”Etkö olekaan bottom?”, sanoi taannoin eräs ohimennen tuntemani gay. En tiedä, mistä siinä oikein oli kyse, sisäistetystä homofobiasta ehkä, mutta minusta se oli loukkaavaa. Olen ajatellut sitä melko paljonkin jälkeenpäin. Minua ärsyttää, että minuun vaikutti niin paljon yhteiskunnan näkökulma siitä, mitä ”vahva ja miehekäs” gay-yhteisössä merkitsee, että pahoitin mieleni ja melkein koin tarpeelliseksi puolustautua.

Gay-yhteisössä määritellään mielellään se minkä aseman kukin meistä sängyssä ottaa. Deittiappseissa ilmaisemme jo profiilissa nimellä tai emojilla tykkäämmekö purra tyynyä tai pumpata. Deittiappsit ovat myös helpottaneet asiaa ja vaihtoehdon löytää profiilien pikavalinnoista, mistä itseään kuvaavan kohdan voi valita. Jos jostain syystä asiaa ei kerro, joutuu vastamaan muille käyttäjille:

”Top/bottom?”

Ja näin asia on selvitetty. Sinä tiedät, mitä minä haluan ja minä mitä sinä haluat. Nättiä. Vai?

On tottakai hyvä, että alusta alkaen tekee selväksi mistä seksistä pitää, omat seksuaaliset preferenssinsä. Itse asiassa aina kun puhumme yhden yön jutuista kannustan yleensä heteroita naispuolisia ystäviäni käyttämään samaa metodia. Koska säästäähän siinä valtavasti aikaa, kun jo ennen tapaamista on tehnyt selväksi mistä pitää ja mistä ei. Se on molemmille osapuolille kivempaa ja mukavampaa.

” Olemme vapaaehtoisesti omaksuneet heteroiden kivikautiset asetelmat”

Valitettavasti kääntöpuolena tälle näennäiselle helppoudelle on se, että se nostaa esiin vanhentuneet asenteet. Se mitä olet riippuu siitä miten makaat. Me gayt olemmekin vapaaehtoisesti omaksuneet heteroiden kivikautiset asetelmat. Maailman suurin räppäri, Lil Nas X, otti asian esiin kun hän vastaili faniensa esittämiin kysymyksiin Instagrammissa. Yksi hänen esiin ottamistaan kysymyksistä oli, onko hän top vai bottom. Ensin räppäritähti vitsailee aiheesta, mutta vakavoituu sitten:

“Jokes aside. With this top and bottom shit in the gay community, it has like become a huge form av misoginy. How are you misogynists? You are all gay, you are all faggots. We are all faggots.”

Ja Lil Nas X on oikeassa. Topit ovat gay-hierarkiassa korkeimmalla, he saavat myös mielellään olla “straight-acting”, vielä parempi. Se, että on panija nähdään vahvuutena, tässä on herra talossa. Tiedän, että jotkin ovat niin syvän itseinhon vallassa, että eivät suostu pantavaksi, koska se tekisi heistä ”oikeasti homoja”, ja niinhän ei saa käydä?

”Kyrvän vastaanottaminen vaatii enemmän kuin kyrvän antaminen”

Bottomeita taas pidetään edelleen antautuvaisina tai heidän odotetaan olevan suhteessa se feminiinisempi osapuoli. ”Kumpi teistä on suhteen nainen?”, on tyypillinen kysymys ikäänkuin asetelmassa olisi jotakin väärää. Tällainen asenne on ummehtunut, misogyyninen ja täysin typerä. Vastustan arvojärjestystä tässä, mutta sen pitäisi olla toisinpäin. Anteeksi kielenkäyttöni, mutta kyrvän vastaanottaminen vaatii enemmän kuin kyrvän antaminen. Bottomien pitäisi saada kaikki kunnia, ei toppien.

Seksuaaliset preferenssit kannattaa ilmaista. Mutta sisäistetylle homofobialle, muiden tai itsemmme huonoille ja vahingollisille ennakkoluuloille ei pidä antaa sijaa. Ehkä meidän olisi aika luopua tiukasta rajoittelusta yhteisössämme ja kokeilla vain olla?