvun uudistus otti perustaksi itsemääräämisoikeuden. Nykyisen muutoksen taustalla on EU, tarkemmin Euroopan neuvoston yleisopimus, Istanbulin sopimus jo yli 10 vuoden takaa, vuodelta 2011. Se on maailman ensimmäinen laaja-alainen sopimus estämään ja poistamaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kitkemisen tarve tuli selväksi metoo-liikkeen myötä. Mutta siihen liityy myös metoogay-liike. Seksuaalinen häirintä koskee myös miehiä. Joskus miestä häiritsee homomies, joko toista gay-bi -miestä tai heteromiestä. Hallituksen esitys huomio myös miehen tekemän mieheen kohdistuvan seksuaalisen ahdistelun vähintään epäsuorasti: pukuhuone- ja suihkutilat lienevät edelleen voittopuolisesti miesten tai naisten, vaatturit enimmäkseen miehiä.

Lakiuudistus tuo seksuaalirikoksia koskevan lainsäädännön 2020-luvulle. Laki tunnistaa digitaalisen seksuaalisen häirinnän: ei toivottujen seksuaalisten kuvien lähettämisen ja luvattoman levittämisen. Nyt lain koura ulottuu myös pidemmälle ja tässä voi olla uuden lain haaste, sillä tulkinnanvaraisuus lisääntyy, mikä myös lain esitöissä todetaan: Käsitykset tekojen seksuaalisuudesta vaihtelevat, erot voivat johtua esimerkiksi henkilökohtaisista käsityksistä. Pelkkä teon kohteen tulkinta ei tee teosta moitittavaa. Hallituksen esityksessä mainitaan esimerkki: ”Vaatturin kosketus asiakkaan takapuoleen tätä mitatessaan ei lähtökohtaisesti ole seksuaalista”.

Rikoslain 20 luvun 6 pykälä, joka koskee seksuaalista ahdistelua on laissa kuvatty lyhyesti.

Paitsi vakavista seksuaalirikoksista, kuten raiskauksista, lailla määritellään seksuaalisesta häirinnästä. Ytimessä on henkilön seksuaalinen itsemääräämisoikeus ja sen loukkaamisen kriminalisointi. Muukin kuin koskettelu tulee rangaistavaksi.

Seksuaalinen kajoaminen käsittää suoran fyysisen käsiksi käymisen lisäksi, itsensäpaljastamisen toiselle, seksuaaliset puheet ja seksuaalisen kuvan lähettäminen tai esittäminen, tässä kohden lainsäätäjä huomauttaa tilanteiden olevan suoraa koskettelua tulkinnanvaraisempaa ja niiden on oltava riittävän vakavia, jotta ne katsotaan rikokseksi, eli kun niitä voidaan pitää kohdettaan halventavina tai nöyryyttävinä tai muuten hänelle kärsimystä tai ahdistusta aiheuttavina. Katsotaan tilannetta, oliko se erityisen nöyryyttävä, koska läsnä oli muita ihmisiä, tai oliko toiminta toistuvaa tai muuten intensiivistä.

Muutamia poimintoja lain esitöistä koskien rikoslain 2o luvun 6 ja 7 pykäliä:

  • Perusteeton utelu seksuaalielämästä voi olla sanallista seksuaalista ahdistelua.
  • Sukuelinten ja vastaavien kommentointi henkilön kuullen julkisella paikalla, esimerkiksi ravintolassa, voi joissain tapauksissa olla omiaan loukkaamaan seksuaalista itsemääräämisoikeutta.
  • Kiellettyä on levittää luvatta toisen peniskuvaa tai vastaavaa edes se kännykän deittiapista toiselle näyttämällä.
  • Jo yhdenkin ei-toivutun alastonkuvan lähettäminen ja esittäminen tai toisen henkilön alastonkuvan luvaton esittäminen voisi riittää rikoksen tunnusmerkistön täyttymiseksi.
  • Seksuaalisesta kuvasta ei tarvitse näkyä henkilön kasvoja, jotta sen levittäminen olisi rangaistavaa.
  • Toistuva myös vähemmän räikeästi vihjaileva seksuaaliseen kanssa- käymiseen ehdottaminen viestejä lähettämällä voisi olla seksuaalista ahdistelua.
  • Riisuutuvien tai alastomien henkilöiden epäasiallinen katseleminen yhteisessä pukeutumis- tai peseytymistilassa voi olla lain tarkoittama muulla tavalla tehty seksuaalinen teko.

Rikoslain 20 luvun 6 pykälä säätää seksuaalisesta ahdistelusta ja 7 pykälä seksuaalisen kuvan luvattomasta levittämisestä.

Ei siis mitenkään erityisiä seikkoja, jotka eivät jo kuuluisi normaalien hyvien tapojen piiriin. Oleellista on, että kukaan ei joudu vastoin tahtoaan – minkäänlaisen – seksuaalisen teon kohteeksi, joita erilaisia edellä mainitut hallituksen esitykseen kirjatut esimerkit selventävät.

Aika moni 2010-luvun jälkeen sinkkuelämää viettänyt on saattanut olla tilanteissa, joissa on näyttänyt deittiapista yksityisiksi tarkoitettuja kuvia muille ja kapakoissa ja pukuhuoneissa on maailman sivu lautto ruokottumuuksia esimerkiksi poikkeuksellisista sukuelimistä ja gay-bi -miesten katseet ovat uimahalleissa ja pukuhuoneissa ikiajat hakeutuneet toisten miesten vartaloille, toivoivat nämä sitä tai eivät. Nyt meidän on ymmärrettävä entistä selkeämmin, että se ei käy, että kyseessä voi olla rikos. Yhteiskunnassa lailla ohjataan kansalaisten käyttäytymistä ja tämä on nyt katsottu tarpeeelliseksi seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kitkemiseksi.

Helsingin Sanomat kirjoitti viime viikolla Grindrissä yleisesti lähetetyistä ei-toivotuista peniskuvista. Rikoslain muutos ei sinällään muuta Grindrin toimintaa, sillä käyttöehdoissa, jotka jokaisen appia käyttävän on hyväksyttävä, todetaan selvästi ja suoraan, että peniskuvia, tai peppukuvia, eikä vastaavia ei saa lähettää (käyttöehtojen 15. kohta). Toisin kuin Metan asiakaspalvelu, Grindr ihan vastaa ja reagoi häirintään. Tehokkaampi tapa häirikön poistamiseksi on ilmiantaa ylläpidolle ei-toivotut kuvat ja muu epäasiallinen toiminta. Apsin taholta voidaan langettaa, jopa ikuinen käyttökielto palveluun. Toimii tehokkaammin ja nopeammin kuin lain koura.

 

Puhuttaako artikkeli sinua? Anna äänesi kuulua. Julkaisemme perusteltuja ja asiallisia puheenvuoroja QX Debateissa. Ota yhteyttä toimitukseen.