”Minulle sanotaan, että tästä ei hyvää seuraa

Minun pitäisi vain asettua aloilleni

Mutta en tahdo tyytyä vain yhteen mieheen

Haluan vaihtelua

Jokainen yö on kuin taivas

Kun olen täällä uuden kanssa

Kuumaa säpinää, kaunis hymy

Ja upeat lihaksetkin”.

Kesä ja kärpäset herättää ehkä helpommin ikävän toisen ihmisen luo kuin sitä pidempi talvi. On turvaseksikampanjaa, kesähäitä ja hellyttäviä untuvikkoja nurmikoilla.  Ympäri vuoden toki osuu silmiin sosiaalisissa tai muissa medioissa henkilön julistus tyyliin ”nyt aion panostaa parisuhteen löytymiseen”.

Seuraa välitön ajatus, miksi nyt, mitä olet sitten aiemmin tehnyt. Niin kävi tällä viikolla.

Aloin laskea.

Sanotaan, että on 10 000 vapaan miehen joukko, jotka kaikki karkealla sapluunalla ovat sinulle mahdollisia kumppaneita: ikä-, pituus-/paino- ym. mahdolliset rajaukset on tehty. Kun olet 18-20 -vuotias.

Tehdään ensimmäinen vähennys. Homoseksuaaleja on arviosta ja toiveikkuuden asteesta riippuen 2-10 prosenttia väestöstä. Jäljellä on vähimmillään 200 miestä, enintään tuhat.

Tehdään toinen vähennys. Kaikki eivät ole vapaata riistaa, osa elää monogamiassa, osalla on vireillä tai tavoitteena jotain jonkun kanssa, eivätkä he ole juuri nyt emotionaalisesti saatavilla. Vähennettään tässä yhteydessä pois myös avoimessa suhteessa olevat ja sen sellaiset, sillä sinä etsit omaa kultaa. Tarkkaa lukua ei ole tähänkään, mutta tilastojen mukaan suomalaisista asuu yksin lähes puolet, 45 prosenttia. Kaikki yksinasuvat eivät kuitenkaan ole vailla parisuhdetta, joten vähennetään puolet.

Nyt kymmenestä tuhannesta sinulle potentiaalisesta miehestä on jäljellä 100-500 miestä.

Tässä vaiheessa pitää tarkastella, mitä muita kriteerejä sinulla on. Ja mitä kriteerejä noilla mahdollisuuksien miehillä mahtaakaan olla, sitä emme tiedä, mutta voimme arvailla.

Jos ei itse polta tupakkaa tai käytä alkoholia, eikä muitakaan päihteitä, voi kumppanin käyttö olla ehdoton ei. Se poistaa 10 prosenttia (tupakoitsijat), ellei ihan absolutisteja haluta olla ja jonkinlainen alkoholinkäyttö siedetään.

Onko yhteiskuntaluokalla väliä? Perinteisesti homomiesten välisissä suhteissa se on ollut vähemmän merkittävä tekijä, kuin heteroiden kesken. Vähän tämäkin seikka kuitenkin mahdollisuuksia rajaa ainakin ääripäistä, mutta ei ehkä merkittävästi.

Jos tähän saakka on pysynyt avarakatseisena, nyt astutaan lähemmäksi ja aletaan puhua, aistitaan kehonkieli ja mahdollinen kemia. Väki vähenee …

Jos nyt haluat asettaa fyysisiä rajoitteita, kuten peniksen kokoa, mihin kriteeriin jokainen deittiappeja ja – sivustoja käyttänyt on törmännyt, on jäljellä vain 1-5 miestä: Yli 18 cm penis on yhdellä prosentilla miehistä, kertovat eri mittaukset. Ohitetaan tämä rajaus.

Sen sijaan homoilla merkittävää on suhtautuminen anaaliseksiin: jotkut haluavat vain antaa ja toiset vain ottaa, kolmannet eivät halua sitä laisinkaan ja neljänsille käy kaikki ja juurikin yhdessä. Vähennetään puolet, jäljellä on 40-22o miestä.

Esimerkin tarkoitus oli osoittaa, että kestävän parisuhteen löytäminen ei ole mitenkään helppoa. Viestin voisi kiteyttää myös näin: Jokainen kiinnostavan ihmisen kohtaaminen on mahdollisuus, jota ei kannata hukata.

Alun sitaatti on discohitistä, joka kuvaa vapaan seksin ilosanomaa. Siitä ei kuitenkaan ole elämänohjeeksi yhtä kesää pidempään. Ja ehkä senkään kesän mahdollisuuksia ei kannata hukata lihanhimojen karuselliin, ne ovat mahdollisuuksia, joita tuskin koskaan saat takaisin.

Nuorena kaikki näyttää erilaiselta, markkinat ovat täynnä toisia vapaita omasta ja jonkin verran vanhemmistakin ikäluokista. Vuosien karttuessa tarjonta vähenee. Jos nelikymppisenä herää siihen, että ”nyt haluan keskittyä kestävän parisuhteen löytämiseen” on monella tapaa myöhässä. Kaikki on hiukan vaikeampaa.

Kaikki on vanhempana vaikeampaa siksikin, että tunnet itsesi ja omat tarpeesi (toivottavasti) paremmin, samoin tekevät muut ikäluokastasi. Vaikka kuinka olisi mieli avoin, ei kaikki vain enää kolahda samalla tapaa. Muuten hyvällä kumppanilla voi olla lapsia, hän voi myös muista syistä pitää läheisiä välejä entiseen kumppaniinsa, hänen terveytensä on saattanut alkaa heiketä jo. Harva pystyy välttämään pettymyksiä ihmissuhteissa, mikä vaikuttaa siihen, miten päästää ihmisiä lähelleen. Nuoruuden huolettomuus on poissa.

Elämänkokemuksen ja itsetuntemuksen karttuminen rajaa potentiaalisten kumppanien määrää. Samoin tekevät vastuut ja velvollisuudet. Nämä näkyvät myös arvoissa ja elämäntavoissa, mitkä rajaavat vielä lisää. Nyt ei ole enää riittävää yhteistä pintaa monenkaan kanssa siitä 40-220 pontiaalisesta miehestä, jotka  20 vuotta sitten ehkä olivat. Miten löytää yhteinen sävel?

Aina on toivoa ja mahdollisuuksia. Tämän tekstin tarkoitus oli vain herättää huomaamaan, että miehiä ei ole rajattomasti. Tartu jokaiseen hymyyn, joka sinussa jotain herättää.

 

”Kauan sitten Mikä-Mikä-Maassa

Missä kaikki todellinen on epätodellista

Eli tyttö, joka uskoi kaiken olevan mahdollista

Ja yhtenä päivänä hän heräsikin

Ja huomasi olevansa jossain aivan muualla

Vierellään aivan uudet kasvot

Jonkun, jota hän rakasti”.

 

Ensimmäinen lainaus: So Many Men, So Little Time, esittäjä: Miquel Brown, sanat Ian Levine, Fiachra Trench 1983. Toinen lainaus: Once Upon a Time balladi, Donna Summer 1977. Käännökset kirjoittajan.