Apinarokkorokotteen jakelu Suomessa laajenee. Kriteerit rokotteen saamiselle ovat samansuuntaisia kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa tai Tanskassa ja Ruotsissa.

Rokotteen voivat saada ne yli 18-vuotiaat, joilla on suurin riski saada apinarokkotartunta. Rokotteen voivat saada miehet joilla on seksiä miesten kanssa ja ovat hiv-positiivisia, PrEP-lääkityksellä tai jonottavat PrEP-hoidon aloittamista. Jono PrEP-hoitoon on ollut Helsingissä pitkä, jopa useita kuukausia.

Muista miehistä, joilla on seksiä miesten kanssa, rokotteen voivat saada he, joilla on viimeisen kuuden kuukauden aikana ollut useita seksikumppaneita ja lisäksi jokin seuraavista: todettu seksitauti, ryhmäseksiä, vierailu tai osallistuminen paikoissa tai tapahtumissa, joissa on ollut miesten välistä seksiä.

Apinarokkorokotteeseen kuuluu kaksi rokoteannosta, jotka annetaan neljän viikon sisällä.

THL kertoi tiedotteessaan lisäksi, että Suomessa on tähän mennessä todettu 41 apinarokkotartuntaa, kaikki ovat aikuisia miehiä.

Apinarokko tartuu ihmisten välillä huonosti. Erityisen herkästi se kuitenkin tarttuu siemennesteestä, jos sitä saa peräaukkoon tai suuhun, kuten QX kertoi aiemmin.

Rokottamista varten voi Helsingissä varata ajan Helsingin Jätkäsaaren rokotuspisteelle: puhelimitse 09 310 46300 tai Kalasataman Hivpointille: verkkovaraus hivpoint.fi. Rokotus on maksuton.

Myös muiden kuntien asukkaat voivat hakeutua rokotukseen Helsingin rokotuspisteille, lisätietoja oman kunnan verkkosivuilta.

Rokote antaa suojaa ja voi estää apinarokkotartunnan kokonaan, sen myötä oireet voivat olla vähäisemmät. Rokote ei täysin poista riskiä saada tartunta.