Syynä lisääntyneeseen vihaan mainitaan TikTokin videot, jotka saavat jäädä niiden ilmiantamisesta huolimatta. Näin todetaan AfricaNewsin artikkelissa, jossa kerrotaan ”verkkovihan ja fyysisten hyökkäysten aallosta”.

Etiopialainen hlbt-ihmisten tukiryhmä House of Guramayle kertoo AfricaNewsille, että TikTokin käyttäjät outtaavat (outing=kaapista pakottaminen) ihmisiä, jakavat heidän nimiään, kuviaan ja linkkejä heidän profiileihinsa maan sosiaalisen median alustoilla.

Hlbt-ihmiset ovat Etiopiassa hyvin haavoittuvassa aemassa. Homoseksuaalisista teoista voidaan tuomita jopa 15 vuoden vankeusrangaistukseen.

Uutistoimisto AP on käynyt läpi sarjan TikTok-julkaisuja, joissa käytetty kieli on amhara. Eräässä evankelinen kristitty pastori vaatii homoseksuaalien riisumista ja ruoskimista julkisesti. Tavoitteena tulisi olla pelottelemalla estää homoseksuaaleja tulemasta Etiopiaan. Pastorin tilillä kerrotaan olevan 250 000 seuraajaa. Kyseinen video julkaistiin 5. elokuuta.

Vain päiviä aiemmin toinen TikTok-käyttäjä kehotti seuraajiaan ”puukottamaan homomiehiä pakaraan”. Toisessa videossa nuori TikTok-käyttäjä kehottaa seuraajiaan etsimään homoseksuaaleja ja ”tappamaan heidät”.

House of Guramaylen perustaja Bahiru Shewaye sanoo AfricaNewsille, että yksi syy sosiaalisten alustojen, kuten TikTokin, lisääntyneeseen vihaan voi olla Ugandan laki, ja sanoo, että väkivalta on nyt riistäytynyt käsistä.

Vihapuhe ja fyysinen väkivalta ovat saaneet useita etiopialaisia ​​hlbt-ihmisiä lähtemään maasta. He, jotka eivät voi paeta, ovat vaarassa joutua vakavan väkivallan kohteeksi. AP kertoo nuoresta miehestä, joka outattiin toukokuussa TikTokissa, minkä jälkeen koulutoverit hakkasivat hänet niin pahasti, että hänen poskiluunsa murtui.

Viranomaiset ovat myös tiukentaneet puheitaan. Addis Abeban matkailutoimisto julkaisi 10. elokuuta kuvia guesthousesta, jossa väitettiin tapahtuneen ”homoseksuaalista toimintaa”. Facebook-julkaisussa he selittävät, että poliisi selvittää asiaa, että majatalo on nyt suljettu, ja kutsuvat lukijoita ilmoittamaan vihjelinjalle epäillyistä homoseksuaaleista, joita ”sekä ihmiset että Jumala vihaavat”.