Queer Johnny Sibilly, jonka olemme jo nähneet tv-sarjoissa Hack ja Pose esittää asianajajaa nimeltä Noah, joka kärsii henkilökohtaisesta tragediasta. Hänen menneisyydessään on Brodie, hurmuri, joka on luovuttanut spermaansa transystävilleen Shar ja Ruthie, lisäksi joukkoon kuuluu ei-binääri Mingus, joka haaveilee dragin urasta. Lisäksi näemme Julianin, vammaisen, joka tulee kaapista veljelleen, Brodie, jäämällä kiinni harrastamassa suuseksiä yleisessä käymälässä. Pienemmissä rooleissa nähdään Sex & The Cityn Samantha eli Kim Catrall.

Tämä on uusi Queer as Folk! QX sai haastattelun Zoomin välityksellä sen neljältä näyttelijältä juuri ensi-illan alla.

Sarjan suurimman roolin tekee  Devin Way Brodie Beaumontina. Sarjan alussa näemme hänet homissa ja miehen pyytävän ”Rankaise mun valkoista persettä! Mun perse vaatii niin paljon tilaa! Se on niin saatanan etuoikeutettu”. Hänellä on BLM-tatuointi …

Brittiläisen Attituden haastattelussa Davin Way kertoo, että kyseinen kohtaus on hänen suosikkinsa ja tarkoittaa, että se kertoo hyvin paljon uuden QAF:n tavasta kertoa asioista.

Devin: Brodiella ei ole mitään tiettyä tyyppiä, mutta häneen vetoavat henkilöt, jotka vokottelevat häntä. Ja sitten hän pakenee. Kuten Brody, minäkin olen adoptoitu ja silloin koet aina olevasi hylätty. Joten aina kun joku yrittää saada Brodyn sitoutumaan hän säikähtää ja pakenee. Hän teki niin Noahin kanssa, hän ei voi sallia itseään rakastettavan, koska pelkää tulevansa hylätyksi.

Ryan O´Connell on saanut kehuja CP-vammaisen roolistaan Netflix-komediasarjassa Special. Hän tuli ensin QAFin käsikirjoittaksi, mutta sai sittemmin Julianin roolin, Brodien pikkuveli, jonka poliisi pidättää seksistä kauppakeskuksen käymälässä.

Ryan: Niin Brodie saa tietää, että hänen pikkuveljensä on gay. Hän rakastaa tulla imetyksi kauppakeskusten vessoissa, kukapa ei? Löysin itseni yllättäen kameran edestä ja se oli uskomattoman upeaa, koska pidän alkuperäisestä sarjasta.

Kuten roolihahmonsa Mingus, on Fin Argus ei-binääri. Mingus on teini, joka haaveilee drag-urasta, skeittaa ja on ihastunut Brodieen.

Fin: Käsikirjoittaja Stephen Dunn on naapurini ja näytin hänelle kerran tekemäni musiikkivideon ja hän näki siinä Minguksen. Hän totesi, että minun on tultava koe-esiintymiseen roolia varten ja sillä tiellä olen. Mingus on kiinostava hahmo, jonka tyyli on hyvin ei-binäärinen ja hieman eklektisempi kuin minun. Tiedän, miten asioita saa pois (nauraa).

Ryan: Niinkö? En koskaan erota, milloin olet itsesi ja milloin Mingus

Fin: Onko noin (nauraa)? Minulla oli pitkä keskustelu päästylistimme Christinan kanssa aluksi siitä, mitä gender queerness on ja miten voimme yhdistää maskuliinisen ja feminiinin uudella tavalla.

Fin, miksi luulet että Mingus on ihastunut Brodieen?

Fin: Oletko nähnyt Devinin (nauraa)? Uskon, että se on fyysistä, mutta myös koska hän avaa Mingukselle pääsyn uuteen maailmaan, queeriin tilaan, jota Mingus ei vielä tunne. Heidän suhteensaa muuttuu sitten monimutkaisemmaksi ensimmäisen kauden tapahtumien seurauksena, se on yhdenlainen sitoutuminen trauman kautta.

Hauska tarina on, että Devin teki Johnnylle ”fuck girlit” ennen kuin he tapasivat koekuvauksissa. Devin nimittäin tapasi Johnnyn pian muutettuaan Los Angelesiin. Puhuessaan puhelimessa hän näki Johnnyn seisovan WeHon burgeriravintola Shake Schackin ulkopuolella.

Devin: Sanoin vain hänelle, että olen suuri fani ja hän kysyi nimeäni. Sanoin ”Devin” ja sitten lähdin.

Johnny: Tunnistin kyllä Devinin koe-esiintymisessä, mutta en pystynyt yhdistämään häntä mihinkään. Kun minulle selvisi, että kyseessä on QAFin uusi versio sanoin tiimilleni: En välitä miten ja missä, katsokaa että pääsen koe-esiintymiseen. Ja sitten siinä kävi näin (nauraa).

Sarjassa ei ujostella seksiä, väkivaltaa eikä huumeita, erilaisia aineita käytetään vapaasti.

Johnny: Huumeita on paljon joka puolella tänä päivänä. Ja ei vain rentouttavia huumeita kuten ruoho vaan rankempaa kamaa kuten meth. Emme halua osoitella ketään, vaan kuvata mitä queer-yhteisö käy läpi tällä hetkellä. Se on mielenkiintoinen aihe.

Ensimmäisessä jaksossa Babylon klubilla ammuttaa, mikä tuo välittömästi mieleen Pulsen verilöylyn. Sarjan luonut Stephen Dunn haastatteli Pulsen henkiinjääneitä tätä tarinalinjaa varten, tapahtuma Floridassa 12. kesäkuuta 2016 toi näyttelijöille rankkoja muistoja.

Johnny: Oli pridekuukausi ja olin New Yorkissa. Minulla oli sama tunne kuin nuorempana, että kukaan ei suojele mina ja että en kuulu mihinkään. Soitin äidilleni kuullakseni hänen sanovan, että kaikki on hyvin. Queereina emme ole koskaan turvassa, voin yhä eri paikkoihin mennessäni katsoa misssä exit-kyltit ovat.

Devin reagoi kyynelin Johnnyn kertomaan.

Devin: Oli vaikeaa kuvitella, mitä ihmiset Pulsessa kävivät läpi paetessaan henkensä edestä. Olen niin kiitollinen, että voimme kertoa tämän tarinan ja jollain tapaa korostaa mitä yhteisömme on käynyt läpi, vaikka se mitä me näytämme onkin fiktiota.

Fin: Heräsin poikaystäväni itkuun ja se oli herättävä kokemus. Tiesin, että queerina minua voitaisiin kiusata ja pilkata, mutta en että henkeni voisi olla vaarassa.

Ryan: Tajusin, että on naivia ajatella, että me emme olisi olleet ja olisi vaarassa ottaen huomioon mitkä USA:n aselait ovat. On pelottavaa, että ampuma-aseväkivalta on niin tavallaista. Me kuvaamme miten yhteisö jatkaa traagisen tapahtuman jälkeen.

Mikä teistä on polttavin kysymys HBTQ+ ihmisille USA:ssa juuri nyt?

Johnny: Selviytyä queerina. Lainsäädäntö vaikuttaa meidän kehoihimme, meihin kohdistetaan väkivaltaa ja oikeuksiamme kavennetaan. Meidän on koko ajan oltava valppaina etteivät konservatiiviset poliitikot saisi oikeutta määrätä keitä me olemme ja miten meidän tulisi elää. Meidän oikeuttamme olla olemassa kyseenalaistetaan jatkuvasti.

Ryan: Tämä on hämmentävää aikaa. Asiat menevät eteenpäin suuressa positiivisessa liikkeessä, jossa taistellaan inkluusion puolesta, mutta samanaikaisesti on vahvoja voimia, jotka haluavat viedä toiseen suuntaan. On hyvin hämmentävää nähdä eteenpäin.

Fin: Sama mieltä. On pelottavaa olla queer nyt, kun kaikkia queer- ja transihmisten oikeuksia ollaan viemässä. Sarjassa halueamme muistuttaa, että meillä on vielä pitkä matka kuljettavana ja että meitä uhataan.

Sarjan kuvaama toisensa löytäneiden ihmisten joukko on kirjava, meluisa ja rakastava. Onko teillä oikeastikin omat valitut perheenne?

Johnny: Queerina, sinulla on sinun valitsemasi perhe, joka iloitsee ja näkee sinut sellaisena kuin olet. Osaamme pitää hauskaa ja vitsailla, mutta on tärkeää, että ympärilläsi on ihmisiä, jotka ovat käyneet läpi samat jutut. Ihmisiä, jotka ovat vain yhden puhelun päässä.

Devin ja Johnny, te olette ylivoimaisesti eniten alasti sarjan ensimmäisessä jaksossa …

Johnny: Kun tiesin, että tekisin QAFia, tiesin että olisi paljon ilman vaatteita. Mutta se oli vapauttavaa, koska tässä tuntui että voimme näyttää vartalomme ja seksimme oikeasti.

Devin: On mielenkiintoista nähdä miten hikinen seksi voi näyttää niin hyvältä, kun tietää miten epäseksistä sitä oli näytellä neljän kameran rullatessa ja lukuisilla tauoilla.

Ryan: Minä halusin itse asiassa enemmän alastomuutta omaan rooliini. Vammaisena henkilönä olet periaatteessa yhteiskunnan kastroima syntymästäsi lähtien, joten halusin taistella sen puolesta, että näyttäisimme miten me myös olemme seksuaalisia olentoja.  Lisäksi olin elämäni kunnossa, joten halusin siksikin lisää alastomuutta (nauraa).

Yhdessä rooleista nähdään Sex & The Cityn Samantha, Kim Cattrall. Hän esittää Brodien ja Julianin äitiä, mutta kävikin ilmi että Brodien roolin tekevä Devin ei ole nähnyt yhtäkään Sex & The Cityn jaksoa!

Devin: Kuka on juorunnut (nauraa)? Mutta ei, minulla ei koskaan nuorempana ollut kaapeli-tv:tä ja sitten kausia oli niin monta että en koskaan saanut tartuttua niihin. Mutta se on oikeastaan hyvä. koska nyt näen Kimin vastanäyttelijänä enkä ”Samanthana”.

Johnny: Olen tietenkin fani. Sarja edisti seksin esittämistä myönteisessä valossa, ei pelkästään USA:ssa, vaan ympäri maailman. Monet queerit rakastavat sarjaa juuri siksi, että sen naiset osoittavat niin paljon itseluottamusta ja voimaa. Ensin minua epäilytti Kimin rooli,  mutta sitten koin suoraan, että niin uskomattoman näyttelijän, joka uskaltaa ottaa riskejä, pitää tehdä Brendan rooli.

Queer as Folk on katsottavissa Viaplayn ja STARZPLAYn kautta.