Latvia sai viime viikon presidentinvaaleissa uuden presidentin. Edgars Rinkevics on 49-vuotias ja toimi aiemmin maan ulkoministerinä liberaalikonservatiivisessa Enhet-puolueessa. Hän voitti presidentinvaalit täpärällä 52 äänen enemmistöllä sadasta eduskunnan äänestyksessä. Se on vain yksi ääni vaadittua enemmän.

Rinkevics on suosittu poliitikko kotimaassaan. Se johtuu pitkälti siitä, että hän on aina avoimesti ja selkeästi tukenut Ukrainaa sodassa Venäjän kanssa, jonka kanssa myös Latvia jakaa maarajan. Lisäksi kolmasosa latvialaisista puhuu venäjää.

Vuonna 2014 Rinkevics kertoi homoudestaan Twitterissä, jolloin hänestä tuli maan ensimmäinen avoimesti homo poliitikko. Hän lupasi työskennellä parempien hlbt-oikeuksien puolesta ja nyt yhdeksän vuotta myöhemmin hän on Latvian ensimmäinen avoimesti homo presidentti.

Latviasta tulee siten ensimmäinen maa, jolla on avoimesti gay  valtionpäämies. San Marinossa Pado Rondelli toimi seremoniallisena valtionhoitajakapteenina lyhyen ajan, 22. huhtikuuta 1. lokakuuta 2022.

Euroopan pääministereistä kaksi on tätä nykyä avoimesti gay; Luxemburgin Xavier Bettel ja Irlannin Leo Varadkar. Serbian Ana Brnabic on avoimesti lesbo.