Iltalehti kertoi lääkärin todenneen Berliniin lomastaan hehkuttaneelle homomiehelle, että tämän ei nyt kannattaisi lähteä sinne juhlimaan. Apinarokko alkoi loppukeväästä yllättäen levitä Afrikan ulkopuolella miesten välisissä seksikontakteissa. Uutisointia kuten mainittua lääkärin kommenttia on kritisoitu homofobisina. Siitä ei kuitenkaan ole kysymys, tosiasiat eivät ole fobiaa, niiden kieltäminen sen sijaan voi sitä olla.

Apinarokkokeskustelu kiertää samaa kuumaa puurokattilaa kuin PrEP-keskustelu ja keskustelu homojen seksikäyttäytymisestä: itse ongelmaa ei vahingossakaan mainita. Valtamedian varovaisuuden homomiesten leimaamiseen ymmärtää, mutta koska QX on osa gay-yhteisöä nyt avaan keskustelun, koska millainen on perhe, jossa epäkohdista ei saa puhua?

1980-luvun koittaessa oli tapahtunut sen aikaisilla mittareilla paljon edistystä seksuaalivähemmistöjen asemassa. 60-luvulla alkaneen vapautumisen aallon ansiosta seksuaalinen ilmapiiri oli vapaa ja se näkyi esimerkiksi musiikissa, jossa vapaan seksin ja nimenomaan miesten välisen seksin sanoma oli häpeämättömästi esillä, Boystown Gangin Cruisin’ the Streets (1981) on  yksi mutta ei suinkaan ainoa sellainen kappale. Oli myös elokuva Cruising (1980). Sitten 1982 alkoikin aids-epidemia ja jokainen vastuullinen mies käytti kondomia anaaliseksissä. Hiv-tartunta oli kuolemantuomio 1990-luvun lopulle saakka.

Jossain vaiheessa tällä vuosituhannella kondomi alkoi yhä yleisemmin jäädä pois toisilleen entuudestaan tuntemattomienkin miesten pannessa, hiv-tartunnat länsimaissa pysyivät kuitenkin kontrollissa. Paljaalla panemista ehdottivat kuitenkin vain harvat, sitä pidettiin yhä tabuna ja ehkä myös liian suurena riskinä omalle ja partnerin terveydelle. Vajaat kymmenen vuotta sitten lanseerattiin PrEP, eli hivin estolääkitys, eräänlainen rokote, pilleri, joka säännöllisesti käytettynä ehkäisee lähes täysin hivin tarttumisen käyttäjälleen.

Tänä päivänä, tai ainakin ennen apinarokkoepidemiaa, paljaalla panemisesta on tullut se juttu, jopa siinä määrin, että jos vaadit tuntemattomien partnereiden kanssa kondomia jäät ilman, he valitsevat mieluummin sellaisen, joka myös antaa paljaalla. Suomessa PrEP tuli julkiseen terveydenhuoltoon viime kesänä ja sen kysyntä on ollut valtavaa. Moni aktiivinen sinkkumies on voinutkin Grindrissä ja muissa deittiapeissa – oikeammin seksiapeissa – huomata käyttäjien profiileista, että PrEPin käyttäjien määrä kasvaa koko ajan. Samalla he ovat törmänneet ilmiöön, jossa molemminpuoleinen kiinnostus karahtaakin kiville, jos yhdyntään vaatii kondomia. Ilmiöstä kirjoitti puolitoista vuotta sitten muiden muassa Vice artikkelisssaan Raw is Law. Cruising alkoi näkyä myös uudelleen populaarikulttuurissa joitakin vuosia sitten, toki kaikki cruisaajat eivät kaihda kondomia.

Preppaajista on muodostunut jo tietynlainen kultti. Virallisesti PrEPin käyttöä perustellaan vastuullisuudella ja sitä luonnehditaan hyväksi valinnaksi ”tilanteisiin, joissa kondomi ei ole mahdollinen”. Vastuullista toki on se, että pyrkii mahdollisimman tehokkaasti ehkäisemään hiv-tartunnan. Sen sijaan mitään vastuullisuuden hiventäkään ei ole siinä, että ei tuntemattomien kumppanien kanssa käytä kondomia. THL:n ohjeistuksen mukaan kondomia tulisi käyttää uusien kumppanien kanssa myös suuseksissä. Keskustelu PrEP-kultin edustajan kanssa seksitaudeista on hyvin erikoista, sillä siinä joutuu itse altavastaajaksi ja väärän puolen edustajaksi. Mainitussa Vicen artikkelissa nähdään muutamia absurdeja perusteluita: ”AIDS-ajan stigma estää vielä joitakin miehiä jättämästä kondomia” ja ”haluan, että miehestä jää jokin todiste sisääni kun hän on mennyt”. Yleinen perustelu kondomin poisjättämiselle on, että ilman sitä paneminen vain tuntuu paremmalta, se on takuulla seikka, johon useimmat voivat yhtyä.

Mutta pitäisikö meidän puhua siitä, että on yksi juttu haluta panna paljaalla tiettyä seksikästä ihmistä ja täysin toinen vain haluta, että pannaan paljaalla? Vilkas seksielämä ja suuri kumppanien määrä tai ryhmäseksi ei tee kenestäkään huonompaa ihmistä, mutta jos siinä ottaa riskejä se kertoo piittaamattomuudesta omaa ja muiden terveyttä kohtaan, kyllä siitä on aiheellista puhua ja siitä on aiheetonta loukkaantua. Seksitauteja on hivin lisäksi tusinan verran, kaikkiin on jokin hoito eikä niihin kuole. Osa on kuitenkin hyvin ikäviä ja vaatii pitkäaikaista hoitoa, kuten kuppa, supertippuri ja LGV useamman viikon. Osa kuten herpes ja kondylooma eivät lähde mihinkään vaan voivat uusiutua läpi elämän ja tarttuvat myös kumppaniin aika lailla varmasti, on geenibingosta ja tuurista kiinni tuleeko rakkulaa ja näppylää kerran vain useamman kerran vuodessa ja miten paljon, pahimmillaan koko peräaukko ja penis voivat olla rakkuloita täynnä. Lisäksi näistä aiheutuu kohonnut syöpäriski. On jokaisen oma riskiarvio, miten nämä uhat kestää. Päätellen paljaalla panemisen yleistymisestä, moni on valmis ottamaan riskin. Apinarokko on nyt se hinta, mikä tästä riskistä on maksettu. Apinarokko on jo rinnastettu uudeksi sukupuolitaudiksi.

Kun miljoonakaupunkeihin julistetaan terveyshätätila pienen ihmisjoukon seksihurjastelun vuoksi, on aivan aiheellista keskustella asiasta eri puolilta. On epärehellistä tarttua oljenkorsiin, kuten ”apinarokko leviää myös ilmassa ja vuodevaatteissa”, kun todetuista tartunnoista valtaosa on miesten välisestä seksistä. THL:n edustaja on myös todennut, että niissä lakanoissa pitäisi olla tuoretta siemennestettä, jonka pitäisi sitten päätyä limakalvoille, että se tartunta tulee. Eikä tässä vielä kaikki, muiden muassa ebola leviää siemennesteessä vielä vuosia tartunnan jälkeen, jos siitä on sattunut selviämään hengissä. Hyvin yleisesti PrEP-kultin edustaja perustelee kondomien jättämistä sillä, että he käyvät säännöllisesti testeissä.  Se on toki hyvä asia, jos testeissä käynti lisääntyy, mutta moni seksuaalisesti aktiivinen ja vastuullinen sinkku on käy testeissä säännöllisesti ilman PrEPiäkin. Tästäkin ryhmästä Vicen artikkelissa mainitaan: Jos Grindr-profiiliinsa valitsee näytettäväksi viimeisimmän negatiivisen hiv-testipäivänsä se tarkoittaa paljasta panoa etsivälle, että tämä henkilö on avoin suojaamattomalle seksille ja häntä kannattaa yrittää värvätä ”porukkaan”. Itse taas olen oppinut ja ajatellut, että hiv-statuksen mainitsematta jättäminen tarkoittaisi hiv-positiivista. Tätä peliä ei vain voittaa. Grindr on lisäksi ottanut käyttöön tagit, joista voi valita profiilinsa paljaalla panemista tarkoittavan ”bb” eli bareback. Markkinarakoa on taottava kun se on auki.

Koronan riehuessa ennen rokotteita kehotettiin ajattelemaan muita ja suojaamaan itsensä, miksi tämä viesti ei pure Preppaajiin ja muihin kondomin kieltäjiin? Tällä perusteella kyseessä on kultti, tosiasioilla ei ole merkitystä, todellisuus on eri.

Linkattu Vicen artikkeli tarjoaa yhden vastauksen paljaalla painamisen suosioon, se on kapinaa.