Gus Kenworthy, 26, kilpailee tulevana lauantaina. Sotsin hopeamitalin jälkeen USA:n tiimiiltä odotetaan nytkin voittoa. Kenworthy on opetellut uuden tempun, joka pitää sisällään muun muassa neljä täyttä pyörähdystä ilmassa. Jos hän onnistuu suorituksessaan PyeongChangissa, se voi tuoda hänelle kultamitalin. Lisää paineita tulee siitä, että hän on ensimmäinen avoimesti homoseksuaali urheilija extreme-lajissa. Kun hän lauantaina seisoo suksilla lähtövalmiina historian lehdet odottavat avoimina.

– Tunnen kyllä paineet, kertoo Kenworthy Advocatelle antamassaan haastattelussa.

Nämä kisat ovatkin näytönpaikka paitsi Kenworthylle itselleen, mutta myös sille että seksuaalivähemmistöön kuuluva urheilija voi nousta maailman parhaaksi. Eikä Kenworthy säästele itseään.

– En halunnut tulla kaapista ja että ihmiset ovat että ”Katsos, hän on urheilija ja pärjää ihan hyvin”. Haluan olla se kundi, joka pääsee palkintokorokkeelle. Kun tulin kaapista, olin rankattu ykköseksi – ja olen sitä yhä. Jatkoin kovaa työtäni pitääkseni sijoitukseni.

Kenworthyn kaapista tulo otettiin hyvin vastaan lokakuuassa 2015. Yleismaailmallinen ylistys yllätti urheilijan täysin, vaikkakin miellyttävästi.

– Olin valmistaunut takaiskuun. Olin ottanut kuvakaappauksia seuraajistani, koska halusin tietää miten paljon se määrä vähenisi. Se oli ihan hullua, koska reaktio oli aivan päinvastainen.

Kenworthy tietää kaapissa olemisen tuskan. Hän osallistui edellisiin talviolympialaisiin Sotshissa 2014 ollessaan vielä kaapissa. Kisamatkalla oli mukana hänen silloinen miesystävänsä Robin Macdonald. Kun USA:n tiimi voitti hopeaa, palkintokorokkeella poseeraavat kolme komeaa amerikkalaista atleettia saivat vastata monemoisiin kysymyksiin.

– Ihmiset halusivat tietää, kuka on meidän julkkisihastuksemme, Kenworthy kertoo.

– Vaihtoehtona oli vältellä tai väistellä kysymystä tai valehdella ja se meni vain valehteluksi.

Turhautuminen ja Venäjän homoja sortava lainsäädäntö melkein saivat Kenworthyn tulemaan kaapista jo Sotshin kisoissa, mutta hän ei voinut.

– En olisi vielä ollut kertonut siitä äidilleni, isälleni, veljilleni. Vielä ei vain ollut sen aika.

Näin jälkikäteen Kenworthy on sitä mieltä, että kaapissa olo vaikutti hänen viisi vuotta kestäneen suhteensa päättymiseen. Hän oli aina ajatellut tulevansa kaapista, kun ammattilaisura on ohi, mutta hän tekikin niin jo vuoden sisällä.

Nyt hän on suhteessa näyttelijä Matthew Wilkasin kanssa eikä voi enää kuvitellakaan kestävänsä rajoitteita, jotka aikoinaan ympäröivät hänen piiloteltua rakkauselämäänsä.

Minulla ei ollut ketään kenelle puhua, jos jokin suhteessamme vaivasi minua tai jos minun tarvitsi avautua.

– Seurustelu kaapissa ollessa on kidutusta. Se on yksi kaikkien vaikeimmista asioista, etenkin jos olet täysin kaapissa. Ja minä olin. Minulla ei ollut ketään kenelle puhua, jos jokin suhteessamme vaivasi minua tai jos minun tarvitsi avautua.

Kenworthy muistuttaa, että edellisissä talviolympialaisissa hän ei ollut suosikki, jolta odotettiin mitalia, hän oli musta hevonen. Nyt olympiavoiton ja sen jälkeisen menestyksen ja kaapista tulon jälkeen hänellä on paljon uutta yleisöä – ja häntä kohtaan on monin verroin odotuksia.

26-vuotiaalle Kenworthylle nämä ovat hänen kaavailujensa mukaan viimeiset olympialaiset.

– Toivon, että kaikki homolapset näkevät minut soihdunkantajana, ei vain urheilussa, mutta yleensä. Voit olla homo ja ylpeä siitä ja olla välittämättä häviämisestä tai hyväksynnästä. Tulin kaapista alalla, joka olisi voinut olla todella suvaitsematon ja olin lajini huipulla ja se oli myönteinen asia.

Vieraillessaan The Ellen Showssa Kenworthy kertoi, että hän aikoo nauttia talviolympialaisista nyt avoimena homona aivan eri tavalla.

– Haluan tavata niin monta urheilijaa kuin mahdollista, nauttia avajais- ja päättäjäisseremonioista ja toivottavasti hiihtää niin hyvin kuin pystyn, hän sanoi Ellenille.

Videolla Kenworthy kertoo myös karaokesuosikkinsa. Ja kritisoi USA:n olmypiadelegaatiota johtavaa varapresidentti Mike Penceä, joka tunnetaan homofobiastaan.

Kenworthy edustaa kotimaataan Yhdysvaltoja ylpeänä – ja muistaa mainita, että edustaa samalla lhbtq-yhteisöä yhdessä maanmiehensä myös avoimesti homoseksuaalin urheilijan Adam Ripponin kanssa. Instagrammiin hän latasi oheisen kuvan tekstillä:

– Kärsi, Pence!