Se on typerryttävä havainto. Euroviisuja ei ole koskaan voittanut avoimesti gay esiintyjä tai kappale. Lähimpänä on Hollannin Duncan Laurence, joka on bi. Hän voitti 2019 balladillaan Arcade. Kun 2020 viisut jäivät pandemian vuoksi väliin, myös seuraava voittaja Italian Måneskin yhtye 2021 toi lisää bi-väriä; yhteyeen jäsenistä Ethan luonnehtii itseään seksuaalisesti vapaaksi, Damiano on bi-curious ja Victoria bi. Muuten populaarikulttuurissa harvinainen biseksuaalisuus on ainakin viime vuosina näkynyt viisuissa siis hienosti. Tv-sarjoissa biseksuaalisuutta näkyy selvästi vähemmän kuin homoja, lesboja tai transhahmoja.*

Israelin transsukupuolinen Dana International voitti 1998 Divalla. 2007 oli lesbon vuoro, kun Serbian Marija Šerifovic vei voiton Molitvalla. 2014 voiton vei Conchita Wurst Rise Like a Phoenix voimaballadilla, mutta Wurst on drag queen. Drag queeneja oli Helsingin viisuissa 2007 tarjolla kaksikin Tanskan DQ ja Ukrainan Verka Serduchka kun maanläheisempi lesbo voitti. Kun inklusiivisuutta on haettu juuri dragit ovat sitä tarjonneet, kuten jo Norjan Ketil Stokkanin Romeossa 1986 nähty drag-ryhmä The Great Garlic Girls.

Mutta missä on homomiehen viisuvoitto? Ei mekossa, ilman sen kummempaa sukupuolella leikittelyä ja sukupuolirajojen häivyttämistä?  Tai gay-aiheisen kappaleen voitto?* Drag queenit ovat upeita ja drag-taide on kuin kotonaan euroviisujen lavalla, mutta on toisella tavalla mahtavaa, jos voitto tulee ”pelkistetymmällä” gay-aiheella. Drag on ollut osa alakulttuuriamme ja se on ollut helpottavaa ja omaksi tunnistettavaa, mutta nykyään se on niin mainstreamia, että se ei enää sillä tapaa edusta gaykulttuuria. Harva homo- tai bi-mies myöskään samaistuu drag queeniin, ihan mies olisi mahtavaa vaihtelua.

Tänä vuonna siihen olisi mahdollisuus. Tänä vuonna sitä tarvitaan enemmän kuin koskaan, homomiehiä on hakattu ja tapettu ympäri Eurooppaa ja homofobia rehottaa: Briteissä, Latviassa, Espanjassa, Italiassa, Ranskassa.

2022 gay-aihepiirin ehdokkaat ovat:

Suomi: Isaac Sene (vasta ehdolla UMK:ssa).

Italia: Mahmood ja Blanco. Avoimesti lavalla flirttaileva parivaljakko osoittaa intensiivisen rakkauslaulun sanat toisilleen. (Jo valittu)

Israel: Michael Ben David. Avoimesti gay osallistuu kepeällä bilegroovilla. (Jo valittu)

Suomen euroviisuedustaja valitaan lauantaina. Isaac Sene kappale on vahva, mutta listoilla on korkealla ollut viikko tolkulla toinen perinteisempi bilerenkutus Bessin Ram pam pam, Suomen virallisen listan ykkönen tälläkin hetkellä. UMKin taso on tänä vuonna – vihdoin – kova ja voiton voi viedä myös Rasmus tai Cyan Kicks, joilla kaikilla on Isaac Seneä enemmän klikkejä Youtubessa.

Mutta Kuuma jäbä on ehdokkaista kuumin. Se on myös hieno biisinä kaikin puolin, vaikka ehkä menee hiukan ohi viisujen poppipoljennosta.

Sillä ei ole väliä, onko esiintyjä tiettävästi itse gay (Israel), kunhan kappaleen sanoma (Suomi) tai edes esitys (Italia) on sitä. Itse asiassa Italia ja Suomi ovat oikeammin kategoriassa bi kuten Duncan tai Måneskin kaksi edellistä voittajaa.

G-kolmikosta tosin Israelilla ei ole mahdollisuuksia voittoon, se on melkoisen tyhjänpäiväinen kappale ilman wowwia – kuten on myös Suomen ykköshitti ja UMK-ehdokas Bess ja Ram pam pam.

Perinteisesti homomiehet ovat olleet villeinä seksikkäisiin naisiin korkeissa koroissa tai sellaisia karrikoiviin drag queeneihin, Bess on juuri tätä, kuten parin vuoden takainen Erika Vikman. Eikä siinä mitään, kyllähän sellaisestakin hyvä meininki tulee.

Mutta antakaa meille nyt jo se avoimesti seksikäs gay-kuvastolla flirttaileva mies – ei siinä ole mitään pahaa eikä häpeää.

Kuuma jäbä ei ole vain fantasiaa

– Kanavoidaan seksuaalisuutta biiseihin, muttei uskalleta olla sitä, mistä lauletaan, totesi Sene Suomen kuvalehden haastattelussa. Hän on muuten lestadiolaisesta perheestä ja ihan muualta kuin pääkaupunkiseudulta, Siilinjärveltä ja se kuuluu kutkuttavasti murteessa. Sene on myös paljastanut, että Kuuma jäbä ei perustu pelkästään fantasiaan.

– En ollut oikeasti miettinyt edes sitä mahdollisuutta, että mulla olis voinut olla jotain seksuaalista jäbän kaa. Mut sit oli, ja menin myöhemmin kesällä studiolle ja tajusin, että tästä mä haluan kirjoittaa, Sene kertoi Jani Toivola podcastissa Seiskan mukaan.

 

 

 

*Oikaisu 25.2.2022: Lisätty maininnat 2019 ja 2021 voittajista ja lisätty bi-näkyvyydestä.