Kun yökerhot saattoivat jälleen koronarajoitusten lieventyessä avata ovensa viikko sitten oli ilmassa paljon patoutunutta odotusta.

Yökerho Hercules ilmoitti ylpeänä Einin tulevan keikalle seuraavana viikonloppuna eli nyt lauantaina 25. heinäkuuta. Sisäänpääsy olisi maksullinen, 19 euroa.

Hercules kuten muutkin yökerhot olivat suljettuina koronan vuoksi neljä kuukautta, ilman asiakkaita ja ilman tuloja kiinteiden kulujen kuitenkin juostessa koko ajan.

Lue lisää: Hercules muutettiin tv-studioksi ja sieltä striimataan täyslaidallinen viihdettä korona-vappuun!Hercules tarjoaa koronaviihdettä

Lue lisää: Suuri kavallus vei Herculeksen tappiolle

Yökerhojen ohella myös esiintyjät ovat olleet ilman keikkamahdollisuuksia pandemian aikana.

”Nyt kun yökerho viimein avataan, niin nyljetään 19€ sisäänpääsystä. Pitäkää hauskaa ihan keskenänne!”, kirjoitti kommentoija Herculeksen tapahtumailmoitukseen Facebookissa.

Herculeksessa ei moista ”nillitystä” jaksettu ymmärtää ja sen jälkeen kun pääsylipun hinnanmuodostus oli selvennetty kommentoija sai kuulla kunniansa ja sai porttikiellon loppuvuodeksi.

”Tässä ei kuitenkaan rikastu. Ei ole pakko tulla paikalle, mutta ihan perseestä tämmöinen nillitys. Bändi tulee paikalle jostain hevon vitusta, äänimiehet ja systeemit. Sisään otetaan mitä otetaan”, komentoitiin Herculeksesta.

Ja Herculeksesta sivallettiin vielä toisella kommentilla: ”Sulla on loppuvuodeksi porttikielto vittumaisen nillityksen vuoksi. Me ei tommoista jakseta katsella, kun yritetään parhaamme tehdä artistien ja koko yhteisön eteen tämän kaiken paskan jälkeen. Pidä hauskaa ihan yksinäsi!”

Sulla on loppuvuodeksi porttikielto ***** nillityksen vuoksi

Kuten arvata saattaa kuvakaappaus lähti leviämään sosiaalisessa mediassa, kuuluuhan vanha ”totuus”, että asiakas on aina oikeassa.

Asiasta uutisoi MTV, joka pyysi kommenttia Herculeksen ravintoloitsijalta Erkki Koskelta. Koski ei rempseään tyyliinsä katunut mitään.

”Aivan loistavasti hoidettu”, Koski totesi MTV:lle.

Sosialisessa mediassa useimmat ovat olleet riemuissaan ”luun lyömisestä kurkkuun” sisäänpääsymaksusta valittavalle kommentoijalle. Jotkut ovat kylläkin muistuttaneet, että yökerhon kommentti olisi voinut olla asiallisempi.

Kommentoijat muistuttivat myös, että nyt Einin keikka sai ilmaista mainosta ja siitä tietää puoli Suomea.

MTV muistutti jutussaan Herculeksen olleen aiemminkin otsikoissa sen sosiaalisessa median viestin vuoksi.

2017 Bloggaaja syytti Herculesta ja sen toista omistajaa rasismista – syytteitä ei nostettu

Huhtikuussa 2017 Herculeksen tunnuksella ja Herculeksen viralliselle Facebook-sivulle kirjoitettu päivitys kommentoi alatyyliseen sävyyn Helsingin Sanomien nettisivulla julkaistua uutista (kuva), joka kertoi Habiba Alin kuntavaalivoitosta.

Tiukkasävyiseen somekeskusteluun osallistui myös Setan puheenjohtaja Viima Lampinen, joka syytti Herculesta rasistisesta vihapuheesta.

Lue lisää: Gay-klubi Hercules some-kohun pyörityksessä

QX pyysi tuolloin Erkki Koskea kommentoimaan kasvavia syytöksiä. Koski kiisti jyrkästi kyseessä olevan rasismin ja viittasi kommenteissaan islamin homofobiaan.

”Itse arvostelen välillä kärkkäästikin uskontoja, mikä ei ole rasismia. Kuka tahansa vähänkin historiaa tunteva tietää, mitä nämä uskonnot ovat aiheuttaneet, Koski kommentoi tuolloin QX:lle.

Lue lisää: Herculeksen omistaja vastaa rasismisyytöksiin

Kohu nousi uudelleen saman 2017 vuoden kesällä Helsinki Priden alla, kun Koski ilmoitti, että Hercules ja Mann’s Street eivät osallistu Helsingin Pride-kulkueeseen Setan puheenjohtajan huhtikuussa esittämän rasismisyytöksen vuoksi.

Sitten Tämän kylän homopoika -blogia kirjoittava Eino Nurmisto syytti Erkki Koskea rasismista. Asiasta kirjoitti myös Helsingin Sanomien NYT.

Lue lisää: Herculeksen rasismisyytökset esillä Helsingin Sanomissa

Sosiaalisessa mediassa kohu paisui ja vihreiden paikallispoliitikko Miikka Keränen ja Nurmisto vaativat QX:ää poistamaan Herculeksen julkaisemastamme tapahtumakalenterista QX Gay Mapista rasismin vuoksi. Pian sama vaatimus esitettiin ranneliike.netille, jolla on myös tapahtumalistaus. Kumpikaan sivusto ei pitänyt vaatimusta aiheellisena. Lisäksi Nurmisto syytti QX:ää rasistisen puheen puolustamisesta

Suomen rikoslaki kieltää rasismin. Herculesta pyörittävää Moek Trading Oy:tä tai Erkki Koskea kohtaan ei nostettu syytteitä, eikä oikeutta käyty.

Erkki Koski uhkasi Nurmisto syytteellä, mutta oikeuteen ei lähdetty. Oikeudelliset keinot puuttua sosiaalisessa mediassa levitteyihin väitteisiin, vaikka ne eivät pitäisi paikkaansa, ovat vähäiset.

Herculeksen maine kuitenkin kärsi ja sieltä peruttiin joitakin tapahtumia.

Sittemmin Valtakunnan ykköshomoksi itsensä nimennyt Eino Nurmisto on viime aikoihin asti nostanut esiin tämän episodin. Rasismi on vakava asia, mutta sitä ei pidä nähdä siellä, missä sitä ei ole.

Lue lisää: Bloggaaja, miksi sabotoit muiden työtä?

Lue lisää: Homobaarien konkari haastattelussa

 

QX on Herculeksen yhteistyökumppani sen livestriimauksissa.