Näitä uutisia tulee nyt joka puolelta. Väkivalta hlbt-ihmisiä kohtaan on lisääntynyt viime aikoina selvästi. Espanjassa, Iso-Britanniassa, Saksassa, Irlannissa … Jos voit saada nyrkistä astuessasi ulos ruokakaupasta ystäviesi kanssa tai sinut yritetään työntää tielle liikenteen sekaan, onko kukaan enää turvassa? Tapahtumat herättävät ahdistavia ajatuksia.

Viharikokset eivät koskaan olleet nollassa, mutta mistä tämä boomi mahtaa johtua? Ja mitä sille voisi tehdä? Periaatteessa keino hlbt-vihan ja väkivallan tekojen kitkemiseksi ovat yksinkertaiset: normalisoidaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ja luodaan avoin yhteiskunnallinen ilmapiiri, missä kenenkään ei tarvitse tuntea häpeää omasta suuntautumisestaan ja missä jokainen ymmärtää antaa muiden elää omanlaistaan elämää. Paitsi että …

MIELI ry kertoi huhtikuun puolivälissä kyselytutkimuksensa tulokset. Vastanneista miehistä valtaosa – kolme neljästä – tunnisti olleensa tilanteessa, jolloin olisi pitänyt hakea apua, mutta ei sitä tehnyt. Kaikki väkivalta ei ole miesten tekemään, mutta paljon tämä seikka kertoo. Ongelmana ei ole pelkästään se, että apua ei haeta – vaan myös se, että sitä ei ole tarjolla kun sitä tarvitsisi. Pandemiarajoitusten myötä mielenterveyspalveluiden kysyntä on kasvanut, mutta rahat ovat menneet pandemian hoitoon – ja nyt ne menevät tappaviin aseisiin.

Olisiko jo aika suojella elämää? Kulttuurissa on tapahtunut muutos, kun ihmiset ovat valmiita tunnustamaan mielenterveysavun tarpeen, on sulaa hulluutta hukata tämä mahdollisuus rahan säästämiseen. Katse kääntyy kohti juuri perustettuja hyvinvointialueita, joiden vastuulla mielenterveyspalvelut ovat.

Sitä ei olisi uskonut, että hlbt-viharikokset lisääntyvät näin selvästi Euroopassa. Ei sitä olisi uskonut hyökkäyssotaankaan. Eikä siihen, että vaarallinen oikeisto uhkaa viedä presidentin pallin Ranskassa. Mutta tällaisessa ajassa me nyt elämme. Eikä tämän vuoristoradan huippu taida olla vielä käsillä. Kuten olemme Päivi Räsäsen vihapuheoikeudenkäynnistä ja Räsäsen saamista rahakkaista ulkomaisista tukijoista saaneet ymmärtää, hlbt-vastaisuus rehottaa ja sen ajamiseksi ollaan valmiit käyttämään kaikki keinot. Pistääpä Floridan osavaltio parhaillaan suuryritys Disneytä maksamaan sen hlbt-ihmisille osoittamasta tuesta. Demokraattien valta saattaa hyvinkin alkaa heiketä USA:ssa jo syksyn esivaalien myötä, mikä ei ainakaan edistäisi maan ilmapiiriä – se vaikuttaisi ilmapiiriin myös Euroopassa.

Pandemian yhä pahentama taloustilanne, geopoliittisen tilanteen kiristyminen ja maailman blokkiutuminen globaalisaation sijaan, päälle vyöryvä ympäristökriisi vievät yhä enemmän huomiota ja resursseja niin valtioilta kuin yksilöiltäkin – 100 vuotta sitten vastaavassa tilanteessa vähemmistöt joutuivat tiukille, se on vaarana nytkin. Historia ei etene suoraviivaisesti kohti parempaa, töyssyjä, mutkia ja takapakkeja tulee. Jokin valtio tai maanosakin voi ajautua takaisin pimeämpään aikaan – tämä vaara pullistelee nyt liian lähellä.

Hlbt-ihmisten deittikäyttäytyminen muodostaa sekin riskejä ihan itsessään – satunnaiset tapaamiset ja anonyymi seksi ovat melko yleisiä. Ihan sen verran harkintaa toivon jokaiselle, että kannattaa varoa kenen matkaan lähtee ja kenet kotiinsa päästää. Ehkä se elämänlaatukin paranee, kun käyttää enemmän harkintaa. Pelossa eläminen ei kuitenkaan ole hyvä vaihtoehto, sillä sehän ei ole elämistä lainkaan.