Setalla oli Polilla Studio 302 -illat torstaisin ja sunnuntaisin vuodesta 1980 alkaen. 1983 Seta aloitti viikottaiset bileet myös Bottalla, jossa bailattiin maanantaisin.

Kukaa bilettää maanantaisin? Ainakin tuolloin 1980-90 -luvuilla ravintola- ja baarityöntekijät ja opiskelijat lähinnä.

Hetken aikaa Helsingissä oli hyvinkin runsas tarjonta, sillä Club Cabaret oli aloittanut 1981 alussa ja tarjosi discon huumaa kahdesti viikossa sekin. 1983 Studio 302 jouduttiin kuitenkin lakkauttamaan vuokranantajan pelätessä aids-pandemiaa. Polilla tanssittiin viimeisen kerran elokuussa 1983. Setalle jäi vain Bottan maanantai-ilta. Pian, jo seuraavana kesänä, Seta kuitenkin avaisi yhdessä kokeneen ravintoloitsijan, Tuomo Isotalon, kanssa oman gay-ravintolan.

Studio 302 ja Bottan Trianglen mainos Helsingin Sanomissa 12. kesäkuuta 1983.

Triangel oli Setan gay-disco. Kun Polin Studio 302 soitti (ainakin välillä) jopa letkajenkkaa, aikalaiset kertovat Triangelilla kuuluneen vain päivän hittejä ja housea. Housea ei tietenkään musiikkigenrenä ollut olemassakaan vielä kuin klubi aloitti, mutta Triangel oli harvinaisen pitkäikäinen tapahtuma, sitä järjestettiin yli vuosikymmenen ajan. Edes Gay Gambrinin perustaminen 1984 eikä Don’t Tell Maman – ja sen lyhytaikaisen sisarklubin Stonewallin – perustamiset eivät lopettaneet Bottan maanantaibileitä, jotka jatkuivat aina vuoteen 1994 saakka.

Triangelilla on ollut lyhyt tauko, liekö syynä ollut Gay Gambrinin avautuminen kesällä 1984? Uudet avajaiset pidettiin toukokuussa 1985.

Helsingin Sanomissa olleiden mainosten perusteella välillä oli myös ohjelmaa ainakin pikkujouluissa ensimmäisinä vuosina.

1970-80- luvuilla nuorena miehenä runsaasti baareissa käynyt Risto (nimi muutettu) muistelee QX:lle Bottan bileitä kivana tapahtumana.

– Botta oli kiva paikka kun siellä oli kolme erillistä tilaa. Oli tanssidiskosali, baari karaokella ja ”kutusali” jossa oli mahdollista seurustella normaalisti, huutamatta. Eli oli vähän jokaiselle jotakin. En tiedä oliko välillä ollu jotain häiriöitä, kun joskus olikin käynti taloon takaa, Töölönkadun puolelta takaoven kautta [sittemmin Berlin klubin sisäänkäynti]. Liekö pubin porukka protestoinu pääoven kautta kulkeneita?

Risto ei kuitenkaan käynyt Bottalla pitkään, sillä hän löysi Studio 302:sta rakkauden ja baarit jäivät siltä erää.

Pitkän DJ-uran tehnyt Vesa Salonsaari muistaa myös Bottaa lämmöllä nuoruudenpäiviltään.

Aikalaiset kertovat  kaiken kaikkiaan Bottan Triangelin hyvästä tunnelmasta ja miesvoittoisesta asiakaskunnasta. Välillä tunnelma lämpeni niin, että miehet tanssivat pöydillä, joskus joku jopa penistään heilutellen.

Triangle-mainos oli usein Helsingin Sanomissa, kuvassa mainoksia 1983-1992 aseteltuna flyerin päälle.

Triangelin bileissä DJ:nä olivat ilmeisesti Bottan omat DJ:t, ainakin DJ Jokke eli Jouni Helminen (k. 2017), joka oli sittemmin myös Berlin klubin DJ ja soitti myös muissa pintapaikoissa, ainakin KY-Exitissä (samassa tilassa toimi Hercules  2016-2020) ja Hype klubilla. Jokke pyöritti myös DJ-levykauppaa, joten hänellä oli aina tuoreimmat levyt. Vesku kertoi QX:lle, että hän oppi biittimiksauksen taidon juuri Jokelta.

Vesku muistelee QX:lle, että loppua kohden, 90-luvun alun jälkeen Bottan bileet alkoivat hiljentyä, kaupungissa oli kuitenkin jo joka päivä auki olevat H2O ja Don’t Tell Mama. Hän muistaa kuitenkin siirtyneensä välillä silloin Annankadulla sijaitsevasta Mamasta jatkamaan bileitä Bottalle.

Setan bileet Bottalla alkoivat AIDS-pandemian aikana ja Seta pitikin Bottalla yhdessä Psyke ry:n kanssa ensimmäisen tiedotustilaisuuden 16. toukokuuta 1983. Valtaosin homomiehiä täynnä oleva sali oli kuolemanhiljainen, kertoi Juhani Viherlahti QX:lle aiemmin. Pian löytyisi jo Suomen ensimmäinen tartunta. Tilaisuudessa esitettiin kondomin käyttöä viruksen leviämisen estämiseksi, aikalaiset ovat kuitenkin kertoneet, että kondomin käyttö yleistyi Helsingin gay-bi -miesten keskuudessa vasta myöhemmin, suunnilleen Rock Hudsonin yllättävän aids-kuoleman jälkeen kesällä 1985.

Itse en käynyt Bottan bileissä kertaakaan, maanantai ei sopinut discokalenteriini, jossa bileet alkoivat keskiviikkona tai viimeistään torstaina ja päättyivät lauantaina. Sunnuntaille tai maanantaille ei juhlakunto koskaan kestänyt. En myöskään tuntenut ketään, joka olisi siellä käynyt. Niin eri lokeroissa saattoi Helsingissä elää 80-90- luvun taitteessa. Joken sen sijaan muistan hyvin Berlin ja KY-Exit klubeilta.

Triangel oli hyvin pitkäaikainen klubi-ilta, jonka aikana maailma ja Suomi muuttui monella tapaa. Presidentti vaihtui Koivistosta Ahtisaareen, nousukausi päättyi historiallisen hirveään lamaan ja Suomi liittyi Euroopan Unioniin. HiNRG oli vaihtunut eurodanceksi ja house tranceksi. Berliinin muuri kaatui ja Neuvostoliitto hajosi, kokonaan uusi aika alkoi – ja nyt se on päättynyt kylmän sodan paluuseen.

Myös Setan käytössä Bottalla olleet tilat vaihtuivat 90-luvun taitteessa, kun Bottalla aloitti ajan henkeen iskenyt suuren suosion saanut Berlin klubi-ilta, joka vei tilat. Triangelin kerrotaan lopulta olleen vain alakerrassa.

Täällä on Joken DJ-settiä Bottalta maanantaina 20. kesäkuuta 1988, joka on ollut Triangel-ilta, sillä siitä on samana päivänä mainos Helsingin Sanomissa.*

Triangelen lopettaessa pahin aids-hysteria oli laantunut, mutta parannuskeinoa ei edelleenkään ollut ja kuolemantapausten määrä jatkoi nousuaan ja nousisi edelleen vielä seuraavat lähes 10 vuotta. 1984 arveltiin, että rokote hiv-virusta vastaan saataisiin kehitettyä parissa vuodessa, mutta sitä ei ole näköpiirissä tänäkään päivänä. Sentään 1997 löydettiin toimiva lääkitys, eikä hiv-tartunta ollut enää kuolemantuomio.

Flyeri Setan Bottan bileistä

Ohessa video listojen kärjestä kullekin Triangelin vuodelle:

*Lisätty tieto 4.3.2023.