Parisuhteissa on tärkeää tuntea olevansa vapaa ja turvassa, mutta joissakin suhteissa hyväksikäyttö on ongelma.

Kun joku todella pitää sinusta ja rakastaa sinua, hän kohtelee sinua kunnioittavasti ja olet vapaa kieltäytymään asioista, joita et tahdo tehdä. Tunnet, että voit todella olla oma itsesi, vaikka oletkin erilainen kuin kumppanisi.

Jos yksikin tässä luetelluista seikoista tapahtuu sinulle, voit olla hyväksikäyttävässä suhteessa.

– Fyysinen hyväksikäyttö. Lyöminen, töniminen tai potkiminen, kulun estäminen tai sisään telkeäminen.

– Emotionaalinen hyväksikäyttö. Jatkuva alentaminen ja arvotelu, nimittely, sanelu ja määräily siitä, miten pukeudut, käytöksesi kontollointi. Hän saa sinut tuntemaan itsesi huonoksi, manipulointi, nöyryyttäminen.

– Seksuaalinen hyväksikäyttö. Hän pakottaa tai painostaa sinut osallistumaan sellaiseen seksiin, jota et halua.

– Taloudellinen hyväksikäyttö. Hän saa sinut tuntemaan syyllisyyttä tai ikäänkuin olisit hänelle velkaa asioista, joita hän on sinulle ostanut, estää sinua saamasta töitä, tekee sinut taloudellisesti riippuvaiseksi itsestään tai vie sinun rahasi.

– Uhkailu. Hän saa sinut pelkäämään ilmeiden, eleiden tai toimintansa avulla, lähettää ilkeämielisiä viestejä tai muita yhteydenottoja tai muuten pelottelee.

– Eristäminen. Hän kontolloi tekemisiäsi, kenen kanssa puhut ja missä käyt tai estää sinua tapaamasta perhettäsi ja ystäviäsi.

– Syyttäminen, kieltäminen ja vähätteleminen. Kun yritätte keskustella ongelmista, hän kiistää kaiken hyväksikäytön tai ongelmat sanoen, että ei se ollut mitään, syyttää sinua hyväksikäytöstä tai laittaa hyväksikäytön päihteiden piikkiin.

– Uhkailu. Hän uhkaa satuttavansa sinua tai itseään, perhettäsi tai lemmikkiäsi, jos hylkäät hänet. Uhkaa tuhota tavaroitasi tai uhkaa levittää juoruja sinusta.

Kun ihminen, jonka pitäisi rakastaa sinua kohtelee sinua huonosti, se voi olla hyvin loukkaavaa. Hän ei ehkä aina kohtele sinua huonosti, joten voit ajatella, että ”ei tämä nyt ole niin vakavaa”. Mutta, jos joku todella oikeasti pitää sinusta ja rakastaa sinua, hänen tulisi kunnioittaa sinua aina.

Päätös siitä, jäätkö suhteeseen vai eroatko voi olla hyvin vaikea. Ehkä edelleen rakastat häntä tai tunnet, että et olisi mitään ilman häntä. Ehkä koet olevasi ansassa tai pelkäät, mitä hän saattaisi tehdä, jos lähdet.

Ota tauko suhteesta, jos voit tai älkää tavatko niin usein. Anna itsellesi aikaa ajatella. Voi auttaa, jos kirjoitat tunteistasi itsellesi.

Etsi joku jolle voit puhua, jotta et tunne oloasi niin yksinäiseksi, ystävä, sisko tai veli, sukulainen, vanhempi, opettaja tai soita auttavaan neuvontaan. Voi auttaa, kun saat toisen näkökulman, jos olet epävarma kumppanisi käytöksestä.

Kenelle sitten puhutkin hänen ei pitäisi arvostella sinua. Auttavien puhelimien henkilökunta eivät kerro asioistasi eteenpäin. Jos olet vaarassa, sinun pitäisi aina ottaa yhteyttä poliisiin. Muista, että väkivalta on rikos.

Lähde: stop-homofobia.com

Tukea tarjoaa muun muassa Sinuiksi tuki- ja neuvontapalvelu.