Ennen deittipooli käsitti vain fyysisesti lähistöllä olevat ihmiset, joiden kanssa saattoi tavalla tai toisella, joskus kirjaimellisestikin, törmätä yhteen. Mahdollisuuksien aarreaitta laajeni ensin lehtien kontakti-ilmoitusten ja puhelimen deittilinjojen aikanakin maantieteellisesti laajalle, mutta internet ja viimeisimpänä sosiaalisen median apit mahdollistavat sen, että jokainen voi löytää mieleistään seuraa – ainakin teoriassa.

Deittailun keinovalikoima on laajentunut, mutta vanhat totuudet pätevät. Ihmiset valehtelevat. Uusi media, uudet jullikat, niitä listasi Fashionbeans.

Valehtelijat

Kaikki tietävät feikin, henkilön, jonka antamat tiedot tai kuvat eivät täsmää. Tämän kategorian räikein tapaus on täysin tekaistu profiili, jossa mikään ei ole totta. Kuvat ovat jonkun toisen kuvia. Myös asuinpaikka voi olle tekaistu, henkilö voi silti näkyä lähietäisyydellä, jos hän käyttää väärennettyä gps-sijaintia. Motiivina tälle ilkeydelle lienee vain huomionhaku.

Onlinedeittailussa yleistynyt ilmiö  on  kevyempi huijaus niin sanottu kittenfishing, erotukseksi totaalisen feikin catfishingistä. Tässäkin henkilö on luonut todellisesta minästään poikkeavan onlineprofiilin, mutta täyden valheellisuuden sijaan metodina on totuuden, vähemmän luova vääristely – tämä on nimittäin helppo tunnistaa, kun tietää mitä merkkejä katsoa.

Kuvat ovat 10 vuotta vanhoja. Pituus-, ikä-, painotiedot eivät täsmää. Myös suhdetieto voi olla väärä, sinkku onkin naimisissa – tai toisin päin. Muutenkin henkilöhistoria on tuunattu, ammatti ja harrastukset on liioiteltu todellisia paremmiksi. Kaikissa tapauksissa tämä huijari ei edes tiedosta omaa valheellisuuttaan. Kuvat eivät välttämättä ole vanhoja. Kuvat voi olla ”vain” käsitelty vahvalla filtterillä tai kuvakulmat on strategisesti valittu niin, että valot ja varjot luovat illuusion aivan jostain muusta.

Näistä merkeistä voit tunnistaa tämän huijarin:

  • Kuvat ovat eri aikakausilta
  • Saat vain kasvokuvia, keskivartaloa ei näy
  • Päässä on aina lippis, jonka tarkoitus voi olla peittää pakeneva hiusraja
  • Kirjoitusvirheet paljastavat todellisen koulutustaustan
  • Kuvat on otettu kummallisista kuvakulmista

Paras tapa välttää huijatuksi tuleminen on ottaa puhelu ennen tapaamista, neuvoo Health and Wellness blog.

 

Aaveet ja zombit

Nyt osaat tunnistaa selvät huijarit. Deittiviidakossa kohtaat myös zombeja ja aaveita.

Aaveet kuvaavat tapauksia, joissa viestittelyn ollessa käynnissä profiili vain yllättäen katoaa ilman mitään ennakkovaroitusta.

Zombiet ovat tapauksia, jotka odottamatta ottavat sinuun uudelleen yhteyttä, kun ovat ensin aikaisemmin tehneet katoamistempun aaveina. Olet ehkä tavannutkin heidät kerran tai pari ennen katoamista. Sitten aivan yllättäen kuulet heistä uudelleen.

Zombien kategoriassa pelätyin tapaus on zombie exä. Hän on se entinen mussukka, johon päätit hyvistä syistä katkaista kaikki yhteydet, mutta hän pyrkii uudelleen elämääsi. Yleensä ensimmäinen yhteydenotto on pieni, mutta tarkoitushakuinen, viesti somessa tai tekstari, satunnainen tykkäys Instagrammissa tai Twitter-päivityksesi uudelleenjako.

 

Vaihtopenkki

Vaikka et olisi koskaan harrastanut joukkuelajeja peruskoulun jälkeen, vaihtopenkki on varmasti sinulle tuttu. Tämä etenkin on yleistynyt nykyisten deittiappisten aikakaudella. Kyseessä on tämän vuosisadan versio klassisesta varalla pitämisestä. Hän haluaa pitää vaihtoehtonsa avoimina ja antaa sinun ymmärtää, että hyvää olisi tarjolla, vaikka hän ei juuri nyt olekaan oikeasti kiinnostunut sinusta. Vaihtopenkille pistäminen on usein järjestelmällinen ja laskelmoitu tapa, jossa kiinnostuneelle osapuolelle lähetetään juuri riittävä määrä viestejä niin, että toinen ei pety, mutta viestintä ei ole täysin vastavuoroista eikä mitään konkreettisia suunnitelmia tule tai ne menevät aina ohi jollain verukkeella. ”Töissä oli kiirettä”. ”Tulin kipeäksi”. Tiedäthän, ne tavalliset. Vastaukset viesteihin viipyvät toistuvasti. Tämä on hyvin läpinäkyvää, kun otat ne pinkit lasit pois silmiltäsi.

– Sitä vain haluaa pitää vaihtoehdot avoimina. Tapailen tällä hetkellä kolmea eri kundia ja heistä yhtä tai kahta en oikeasti halua, mutta en ole jättänytkään heitä, koska miksi sulkea ovi, kun ei ole pakko, kuvailee tilannettaan 28-vuotias mies nymag,comille.

Vaihtopenkillä pitämisen viehätys on siinä, että sen voi uskottavasti kiistää. Jos törmäät vaihtopenkkiläiseen kadulla tai baarissa, voit säilyttää kasvosi, toisin kuin aaveena.

Vaihtopenkille laittaminen toimii siis kotoisan oloisena puskurina. Kiireisiin vetoaminen ja välttely kuitenkin sabotoivat potentiaalisen suhteen kehittymisen tehokkaasti.

Vaihtopenkille joutunut on yleensä siinä määrin kiinnostunut, että suostuu kärsimään siitä, että odottaa vastausta viesteihin pari päivää tai että suunnitelmat lykkääntyvät. Ehkä se kaikki on sen arvoista, kun odottaa unelmiensa ihastusta.

 

Hidas häivytys

Hidas häivitys on vedätysmetodi, joka asettuu aavetempun ja vaihtopenkille hyllyttämisen välimaastoon. Siinä unelmadeittisi ei katoa maan päältä, eikä hän tarjoile sinulle porkkanoita eikä vinkkejä kiinnostuksestaan ja pidä sinua niillä pihdeissään. Hidas häivytys on pitkällistä ja tarkoituksellista viestinnän lopettamista. Sen sijaan olisi rehellistä vain sanoa, että kiinnostusta ei ole, eikä esittää että tulossa olisi vielä tapaaminen.

Deittailu 2010-luvulla vaatii kehittynyttä lukutaitoa. Pitää osata lukea rivien välistä, tärkeintä ei aina ole se, mitä toinen kirjoittaa, vaan viestinnän rytmi. Jos viestien väli on pitkä tai viestejä tulee vain vähän, se kertoo kiinnostuksen puutteesta luki niissä viesteissä mitä tahansa.

 

Mutta miten viesteihin onlinedeittalussa sitten pitäisi suhtautua?

Deittisivusto ja deittiappi Zooskin sisältöstrategi Megan Murray kertoi, että onlinedeittailussa 48 tunnin sääntö viesteihin vastaamisessa ei yleisesti ottaen päde. Saman päivän aikana viestiin vastanneet saivat useammin viestiinsä vastauksen.

Tarjonnan lisääntyessä voi tulla harha siitä, että uutta hyvyää on aina tarjolla. Ihmiset luovat listoja ihannekumppanistaan. Deittiä ei tule tai uudelleen ei haluta tavata, jos vaikka hiustyyli ei miellytä. Ihmisiä kohdellaan hyödykkeinä. Todellisuudessa kukaan ei voi täyttää toisen kaikkia mieltymyksiä.

Mutta tarjonnan määrä on toki hyvä asia. Etenkin meille seksuaalivähemmistöille on helpompaa kuin koskaan löytää samanmielistä seuraa. Kun tiedostat pelit, voit löytää jotain oikeastikin.