Uutistoimisto AFP raportoi viime viikolla, että neljä henkilöä, joista kaksi naisia, pidätettiin syytettyinä  seksuaalisesta toiminnasta samaa sukupuolta olevien välillä. Paikka oli Buikwen hierontakeskus, noin 67 kilometriä pääkaupunki Kampalaista itään. Poliisin mukaan eräs nainen teki ilmoituksen hierontalaitoksesta.

Noin kolme kuukautta sitten Ugandan yksimielinen parlamentti hyväksyi erittäin ankaran lain, joka määrää kuolemanrangaistuksen,  jos henkilö on useita kertoja seksuaalisessa kanssakäymisessä samaa sukupuolta olevien kanssa. Kansainvälisistä vastalauseista huolimatta presidentti päätti allekirjoittaa lain ja siten saada sen lopulta voimaan.

Jos neljää nyt pidätettyä syytetään, se voi avata mahdollisuuden testata uusi laki oikeudessa. Viime viikolla pidätettiin myös Elisha Mukisa, itseään entiseksi homoksi kuvaileva henkilö, joka on julkisesti hyökännyt hlbtiq+ -aktivisteja vastaan ​​ja tukenut maan homovastaisten lakien ankaraa tiukentamista. Hänet pidätettiin juurikin hänen puolustamansa lain rikkomisesta, mitä ugandalainen hlbtqi+ -aktivisti Frank Mugisha piti ”ironisena” ja ilmaisi samalla  tukensa oikeudenmukaiselle oikeudenkäynnille.

Reaktiot uuteen lakiin Ugandan ulkopuolelta ovat olleet ankaria. Muun muassa Maailmanpankki on lopettanut lainojen myöntämisen Ugandalle niin kauan kuin lakia pannaan täytäntöön, Yhdysvallat asettaa viisumirajoituksia Ugandan virallisille edustajille ja EU-parlamentti on vaatinut maata vastaan ​​sanktioita.

Toisaalta maailmasta reaktio on eri. Iranin presidentti Ebrahim Raisi kehui uutta lakia valtiovierailullaan heinäkuussa. Ugandan presidentti oli kolmipäiväisellä valtiovierailulla Serbiassa heinäkuussa, minkä jälkeen hän tapasi yhdessä useiden Afrikan johtajien kanssa Vladimir Putinin Pietarissa.

Hlbtqi+ -liike toivoo, että myös tällä kertaa Ugandan korkein oikeus päättää kumota tämän hlbtq-vastaisen lain. Niin kävi vuonna 2014, kun vastaava laki oli myös presidentin hyväksyttyä tullut voimaan.