Viikko sitten palkittu näyttelijä Boodi Kappani julkaisi  Instagrammin tarinoissaan meemin, jossa hän kippaa transfobiset homot rotkoon. Kappani on myös Helsinki Pride -tapahtuman tuottavan Helsinki Pride Yhteisö ry:n hallituksen jäsen.

Kappani ei kysyttäessäkään kommentoinut mitä hän homojen transfobialla tarkoitti, mutta on perusteltua syytä olettaa, että se liittyy homomiesten seksuaalisiin preferensseihin: homomiesten kiinnostukseen vain samaa (fyysistä) sukupuolta oleviin henkilöihin. Perusteltua siksi, että aihe on hlbt-piireissä kuuma peruna, josta keskustelua ei ole ollut.

Kuumaa keskustelua käydään esimerkiksi suosituimman gay-deittisovelluksen Gridnrin käyttäjien keskuudessa, koska se joitakin vuosia sitten laajensi selkeästi myös transkäyttäjiin, mikä on tuonut sovellukseen yhä enemmän transnaisia ja vain heitä etsiviä miehiä, jotka ilmoittavat yleisesti profiileissaan, että penikselliset eivät kiinosta.

Tämän lisäksi hlbt-järjestöt ovat määritelleet hlbt-sanastoissaan homoseksuaalisuuden uusiksi.

Keskustelussa transfobiasta on ensin avattava muutama peruskäsite.

Homoseksuaali tuntee seksuaalista ja, tai vain, emotionaalista vetoa samaa sukupuolta olevia ihmisiä kohtaan.

Suomen sana sukupuoli käsittää englanninkieliset sanat ”sex” ja ”gender” molemmat, joten se on transfobiaa määriteltäessä ongelmallinen. Esimerkiksi Websterin sanakirjan mukaan homoseksuaali (ja nyttemmin oikeammin gay) on mies, joka kokee seksuaalista tai romanttista vetoa samaa (fyysistä) sukupuolta (sex) olevaa henkilöä kohtaan.

Sen sijaan englanninkielisellä hlbt-järjestöpuolella homoseksuaalisuus on määritelty uudelleen. Tämän määritelmän mukaan gaymies viehättyy samaa (koettua) sukupuolta (gender) olevasta henkilöstä. Ei siis sex ja gender, vain pelkästään gender.

Biseksuaali ja panseksuaali on henkilö, jolla (fyysinen) sukupuoli ei määritä ihastuuko hän henkilöön vai ei. Osalle bi- ja panseksuaaleista voi silti olla merkityksellistä, jos henkilön biologinen sukupuoli (sex) ja koettu sukupuoli (gender) eivät vastaa toisiaan.

Fyysinen sukupuoli (sex) tarkoittaa näkyviä sukupuolielimiä; penistä tai vaginaa ja muita fyysisiä piirteitä; naisilla rintoja, miesten vahvempaa lihaksistoa. Tässä yhteydessä kannattaa mainita gaymiesten elämässä oleelliset eturauhanen ja sperma, kivekset, jotka ovat yleisesti myös fetissi.

Gender eli koettu sukupuoli tai sosiaalinen sukupuoli on hlbt-järjestön määritelmän mukaisesti sosiaalinen rakennelma, kuten queer-teoria toteaa, se on eri asia kuin biologinen sukupuoli.

Websterin mukaan gender on yhteen (fyysiseen) sukupuoleen (sex) tyypillisesti yhdistetyt fyysiset, kulttuuriset tai käyttäytymiseen liittyvät piirteet.

Kun puhutaan kokemuksesta, puhutaan subjektiivisista seikoista, jotka eivät ole eri yksilöille samoja.

Etenkin muutetun homoseksuaalin määritelmän mukaan, gaymies, joka kategorisesti torjuu transmiehet näiden sukupuolen (gender) perusteella on siis suoraan johdettuna transfobinen. Tämä on kuitenkin ristiriidassa yhä voimassa olevan yleisen homoseksuaalisuuden määritelmän kanssa, joka on kiinnostusta vain samaa fyysistä sukupuolta (sex) kohtaan.

Homofobia eli heteroseksismi on oletus siitä, että kaikkien tulee olla heteroseksuaaleja. Heteroseksismi ohittaa gay-lesbo-bi -ihmisten tarpeet, huolet ja elämänkokemukset ja suosii heteroseksuaaleja. Perusoletuksena on, että heteroseksuaalisuus on ainoa normaali ja luonnollinen tapa ilmaista seksuaalisuutta.

Transfobiaa kutsutaan myös cisseksismiksi. Se perustuu hlbt-järjestön määritelmän mukaan uskoon, että on, ja tulee olla, vain kaksi sukupuolta ja että koettu sukupuoli (gender) kokonaisuudessaan tai suurilta osin vastaa biologista sukupuolta. Cisseksismi syrjii niitä ihmisiä, joiden (koettu) sukupuoli (gender) tai sen ilmaisu eivät ole cisnormatiivin mukaisia. Cisseksismiä on, jos pelkäät, vakavasti koet vastenmielisyyttä tällaisia henkilöitä kohtaan tai et usko heidän sukupuoli-identiteettiään.

Websterin mukaan transfobia on irrationaalista pelkoa, vastenmielisyyttä tai syrjintää transihmisiä kohtaan.

Andrew Werner kuvasi 18 transmiestä Marco Marco -vaatemerkille, joka käytti näytöksessään New Yorkin Fashion Weekilla vain transmalleja 2020.

Varsinaista debattia siitä, mitä transfobia on, ei ole käyty, mutta muutamissa teksteissä siihen otetaan kantaa.

Guardianin toimittaja kirjoitti pari viikkoa sitten näin transaiheisessa mielipidekirjoituksessaan. ”Transkeskustelu keskittyy sukupuolielimiin. ”Mutta mitä tarkalleen ottaen naiseus on? Onko se munasarjoissa, kohdussa, rinnoissa, kohdunkaulassa. Osalta naisista näitä puuttuu esimerkiksi sairauksien tai leikkauksien vuoksi”. ”Poissulkeminen biologisen eron perusteella osoittaa vakavaa empatian puutetta ja vielä vakavampaa, määrittelee naiset vain lisääntymiskoneena”.

Hlbt-lehti Advocaten mielipiteissä kirjoitettiin 2019 transfobiasta. Siinä tuodaan esiin, että on syrjivää olettaa, että kaikilla transmiehillä olisi vagina, vaikka suurin osa ei genitaalien osalta korjausleikkausta teekkään. Kirjoittaja toteaa, että mikäli treffit, tai vastaavat, ovat menneet hyvin, pakkien antaminen ”väärien” genitaalien perusteella on transfobiaa.

Kun suurin osa transihmisistä ei käy läpi korjausleikkausta genitaalien osalta, kohtaamiset voivat olla yllätys, elleivät intiimiä suhdetta tavoittelevat henkilöt ole siitä keskenään keskustelleet. Tarpeetonta kai edes sanoa, että tämä voi aiheuttaa ristiriitoja.

On kuitenkin olemassa termipari ”same-sex attracted” ja ”same-gender attracted”. Näistä ensimmäinen pätee gaymiehiin (sekä lesboihin), jotka ovat – yhä validin homoseksuaalisuuden määritelmän mukaisesti – viehättyneet samaa (fyysistä) sukupuolta (sex) olevasta henkilöstä.

Voinemme siis lopuksi todeta, että ei ole transfobiaa, jos gaymies ei halua transmiestä tai lesbo transnaista.

Transfobiasta syyttäminen pitäisi määritellä tilanteisiin, joissa se ei ole ristiriidassa homoseksuaalisuuden (tai heteroseksuaalisuuden) määritelmän kanssa, muuten olemme täysin absurdissa tilanteessa, jossa toinen syyttää transfobiasta ja toinen voi perustellusti syyttää homofobiasta.

Transfobia ei ole lääketieteellinen fobia kuten korkean paikan kammo on, mutta ei sen määrittelyn tulisi  silti olla turhan vapaata. Eikä transfobian määrittelyn tulisi missään tilanteissa talloa muiden seksuaali-identiteettiä tai ajaa siitä yli tai alkaa määritellä sitä uudelleen. Tai syyllistää sen perusteella.